Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
-
Autor tematu - Posty: 140
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Temat dotyczy w/w drożdży w sumie to jest praktycznie to samo, tylko opakowania różne gramaturą, 23g i 1kg - zapraszam do dyskusji na ich temat osoby które wypróbowały. Jako że to nowość na forum i rynku w PL i nie ma o nich za dużo, każda opinia jest cenna.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 cze 2021, 21:54 przez SinyNos, łącznie zmieniany 2 razy.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
Autor tematu - Posty: 140
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Nie ma ich u nas w sprzedaży, stąd moje zapytanie, posty nie wnoszące nic do tematu nie są potrzebne. pozdrawiam Kolegomichal278 pisze:Te drożdze są od ponad 3lat dostępne w Szwecji. Nic ciekawego. Grzybki jak grzybki
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Napisałem grzybki jak grzybki. Kupiłem i sprawdziłem. To samo co cobra whisky. Z nich wszystkich polecam jednak Estelle lub zwykle piekarnicze/ winne.
Prestige robi tzw blt (bez loga towarowego) więc myślę że mógł kolega je mieć już pod inną nazwą. Zresztą nie tylko oni tak robią.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Prestige robi tzw blt (bez loga towarowego) więc myślę że mógł kolega je mieć już pod inną nazwą. Zresztą nie tylko oni tak robią.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 26 cze 2021, 11:57 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
online
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Nastawiłem 2 zaciery z kuku na grzybkach tej firmy i jestem mega zadowolony
Nigdy nie uzyskałem takiego % jak z nich.
Dzisiaj wieczorem pójdzie jęczmień do kociołka na tych grzybkach to jutro opiszę wydajność
Nigdy nie uzyskałem takiego % jak z nich.
Dzisiaj wieczorem pójdzie jęczmień do kociołka na tych grzybkach to jutro opiszę wydajność
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Radius bo sprawdziłem. Nastawy z kukurydzy były na Wujku i zacier żytni. Miałem czas kilka przetestowałem. Do Estelle czy też amerykańskich im daleko. Więcej zapachów kwiatowych, których nie lubię. Nastawy 220l, przy mniejszych może lepsze są..
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 cze 2021, 18:20 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Do tej pory zrobiłem na tych grzybach 2 zaciery z śruty pszennej i 1 nastawo-zacier z daktyli z domieszką mąki ryżowej. Nie boją się temperatur, szybko podejmują pracę i dość szybko zjadają cały cukier (3 dni dla 30-40g drożdży w temperaturze ok. 20° wystarczą dla zacieru z 21kg). Co istotne, nie zostawiają po sobie osadu na dnie beczki, ilość przedgonów również na +, jest ich niewiele ledwo 100-150ml dla masy jak wyżej oraz są przyjemne w zapachu. Stosuję dodatkową pożywkę do każdego zacieru.
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
online
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Kwestia jakie smaki się chce otrzymać. Estelle, Bayanusy i te dają posmaki kwiatowe. Do piw górnej fermentacji dają za to smaki banana, goździków i ciężkie nuty. I tyle w temacie
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
online
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Zacznij od tego cytatu;
Widzę, ze przeczytałeś tylko tytuł nie zadając sobie trudu przeczytania całości i to ze zrozumieniemmichal278 pisze:Radius to co podałeś tyczy się spirytusu.
Zacznij od tego cytatu;
A jak już skończysz ten artykuł, to przeczytaj jeszcze to;Alkohol etylowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych, powinien wykazywać zapach i smak charakterystyczny dla surowców użytych do jego wyrobu.
Obecność w środowisku fermentacyjnym alkoholi i kwasów prowadzi nieuchronnie do powstawania estrów – związków w największym stopniu wpływających na walory zapachowe spirytusów, gdyż wnoszą one bardzo atrakcyjne i oczekiwane doznania organoleptyczne. Przykładowo, ester kaprynowo-etylowy charakteryzuje przyjemny zapach koniaku, ester kapronowo-etylowy – trwały zapach owocowy, a laurynian etylu – aromat kwiatowy. Stężenie estrów w spirytusach surowych zależy głównie od zastosowanego surowca, a także od
użytego szczepu drożdży oraz czystości mikrobiologicznej środowiska. Istotną rolę w procesie ich tworzenia odgrywa także pH fermentowanych zacierów. Synteza estrów jest przeważnie katalizowana przez enzymy drożdży z grupy esteraz.
Maksymalny przyrost ich stężenia przypada na etap fermentacji burzliwej, w wyniku reakcji estryfikacji oraz transaminacji głównie kwasów organicznych i alkoholi.
Zarówno estry, jak i inne produkty uboczne fermentacji alkoholowej, znajdujące się w spirytusach, są usuwane w procesie rektyfikacji. Natomiast ich poziom w spirytusach surowych, przeznaczonych do wyrobu wódek z grupy naturalnych (winiak, whisky), regulowany jest w procesie destylacji korekcyjnej.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 wrz 2021, 21:03 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
@radius, nawet po sam tytule już powinno zaciekawić. Wszak "spirytus" to produkt destylacji zacieru/nastawu. Potoczne jego rozumienie jako 96,6/97,2% jest rozumieniem zawężonym tylko do "absolutu". Taki spirytus zbożowy dopiero po przechowywaniu w określonych warunkach i czasie staje się whisky.
P.S. Ostatnio próbuje się zaprzyjaźnić z młodą Starką że Szczecina. Na etykiecie: Starka 3. Brown spirit.
P.S. Ostatnio próbuje się zaprzyjaźnić z młodą Starką że Szczecina. Na etykiecie: Starka 3. Brown spirit.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Mam mieszane odczucia. Na moje kardamon zbytnio dominuje. Liczyłem na jakiś punkt odniesienia do własnego żyta, ale to niemożliwe.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
I co to ma Radius do aromatu? Jeśli drożdże produkują mniej estrow to chyba logiczne że będzie mniej aromatów. Robiłem doświadczenie, ten sam zacier a dwa rodzaje drożdży i jedne kwiatek drugie bardziej śliwka
W przemyśle spirytusowym jest trochę inaczej, gdyż gorzelnia otrzymuje tzw spirytus rolniczy i mało istotne jest ile przedgonow ma, tylko cena za litr się liczy. .
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
W przemyśle spirytusowym jest trochę inaczej, gdyż gorzelnia otrzymuje tzw spirytus rolniczy i mało istotne jest ile przedgonow ma, tylko cena za litr się liczy. .
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
Autor tematu - Posty: 140
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Ale Panowie, nie offtopujmy;)
Cześć, ja mam podobne odczucia, wg mnie zmarnowałem kasę, chyba że to rozcieńczyć albo dodać do własnych wyrobów do wzbogacenia smaku.Kòpôcz pisze:Mam mieszane odczucia. Na moje kardamon zbytnio dominuje. Liczyłem na jakiś punkt odniesienia do własnego żyta, ale to niemożliwe.
Ale Panowie, nie offtopujmy;)
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie
Starka z Wilna? To brzmi prawie jak szkocka z Poznania... Ale rzeczywiście - nie offtopujmy. Może przydałby się temat o komercyjnej Starce...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.