Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » piątek, 2 lip 2021, 11:56

Witam.
Mam pytanie, otóż jaki ma wpływ czas od wyklarowania nastawu do momentu destylacji. Pytam ponieważ u mnie czekał dwa tygodnie i wydaje mi się że sporo % ulotniło się, nakapało ok. lirtr mniej niż zwykle. Chyba że problem leży gdzie indziej? :scratch:


Rabat 3%
Kompletna kolumna - DE 50 Manual (zbiornik 60l)
Cena: 4,199.99 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online

rozrywek
2500
Posty: 2826
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: rozrywek » sobota, 3 lip 2021, 09:29

Za mało danych.
Blg startowe końcowe nastawu. Blg dundru.
Jak destylpwane na czym.
Czy fermentator był zamknięty przy klarowaniu.

Więcej danych. Gdybać mamy?
Weź to pprządnie opisz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


kondon
200
Posty: 246
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: kondon » sobota, 3 lip 2021, 15:25

Litr to zdecydowanie zbyt duża różnica, jeszcze z nastawu.
Bardziej prawdopodobne, że nie przefermentował cały cukier, albo coś przy destylacji.
Sprawdzałeś blg?
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lip 2021, 15:26 przez kondon, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » niedziela, 4 lip 2021, 08:27

A więc tak, nastaw klasyczny 6kg./21 wody. Początkowego blg nie mierzyłem a końcowe minus 4, blg dundru nigdy nie mierzyłem więc nie wiem. Sprzęt Aabratek OLM. 50l, 63,3, 2x2kW (robocza 2,4kW) od FRANZMASTERA, nastaw po klarowaniu nie był szczelnie zamknięty nie wiem czy to dobrze czy źle? A ha, zauważyłem że dość szybko (za wcześnie) podskoczyla temp. na 10 półce, próbowałem korygować ale nie wiele to dawało. Jestem początkujący, za mną dopiero kilka procesów :)
Dzięki za odzew. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
750
Posty: 768
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 14 lip 2021, 22:00

podskakująca temperatura na 10półce to oznaka pogonów, ale nie przy cukrze. On jest tak powtarzalny, że naprawdę musiałbyś się postarać, aby 1l mniej poszło.
Najpewniej miałeś zbyt duży odbiór i kolumna po prostu nie zdążyła się nasycić etanolem. Stąd mylne wrażenie o tak dużej ilości pogonów.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » piątek, 16 lip 2021, 08:42

Dzięki za odpowiedź, ale powtórzę pytanie... czy % ulatniają się z nastawu, a jeżeli tak to czy trzymać nastaw pod zamknięciem? Nie zawsze jest czas przeprowadzić destylację.

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 644
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: jakis1234 » piątek, 16 lip 2021, 11:33

Nie ulatnia się, przynajmniej nie w jakiś widoczny sposób.
Trzymaj pod zamknięciem, nastaw akurat nie musi się napowietrzać.
Pozdrawiam z opolskiego.


rastro
1550
Posty: 1569
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: rastro » piątek, 16 lip 2021, 17:27

Generalnie przemysł przy fermentacji ciągłej płucze CO2 żeby odzyskać co się da... zresztą i tak płuczą CO2 bo colę też trzeba czymś nagazować ;). W domowych warunkach to ani możliwości ani w sumie potrzeby bo strata niewielka. Najwięcej % ucieka właśnie w trakcie fermentacji burzliwej - jak tak sobie stoi mniej więcej szczelnie zamknięty to straty są pomijalne.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » wtorek, 20 lip 2021, 15:50

Panowie dzięki za wyjaśnienia.

Online

rozrywek
2500
Posty: 2826
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: rozrywek » wtorek, 20 lip 2021, 21:58

@Leksus. Z namego nastawu nic ci nie wyparuje. Może odrobina.

Teraz tak. 24L nastawu. Blg miałeś wzorcowe. 22 Końcowe też. Minus4.

Ile dotyczczas otrzymywałeś serca?
Bo tu mi 1/3 towaru brak. Jak ci litra wcięło.

I dlaczego ten nastaw nie był zakryty? W otwartym fermentatorze stał?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » piątek, 23 lip 2021, 07:31

Był przykryty ale nie dokładnie. A czy fermentacja powinna być prowadzona w szczelnie zamkniętym pojemniku bo wydaje mi się że musi być dopływ powietrza?

Online

czytam
450
Posty: 469
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: czytam » piątek, 23 lip 2021, 11:16

Raczej odpływ CO2.

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 644
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: jakis1234 » piątek, 23 lip 2021, 12:47

@lexus, już zadajesz pytania, na które jest mnóstwo odpowiedzi. Poszukaj, trochę własnego wysiłku.
A czy fermentacja powinna być prowadzona w szczelnie zamkniętym pojemniku bo wydaje mi się że musi być dopływ powietrza?

W zamkniętym i szczelnym, tlen jest potrzebny tylko na początku do namnożenia drożdży i dlatego na początku trzeba napowietrzyć, potem już jest szkodliwy i zbędny. Dlatego używa się rurek fermentacyjnych, żeby odprowadzić dwutlenek węgla, ale nie dopuścić tlenu.
UWAGA - wyjątek to fermentacje bardzo burzliwe, czyli na przykład cukrówka, tam ilość dwutlenku jest tak duża, że może wysadzić wieczko i dlatego nie przykrywa się szczelnie, ale potem, kiedy fermentacja już ustaje, to się przykrywa.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » niedziela, 25 lip 2021, 12:51

Dzięki za konkretną odpowiedź

Awatar użytkownika

defacto
1350
Posty: 1388
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: defacto » wtorek, 27 lip 2021, 12:04

Serwus
lexus pisze:Chyba że problem leży gdzie indziej? :scratch:

Sprawdź szczelność aparatury :hmm:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » czwartek, 29 lip 2021, 14:09

:scratch: Dzięki fefacto sprawdzałem i niby wszystko ok. Właśnie teraz jestem w trakcie:), staram się dokładniej przeprowadzić stabilizację i wszystko zrobić na spokojnie. Zobaczymy ile tym razem nakapie.

Awatar użytkownika

defacto
1350
Posty: 1388
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: defacto » czwartek, 29 lip 2021, 20:47

Serwus
Powinieneś z tego nastawu wycisnąć ~3l na czysto. Więc jeśli miałeś ~1l mniej a nie sądzę, żeby wyparowało Ci z nastawu- uważam, że masz nieszczelną aparaturę i trzecia część, podczas rektyfikacji poszła w luft. Uszczelka się "podwinie" i są straty a pary alkoholowej nie dostrzeżesz raczej gołym okiem. Trzymałem podobny, sfermentowany nastaw w wiadrze, przykryty luźno wiekiem bez rurki ponad 6tyg. Sprawdzić chciałem, czy gęstwa drożdżowa pokrywająca dno zbiornika, wpłynie na smak końcowego produktu. Nie wyczułem różnicy.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Autor tematu
lexus
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 11:22
Załączniki
Re: Ubytek % w nastawie

Postautor: lexus » piątek, 30 lip 2021, 11:14

A więc tak, tym razem proces przebiegł pomyślnie. Myślę że faktycznie mogła była nieszczelność (źle skręcona kolumna, pośpiech) ale tego się już nie dowiem:(
Na pewno trzeba się bardziej przykładać do wszystkich czynności:).


Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości