Odkopię i potwierdzę - takie wisienki mogą stać bardzo długo (po 3 latach były dalej w porządku).
A tymczasem nastawiam wiśnióweczkę (z pestkami, bo po pierwsze - nie chce mi się drylować a po drugie - też wychodzi fajny smaczek).
Znaleziono 257 wyników
- niedziela, 6 sie 2023, 20:25
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 202449
- niedziela, 6 sie 2023, 20:15
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z czerwonej porzeczki
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 3608
Re: Nalewka z czerwonej porzeczki
Przepraszam, byłem offline.
Tak, rozgniatałem, ale tylko pobieżnie, w rękach.
- poniedziałek, 10 lip 2023, 08:13
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z czerwonej porzeczki
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 3608
Re: Nalewka z czerwonej porzeczki
O gustach się nie dyskutuje, ale w zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłem nalewkę z czerwonego agrestu i wyszła fenomenalna! Dodam, że smakowała wszystkim, którzy jej próbowali
- niedziela, 25 gru 2022, 11:18
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Boże Narodzenie 2022
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 2519
Re: Boże Narodzenie 2022
A ja bez rymowania:
Wszystkiego najlepszego na te święta! Dużo szczęścia, zdrówka i wszelkiej pomyślności dla Was i Waszych bliskich!!!
Wszystkiego najlepszego na te święta! Dużo szczęścia, zdrówka i wszelkiej pomyślności dla Was i Waszych bliskich!!!
- środa, 16 lis 2022, 18:02
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Krupnik
- Odpowiedzi: 33
- Odsłony: 8275
Re: Krupnik
Mi krupniczek gryczany wyszedł całkiem smaczny, że względu na walory smakowe - chyba lepszy niż na miodzie jasnym / wielokwiatowym. Z minusów - nie wiem, czy to kwestia miodu (tak podejrzewam), że przy miodzie jasnym po 10 miesiącach od nastawienia miałem 3/4 wstępnie wyklarowanego trunku a tu mam 1...
- wtorek, 25 paź 2022, 12:18
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252115
- poniedziałek, 24 paź 2022, 17:23
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252115
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem aromat spożywczy - kokosowy. Dodałem kilka kropel do rozcieńczonego destylatu i a'la Malibu jest.
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
- wtorek, 4 paź 2022, 07:31
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pigwa czy taka się nada ?
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2350
Re: Pigwa czy taka się nada ?
A nawet bardziej
Ja w zeszłym roku robiłem z jeszcze bardziej zielonych i wyszła super.
Pamiętaj, żeby z pestek zrobić "pestkówkę" - również polecam.
Ja w zeszłym roku robiłem z jeszcze bardziej zielonych i wyszła super.
Pamiętaj, żeby z pestek zrobić "pestkówkę" - również polecam.
- poniedziałek, 5 wrz 2022, 07:36
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Brak fermentacji wina owocowego , jak uratować ?
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3156
Re: Brak fermentacji wina owocowego , jak uratować ?
No i nie rozpuszczaj drożdży w temperaturze 45 stopni, tylko w ~25.
- sobota, 30 lip 2022, 02:09
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z wiśni pytanie odnośnie przepisu.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3807
Re: Wino z wiśni pytanie odnośnie przepisu.
Przyznam, że i mnie kusi nastawienie winka z wiśni. Chciałbym nastawić taką ilość w 2 fermentorach, aby po zlaniu na koniec na cichą wyszedł jeden pełny fermentor (30l). Jakie proporcje sugerujecie? PS. do nalewki zwykle drylowałem wiśnie (dodawałem tylko ciut pestek na podbicie smaku) a z reszty na...
- sobota, 30 lip 2022, 01:59
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2944
- Odsłony: 927019
Re: Aktualne ceny cukru
W selgrosie kupiłem po 5,17 (z jakimś rabatem (!?), bo "normalnie" to był po 5,63 chyba+ limit 50kg do ceny "promocyjnej") - masakra jakaś...
- piątek, 15 lip 2022, 00:08
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Spirytus w plastiku
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 8464
Re: Spirytus w plastiku
Najlepiej
- czwartek, 14 lip 2022, 08:42
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Spirytus w plastiku
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 8464
Re: Spirytus w plastiku
Może wystarczy przepuścić to przez filtr węglowy?
- środa, 13 lip 2022, 12:59
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: problem z klarowaniem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1843
Re: problem z klarowaniem
W jakiej temperaturze trzymasz to wino? Jak w cieple, to może tak być. Osad może być delikatnie zrzucany, ale że jest jasny, to słabo to widać. Ja mam podobny problem z winem malinowym nastawianym dokładnie rok temu. Zlewałem wino już ze 4x i za każdym razem jest trochę osadu, ale wino cały czas męt...
- poniedziałek, 13 cze 2022, 21:48
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka ogórkowa
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 6618
Re: Nalewka ogórkowa
Robiłem kiszonkę Józka dwa razy - pierwszy i ostatni. Nie podeszła mi i moim znajomym. Jak będziesz próbował, to polecam najpierw małą ilość. Co do świeżego ogórka, to kiedyś robiłem drinka z "kupczych" składników: żołądkowa gorzka miętowa, 7up/Sprite, świeża mięta i plasterki ogórka. To z...
- niedziela, 6 lut 2022, 23:34
- Forum: Osprzęt
- Temat: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
- Odpowiedzi: 36
- Odsłony: 11026
Re: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
Dzięki, zadzwonię pewnie jakoś w tym tygodniu dowiedzieć się więcej na ten temat.
- sobota, 5 lut 2022, 08:46
- Forum: Osprzęt
- Temat: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
- Odpowiedzi: 36
- Odsłony: 11026
Re: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
@Robert, poproszę zatem o jakąś ciekawą ofertę - tak, żeby był komplet i żebym nie musiał już niczego sztukować - (może być na priv, albo tu w poście - to może i inni skorzystają).
- czwartek, 3 lut 2022, 21:14
- Forum: Osprzęt
- Temat: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
- Odpowiedzi: 36
- Odsłony: 11026
Re: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
Czyli do tego cuda musiałbym jeszcze dokupić elektrozawory i sterownik, abym mógł zautomatyzować proces?
- sobota, 29 sty 2022, 23:47
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Kokosanka
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 8002
Re: Kokosanka
Ja przyznam, że w końcu "kucnąłem" i nie sporządziłem trunku. Ale właśnie temat mnie naszedł i chyba słoiczek 4l na próbę nastawię.
Jakbyście mieli inne przepisy / pomysły na wiórki, to śmiało!
Jakbyście mieli inne przepisy / pomysły na wiórki, to śmiało!
- piątek, 28 sty 2022, 17:33
- Forum: Osprzęt
- Temat: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
- Odpowiedzi: 36
- Odsłony: 11026
Re: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
Brzmi całkiem nieźle. Ile kosztuje takie cudo? Mógłby ktoś opisać (lub zamieścić link do opisu) jak wtedy wygląda proces na maszynie z buforem i obniżonym odbiorem? I kolejne pytanie: jak to się ma do odbioru przedgonów i pogonów spod głowicy?
- niedziela, 16 sty 2022, 18:13
- Forum: Alkohol a zdrowie
- Temat: Jak spożywać alkohol, żeby zachować zdrowie?
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6760
Re: Jak spożywać alkohol, żeby zachować zdrowie?
Nie sposób się nie zgodzić. Ja niestety ostatnie lata drinkowałem mocniej / częściej - i w wakacje już żegnałem się z życiem... Obecnie badam się, co mi jest. Serce, mózg zbadane, teraz czas na układ pokarmowy. I - głupi - piję dalej (ale staram się to robić mocno ostrożniej). Zasadniczo trzeba zach...
- niedziela, 16 sty 2022, 11:58
- Forum: Osprzęt
- Temat: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
- Odpowiedzi: 36
- Odsłony: 11026
Re: Termometr Wifi czy regulator mocy ?
Podepnę się pod wątek. Mi Pamel się popsuł - coś nie tak z wyświetlaczem. Podświetla ekran, ale nic na nie wyświetla. Szwankował od dłuższego czasu, ale czasem go rozkręcałem, coś tam ruszałem i wracał do normalnej pracy. Myślałem, że to coś z zasilaniem, bo czasem po kilku próbach wyjęcia i włożeni...
- sobota, 15 sty 2022, 14:50
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Ilość drożdży / cukru / wody
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 6959
Re: Ilość drożdży / cukru / wody
Zgadza się - w naszym hobby to już się nauczyłem, że często dłużej znaczy lepiej - i jak najbardziej popieram. Co do samej ilości cukru - zasadniczo u mnie wychodzi lekka pazerność / zachłanność - za jednym razem chciałbym mieć jak największy uzysk - stąd taka ilość. Przy 15-16kg już było słabo (tak...
- sobota, 15 sty 2022, 12:24
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Ilość drożdży / cukru / wody
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 6959
Ilość drożdży / cukru / wody
Mam wątpliwość (chociaż raczej znam odpowiedź - ale wolę dopytać bardziej doświadczonych). Od długiego czasu używam drożdży Gozdawa 1410 (na paczce jest "na 13kg cukru na 50l). Ja daję 14kg i 38l wody, z tego akurat wychodzi mi ok. 45l nastawu (idealnie na beczkę 50l). Chciałem wypróbować inne ...
- sobota, 15 sty 2022, 12:09
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Krupnik
- Odpowiedzi: 33
- Odsłony: 8275
Re: Krupnik
Ja robię krupnik od 4 lat wg Cieślaka, ale jest dla mnie ciut za słodki i za mocny, dlatego co roku daję ciut mniej miodu / więcej wody (z 45% zszedłem do 42-43%) Teraz w grudniu zaryzykowałem i nastawiłem krupnik z miodu gryczanego - zobaczę co wyjdzie i dam znać (ale zapowiada się całkiem dobrze)....
- piątek, 12 lis 2021, 09:05
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Bacon whisky
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 4815
Re: Bacon whisky
W jednym z ostatnich odcinków "5 sposobów na" chłopaki robili tam ten trunek - możecie znaleźć go na YT.
- czwartek, 28 paź 2021, 18:43
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Bimberek z suszem CBD
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 6610
Re: Bimberek z suszem CBD
Z czym to pijesz? Na czysto (pod co)? W drineczku?
Swojego czasu czytałem o Green Dragonie, ale finalnie się nie zdecydowałem.
Masz jakieś fotki finalnego trunku?
A tak w ogóle, to brawa za eksperyment!
Swojego czasu czytałem o Green Dragonie, ale finalnie się nie zdecydowałem.
Masz jakieś fotki finalnego trunku?
A tak w ogóle, to brawa za eksperyment!
- sobota, 4 wrz 2021, 20:01
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: problemy z miętówką
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3218
Re: problemy z miętówką
Dokładnie, Waldek słusznie prawi.
Zrobiłem tak samo i efekt był taki sam - w alkoholu 70% było idealnie a potem po rozrobieniu - brązowo brunatny kolor.
Ja jeszcze popełniłem drugi błąd, bo miętę trzymałem ok. tygodnia i ciut podgniła (ale jeżeli chodzi o walory smakowe, to jest smaczna).
Zrobiłem tak samo i efekt był taki sam - w alkoholu 70% było idealnie a potem po rozrobieniu - brązowo brunatny kolor.
Ja jeszcze popełniłem drugi błąd, bo miętę trzymałem ok. tygodnia i ciut podgniła (ale jeżeli chodzi o walory smakowe, to jest smaczna).
- środa, 1 wrz 2021, 06:49
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Bimber na wesele
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 7179
Re: Bimber na wesele
Ewentualnie proponuję "Ducha Puszczy" - też szybko się robi i jest całkiem smaczny.
Tu na forum gdzieś wrzucałem przepis.
Tu na forum gdzieś wrzucałem przepis.
- wtorek, 13 lip 2021, 14:31
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka farmaceutów (mlekówka)
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 15821
Re: Nalewka farmaceutów (mlekówka)
Nie, wody już nie dolewam. Sok z cytryny, mleko i cukier rozcieńcza spirytus (+ sama słodycz wystarczająco maskuje alkohol). Polecam schłodzić nalewkę - będzie jeszcze bardziej "przystępna" do picia (chociaż i ciepła całkiem przyjemnie wchodzi).
- poniedziałek, 12 lip 2021, 01:44
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: NOCINO - likier orzechowy
- Odpowiedzi: 170
- Odsłony: 86922
Re: NOCINO - likier orzechowy
Dokładnie tak - bo jak poczekasz, to orzechy zrobią się czarne.
- czwartek, 17 cze 2021, 00:14
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z marakui (męczennicy)
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 8705
Re: Nalewka z marakui (męczennicy)
Na miód bym uważał - może zdominować smak nalewki.
Daj znać, co Ci wyszło.
Daj znać, co Ci wyszło.
- czwartek, 17 cze 2021, 00:12
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2944
- Odsłony: 927019
Re: Aktualne ceny cukru
W stokrotce przy zakupie 10 cena 1.99
- sobota, 12 cze 2021, 09:23
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z marakui (męczennicy)
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 8705
Re: Nalewka z marakui (męczennicy)
Łoo Panie! ;) Nigdy nie robiłem takiej nalewki, ale poteoretyzuję: Macerowałbym to w 68% alkoholu, z pestkami, okolo 7-14 dni. Środek jest dość miękki, więc taki krótki czas powinien być wystarczający dla miąższu a jednocześnie za krótki dla pestek. Potem rozcieńczyłbym to do ~30 % i dosłodził (cuki...
- czwartek, 10 cze 2021, 08:00
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka farmaceutów (mlekówka)
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 15821
Re: Nalewka farmaceutów (mlekówka)
Jeszcze dopytam, bo już pojawiły się truskawki - rozgniatałeś je, czy macerowałes w całości (tak robię że zwykłą nalewką)?
2 cytryny wyciskałeś, czy dodawałeś miąższ?
2 cytryny wyciskałeś, czy dodawałeś miąższ?
- czwartek, 10 cze 2021, 07:55
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: filtracja nalewki
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 4919
Re: filtracja nalewki
Przede wszystkim trzeba czasu. Odstaw słój na miesiąc lub dwa w chłodniejsze miejsce a wtedy nalewka powinna wyklarować się grawitacyjnie. Ściągnij rurką znad osadu, ewentualne pozostałości ja przepuszczam przez lejek wyłożony ręcznikiem papierowym (takim bez nadruków) - to już trwa długo. Inna opcj...
- poniedziałek, 24 maja 2021, 07:29
- Forum: Fun Forum
- Temat: Jak pić bimber
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 11522
Re: Jak pić bimber
Ja przeważnie z przepalonym cukrem, ekstraktem waniliowym + zaprawką do krupniku staropolskiego wg Cieślaka - polecam.
A to wszystko często w drinku z pepsi, chyba że jest to spotkanie z tteściem - to wtedy na czysto z kieliszków.
A to wszystko często w drinku z pepsi, chyba że jest to spotkanie z tteściem - to wtedy na czysto z kieliszków.
- środa, 12 maja 2021, 18:12
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Suszone śliwki zalane 60%
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4219
Re: Suszone śliwki zalane 60%
Ja to bym chyba tak się już nie bawił, tylko zostawił to jako nalewkę (oczywiście rozcieńczoną do odpowiedniego % i intensywności).
Jak moc jest nie za mała, to nie ma co destylować.
Jak moc jest nie za mała, to nie ma co destylować.
- wtorek, 11 maja 2021, 07:26
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr - zakażenie?
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 8804
Re: Cydr - zakażenie?
Człowiek czyta, niby widzi - a ślepy.
Dzięki góralu za pokazanie palcem.
Do autora tematu - sam nigdy nie robiłem cydru z soku zagęszczonego, ale cała reszta pewnie jest podobna, jak przy produkcji cydru z soku tłoczonego.
Poczekaj miesiąc od nastawienia i wtedy sprawdź co i jak.
Dzięki góralu za pokazanie palcem.
Do autora tematu - sam nigdy nie robiłem cydru z soku zagęszczonego, ale cała reszta pewnie jest podobna, jak przy produkcji cydru z soku tłoczonego.
Poczekaj miesiąc od nastawienia i wtedy sprawdź co i jak.
- poniedziałek, 10 maja 2021, 21:30
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr - zakażenie?
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 8804
Re: Cydr - zakażenie?
Wg mnie, wszystko jest w porządku. Nie otwieraj fermentora, poczekaj, aż fermentacja burzliwa się zakończy. Nie zaszkodzi również zaczekać (bez otwierania fermentora) aż się cydr ułoży (np. 2 tygodnie w chłodniejszym miejscu cichej fermentacji). Obstawiam, że po tym czasie na wierzchu cydru już nie ...