Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 627
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Pierwsza dolna fermentacja

Postautor: jakis1234 » czwartek, 15 kwie 2021, 20:52

@adamus1, to nie tak, dobrze jest zacząć od brewkitów, nauczyć się podstaw, przekonać czy ta zabawa wciąga i jeżeli się okaże, że tak, to przejść na ten wyższy poziom z zacieraniem. On wymaga jednak nie tylko większej wiedzy, ale i zainwestowania w sprzęt, może i niezbyt drogi, ale jednak.
Pozdrawiam z opolskiego.


Rabat 5%
Alembik Miedziany 10 litrów (1018)
Cena: 1,249.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kiwitom23
350
Posty: 395
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pierwsza dolna fermentacja

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 15 kwie 2021, 21:43

Ja tam od razu pierwszą warkę zrobiłem z zacieraniem, jakoś te brewkity nie przemawiały do mnie. Właściwie to od razu zacząłem "z grubej rury" i kupiłem kociołek Royala, ale bardziej z myślą o zacierach na whisky, a pierwsze piwo zrobiłem z ciekawości i tak mnie wciągnęło, że już ponad 50 warek za mną i jestem na etapie tworzenia własnych receptur. To trochę jak "Młody Chemik" :-), menzurki, kolby, odmierzanie, warzenie.... :-) Chociaż wielkim piwoszem nie jestem.
Reasumując, albo robisz dobrą domową oranżadę z cytrynek, lemonek itp, albo kupujesz taką w proszku (brewkit)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


Autor tematu
zaradek
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Pierwsza dolna fermentacja

Postautor: zaradek » czwartek, 15 kwie 2021, 23:47

Trochę w tym racji jest, ale zawsze jest jakieś "ale".
;)
W moim przypadku jednym z problemów jest brak miejsca - kolejny kocioł może mi się nie zmieścić a fermentory już mam. Dodam, że mieszkam w bloku.
Drugą sprawą jest moje spaczenie - swojego czasu się odchudzałem z pomocą dietetyka, który mi powiedział, że z alkoholi piwo jest najgorsze (w sensie dietetycznym). Niestety utkwiło mi to w głowie i piwka pijam baaardzo rzadko (chociaż znowu jestem gruby ;)).
Nie chcę zatem kupować nowego sprzętu, bo jeszcze mi się spodoba...?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości