Ubytek % w nastawie

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy

Post autor: lexus »

Witam.
Mam pytanie, otóż jaki ma wpływ czas od wyklarowania nastawu do momentu destylacji. Pytam ponieważ u mnie czekał dwa tygodnie i wydaje mi się że sporo % ulotniło się, nakapało ok. lirtr mniej niż zwykle. Chyba że problem leży gdzie indziej? :scratch:
alembiki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: rozrywek »

Za mało danych.
Blg startowe końcowe nastawu. Blg dundru.
Jak destylpwane na czym.
Czy fermentator był zamknięty przy klarowaniu.

Więcej danych. Gdybać mamy?
Weź to pprządnie opisz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: kondon »

Litr to zdecydowanie zbyt duża różnica, jeszcze z nastawu.
Bardziej prawdopodobne, że nie przefermentował cały cukier, albo coś przy destylacji.
Sprawdzałeś blg?
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lip 2021, 16:26 przez kondon, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: lexus »

A więc tak, nastaw klasyczny 6kg./21 wody. Początkowego blg nie mierzyłem a końcowe minus 4, blg dundru nigdy nie mierzyłem więc nie wiem. Sprzęt Aabratek OLM. 50l, 63,3, 2x2kW (robocza 2,4kW) od FRANZMASTERA, nastaw po klarowaniu nie był szczelnie zamknięty nie wiem czy to dobrze czy źle? A ha, zauważyłem że dość szybko (za wcześnie) podskoczyla temp. na 10 półce, próbowałem korygować ale nie wiele to dawało. Jestem początkujący, za mną dopiero kilka procesów :)
Dzięki za odzew. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: MASaKrA_Domingo »

podskakująca temperatura na 10półce to oznaka pogonów, ale nie przy cukrze. On jest tak powtarzalny, że naprawdę musiałbyś się postarać, aby 1l mniej poszło.
Najpewniej miałeś zbyt duży odbiór i kolumna po prostu nie zdążyła się nasycić etanolem. Stąd mylne wrażenie o tak dużej ilości pogonów.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: lexus »

Dzięki za odpowiedź, ale powtórzę pytanie... czy % ulatniają się z nastawu, a jeżeli tak to czy trzymać nastaw pod zamknięciem? Nie zawsze jest czas przeprowadzić destylację.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: jakis1234 »

Nie ulatnia się, przynajmniej nie w jakiś widoczny sposób.
Trzymaj pod zamknięciem, nastaw akurat nie musi się napowietrzać.
Pozdrawiam z opolskiego.

rastro
2500
Posty: 2558
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: rastro »

Generalnie przemysł przy fermentacji ciągłej płucze CO2 żeby odzyskać co się da... zresztą i tak płuczą CO2 bo colę też trzeba czymś nagazować ;). W domowych warunkach to ani możliwości ani w sumie potrzeby bo strata niewielka. Najwięcej % ucieka właśnie w trakcie fermentacji burzliwej - jak tak sobie stoi mniej więcej szczelnie zamknięty to straty są pomijalne.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: lexus »

Panowie dzięki za wyjaśnienia.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: rozrywek »

@Leksus. Z namego nastawu nic ci nie wyparuje. Może odrobina.

Teraz tak. 24L nastawu. Blg miałeś wzorcowe. 22 Końcowe też. Minus4.

Ile dotyczczas otrzymywałeś serca?
Bo tu mi 1/3 towaru brak. Jak ci litra wcięło.

I dlaczego ten nastaw nie był zakryty? W otwartym fermentatorze stał?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: lexus »

Był przykryty ale nie dokładnie. A czy fermentacja powinna być prowadzona w szczelnie zamkniętym pojemniku bo wydaje mi się że musi być dopływ powietrza?

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: czytam »

Raczej odpływ CO2.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: jakis1234 »

@lexus, już zadajesz pytania, na które jest mnóstwo odpowiedzi. Poszukaj, trochę własnego wysiłku.
A czy fermentacja powinna być prowadzona w szczelnie zamkniętym pojemniku bo wydaje mi się że musi być dopływ powietrza?
W zamkniętym i szczelnym, tlen jest potrzebny tylko na początku do namnożenia drożdży i dlatego na początku trzeba napowietrzyć, potem już jest szkodliwy i zbędny. Dlatego używa się rurek fermentacyjnych, żeby odprowadzić dwutlenek węgla, ale nie dopuścić tlenu.
UWAGA - wyjątek to fermentacje bardzo burzliwe, czyli na przykład cukrówka, tam ilość dwutlenku jest tak duża, że może wysadzić wieczko i dlatego nie przykrywa się szczelnie, ale potem, kiedy fermentacja już ustaje, to się przykrywa.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: lexus »

Dzięki za konkretną odpowiedź

użytkownik usunięty
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
lexus pisze:Chyba że problem leży gdzie indziej? :scratch:
Sprawdź szczelność aparatury :hmm:

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: lexus »

:scratch: Dzięki defacto sprawdzałem i niby wszystko ok. Właśnie teraz jestem w trakcie:), staram się dokładniej przeprowadzić stabilizację i wszystko zrobić na spokojnie. Zobaczymy ile tym razem nakapie.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sie 2021, 10:36 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Powinieneś z tego nastawu wycisnąć ~3l na czysto. Więc jeśli miałeś ~1l mniej a nie sądzę, żeby wyparowało Ci z nastawu- uważam, że masz nieszczelną aparaturę i trzecia część, podczas rektyfikacji poszła w luft. Uszczelka się "podwinie" i są straty a pary alkoholowej nie dostrzeżesz raczej gołym okiem. Trzymałem podobny, sfermentowany nastaw w wiadrze, przykryty luźno wiekiem bez rurki ponad 6tyg. Sprawdzić chciałem, czy gęstwa drożdżowa pokrywająca dno zbiornika, wpłynie na smak końcowego produktu. Nie wyczułem różnicy.

Autor tematu
lexus
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 17 cze 2020, 12:22
Podziękował: 5 razy
Re: Ubytek % w nastawie

Post autor: lexus »

A więc tak, tym razem proces przebiegł pomyślnie. Myślę że faktycznie mogła była nieszczelność (źle skręcona kolumna, pośpiech) ale tego się już nie dowiem:(
Na pewno trzeba się bardziej przykładać do wszystkich czynności:).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”