Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy

Post autor: wawaldek11 »

Wszystkie nalewki ciemnieją z czasem. "Pomaga" w tym przelewanie-napowietrzanie i wystawianie na działanie światła.
Mam z pigwowca chyba dziesięcioletnią i jest b. ciemna - muszę zajrzeć do magazynu i zrobię fotkę. Na początku miała kolor słomkowo/żółty.
I jest fotka. Sądziłem, że jest ciemniejsza, ale w ciemnym kącie stoi ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 lis 2020, 13:34 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
alembiki

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Post autor: LuarvikLuarvik »

.Gacek pisze:Panowie macie jakieś informacje na temat zczernienia nalewki z pigwowca?
Jak wspomniał wawaldek11. Trzymaj w szczelnie zamkniętym, ciemnym i chłodnym, a dłużej utrzyma jasny kolor.

krzysiek1404
50
Posty: 75
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Post autor: krzysiek1404 »

Właśnie dostałem pigwowiec i będę nastawiał, robiłem 2 lata temu i pamiętam że strasznie uopierdliwe było obieranie tych małych owoców. Mam pytanie czy robił ktoś z owoców bez obierania skórki ?? Będzie dobra ??
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Post autor: psotamt »

krzysiek1404 pisze:...czy robił ktoś z owoców bez obierania skórki ?? Będzie dobra ??
Tylko ze skórką! Obrane jabłko lepiej smakuje od tego ze skórką? Raczej nie.
Wyrzuć tylko pestki, posiekaj drobno i do słoja. Będzie :ok:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

krzysiek1404
50
Posty: 75
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Post autor: krzysiek1404 »

A powiesz m i jak Ty robisz ?? Czy jak zaleję rozdrobnioną pigwę alkoholem ok 60 % i od razu dorzucę cukier ( nie za dużo bo nie lubię słodkich) to będzie git czy najpier trzeba cukier poczekać aż puści sok i dopiero alko czy jeszcze inaczej ??

przegab
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Post autor: przegab »

Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Post autor: psotamt »

krzysiek1404 pisze:A powiesz m i jak Ty robisz ??
1 kg pokrojonych owoców
1 l spirytusu 65%
0,25 kg cukru trzcinowego
0,2 kg miodu
0,25 l wody

Pokrojone owoce pozbawione pestek i gniazd kwiatowych zalać spirytusem i odstawić na 8 tygodni. Zlać nalew i dodać do owoców syrop z wody, miodu i cukru, odstawić na 4 tygodnie. Zlać syrop i połączyć z wcześniej zlanym nalewem. Odstawić i niech dojrzewa co najmniej pół roku, a im dłużej, tym lepiej.
Pozostałe owoce można zalać wódką 40% i odstawić na 3 - 5 miesięcy. Potem zlać nalew, dosłodzić do smaku i to też będzie prawie tak smaczne jak nalewka właściwa, zrobiona wcześniej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”