Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
michwo1
50
Posty: 59
Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 09:42
Załączniki
Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: michwo1 » sobota, 31 paź 2020, 17:04

Witam Kolegów
Mam dylemat co do nalewki, których owoców użyć z pigwy czy pigwowca? Ja już zgłupiałem trochę co przepis to inny owoc.
Pzdr.
M.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 paź 2020, 17:05 przez michwo1, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Carl
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: Carl » sobota, 31 paź 2020, 17:10

Z pigwowca lepsza jest podobno. Poczytaj
viewtopic.php?f=35&t=1176

Wystukane z Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 31 paź 2020, 17:10 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.


matot2
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 9 gru 2019, 10:21
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: matot2 » sobota, 31 paź 2020, 17:12

Ja bym zrobił z dwóch;) każdy ma inaczej wykształcone kubki smakowe. Moim zdaniem pigwa wychodzi bardziej aromatyczna i delikatna.

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 811
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: psotamt » sobota, 31 paź 2020, 18:45

Jeśli masz dostęp do owoców, to rób jedną i drugą. Potem ocenisz która bardziej Ci odpowiada. W ocenie wielu (mojej też) ta z pigwowca ma więcej aromatów, jest ciekawsza, z pigwy zaś uboższa, ale za to łagodniejsza. Moja żona woli z pigwy, ja z pigwowca.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1140
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: drgranatt » sobota, 31 paź 2020, 18:58

michwo1 pisze:...Mam dylemat co do nalewki, których owoców użyć z pigwy czy pigwowca?...
Robiłem kiedyś z pigwy i wyszła taka nijaka natomiast z pigwowca jest the best :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: wkg_1 » sobota, 31 paź 2020, 21:18

Z pigwowca właśnie robię ale nietypowo - cukier na owoc, zlanie soku i na to spirytus. Za dużo owoców było die ; )la Pań : ) Na szczęście jest jeszcze zapasik zrobionej normalnie : )


LuarvikLuarvik
150
Posty: 155
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: LuarvikLuarvik » niedziela, 1 lis 2020, 03:01

Zrób 1/4 pigwy + 3/4 pigwowca i będziesz pan zadowolony.
Sama pigwa faktycznie nieco nijaka, a 100% pigwowiec brzmi o niebo lepiej, jednak jak dla mnie to zbyt kwaśny.


czytam
250
Posty: 289
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: czytam » niedziela, 1 lis 2020, 06:54

Pigwa rzeczywiście jest nijaka. Nalewka bardzo podobna do gruszki ale być może była to wina sklepowych owoców. Pigwowiec własny. Ja nie przepadam za tym smakiem ale dla reszty familii to, obok czeremchy, numer jeden. Zawsze można rozcieńczyć lub domiodzić, gdy za kwaśna. Podobnie jak w winie - gdy ma za mało ciała po rozcieńczeniu, można dodać tanin lub rozcieńczać mocną herbatą.


LuarvikLuarvik
150
Posty: 155
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: LuarvikLuarvik » niedziela, 1 lis 2020, 14:19

Hmm, domiodzić można, jeśli robisz na zdecydowanie mniejszej ilości cukru niż 1kg na 1kg owoca, a nawet przy takiej proporcji jest dość słodkie. Z tym rozcieńczeniem mógłbyś powiedzieć coś więcej? Jeśli chodzi o dolanie wódki to jest to już droga w stronę smakówki, którą uzyskuje się po drugim zalaniu, a którą osobiście bardziej lubię, jednak nalewka to już nie do końca będzie.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: wkg_1 » niedziela, 1 lis 2020, 14:28

Ja daję niecały 0,5 k cukru na 1 kg owocu a i tak wydaje się za słodkie. Co kto lubi. Ale ostatnio zrobiłem bez cukru zupełnie i się cieszy powodzeniem.
Miód nie bardzo, straszny ulepek się robi. Za to fajnie smakuje jak z cukrem nieco podfermentuje na początku przed zalaniem alkoholem. Kiedyś mi podfermentowała, chciałem wylać ale na szczęście forum mnie powstrzymało. I teraz tak robię.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 14:29 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: wkg_1 » niedziela, 1 lis 2020, 15:06

Myślę jednak, że robota za pomocą zasypywania cukrem, odsączenia soku i zalewania soku alko jest grzechem. Niby niektórzy lubią, taki likierek który koło pigwowca leżał, nie wszyscy lubią esencję ale serce mi sie kraje. Z 2 słoi 15 l wyszło 15 l soku i 15 l ubitego, pokrajanego i wysuszonego pigwowca. Teraz już nie do odzyskania bo zalany alkoholem wciągnąłby alkohol i nic by się nie uzyskało - chyba, że na prasie. A ile tam zostało obłędnego aromatu !

Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 15:06 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.


LuarvikLuarvik
150
Posty: 155
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: LuarvikLuarvik » niedziela, 1 lis 2020, 19:06

Ja robię cukier (ok. 0,8kg) na owoc (1kg), po paru dniach 1/8 alko, żeby nie sfermentowało, a po 2-3 tygodniach reszta alko i na pół roku zostaje. Raz lub dwa na miesiąc intensywnie zamieszam, przy czym w pierwszym miesiącu częściej.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: wkg_1 » niedziela, 1 lis 2020, 19:40

Tyle cukru bo lubisz czy bo chcesz caly smak wyciagnac? Odzyskujesz potem jakos nalewke z owocow?
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 19:41 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
100
Posty: 103
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: jakis1234 » niedziela, 1 lis 2020, 21:05

@LuarvikLuarvik, no to masz ulepek. Jak taki lubisz, ok.
Ja nigdy nie zasypuję cukrem na początku i to nie tylko chodzi o to, że lepiej zalać spirytusem nalewkowym, a potem zasypać cukrem, ale przede wszystkim o to, że jak zasypię cukrem po alkoholu, to mogę regulować słodkość nalewki. Moim zdaniem największa wada większości nalewek, to że są za słodkie. No, ale "de gustibus non est disputandum" :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 21:05 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)


LuarvikLuarvik
150
Posty: 155
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: LuarvikLuarvik » poniedziałek, 2 lis 2020, 00:49

Ja za takim nie przepadam, ale beneficjenci tego produktu i owszem. Ja wolę smakówkę z drugiego, albo i trzeciego (!) zalania, oczywiście bez dosładzania.
Jednak tbh, proporcja 0,8/1/1@70 nie daje ulepka, lecz dosyć słodki produkt, aczkolwiek w pełni pijalny.

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: donald1209 » poniedziałek, 2 lis 2020, 10:49

wkg_1 pisze: Z 2 słoi 15 l wyszło 15 l soku i 15 l ubitego, pokrajanego i wysuszonego pigwowca. Teraz już nie do odzyskania bo zalany alkoholem wciągnąłby alkohol i nic by się nie uzyskało - chyba, że na prasie. A ile tam zostało obłędnego aromatu !

A wrzuć tą pozostałość do nastawu cukrówki, którą będziesz zalewał pigwowiec na przyszły rok. Otrzymasz pigwówkę o dużo większej ilości smaków i aromatów niż przy zalewaniu czystym alkoholem. Tak samo robię z dereniówką. Zresztą tak się robi wina likierowe. Zalewa się wino mniej więcej w połowie fermentacji destylatem z takiego samego wina z roku ubiegłego.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 2 lis 2020, 10:58

Pewnie tak zrobie nastepnym razem :) Nie nasiaknie to woda? Trudno bedzie policzyc blg :(

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: donald1209 » poniedziałek, 2 lis 2020, 11:30

Nasiąknie i wyługuje smaki przy fermentacji a potem destyluję razem z tymi " farfoclami". Pigwowiec jest dosyć twardy i nie trzeba płaszcza, wystarczy drugie dno z otworami 5 - 6 mm. jak w dawnych kotłach do gotowania bielizny czy słoików. A że resztka cukru w pigwowcu podbije delikatnie Blg to się nie przejmuj. Tylko lepiej.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 2 lis 2020, 13:11

Ciekawe jak wsadzić drugie dno przez szerokie gardlo :)

Ja z pigwowcem mam tak, ze rodzinka uważa, że jest zbyt esencjonalny. Normalnie daję 7 kg owocu, 2 - 3 kg cukru i 5 - 6 l 70 %
Nie wiem, czy zalanie doczyszczonym alko z kolumny zrobionym w ten sposób dużo by zmieniło.

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

Postautor: donald1209 » poniedziałek, 2 lis 2020, 17:55

No ja mam do takich alkoholi alembik 24 l , dno 34 cm średnicy a wlot do zbiornika 20 cm. Tak, że drugie dno dzielone na dwie połówki połączone zawiasami działa b. dobrze. No właśnie mając taki alkohol o lekkim smaku pigwowca możesz przy rozcieńczaniu sterować mocą i smakiem dowolnie w zależności, co kto lubi. Spróbuj, a przekonasz się. Jak nie da się zastosować drugiego dna to odcedzisz przed destylacją i też efekt będzie, choć mniejszy.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość