Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » wtorek, 2 lip 2019, 06:52

Tu jest temat mojego nastawu topic18646.html . Dałem 20kg jeżyn, 20l wody ,16kg cukru +3kg cukru po odcedzeniu owoców. Wiem, że za dużo cukru dałem, ale to mój debiut był, dlatego eksperymentowałem. W pewnym momencie nastaw mi się zatrzymał i dodałem jeszcze raz drożdże winne, wtedy znów ruszyło i pracuje do tej pory... W tamtym temacie wszystko jest ładnie opisane, z datami i jak przebiegał cały proces.
Co do drożdży jakie dałem za pierwszym i drugim razem to niestety nie pamiętam :(.
A jeżeli chodzi o pirosiarczyn potasu to dodałem ten https://sklep.swiatkwiatow.pl/pirosiarczyn-potasu-do-stabilizacji-moszczow-i-win-10-g.html?gclid=EAIaIQobChMI_LzZ3MSV4wIVD8qyCh10QgTgEAYYASABEgKdWvD_BwE , tylko nie 10g a 7g, bo 3g dałem do drugiego nastawu z winogron.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » poniedziałek, 8 lip 2019, 00:01

Panowie, jeszcze jedno pytanie mam. Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ? Czytałem, że cukier to też dobry sposób by dobić resztki drożdży.

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1217
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: defacto » niedziela, 8 lis 2020, 12:31

Gammorin pisze:Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ?

Serwus
Przypadkowo wpadłem na ten temat. Ciekawy jest, jak to z eksperymentami bywa :D
44BLG z samej mieszanki wodno-cukrowej nielicząc tych 3kg dosypanych po odcisnieciu owoców jak również naturalnego cukru zawrtego w owocach. Czyli może z 50Blg by się uzbierało.
Troszkę czasu już upłynęło, zapewne winko to już do odległej historii dawno przeszlo. Nie mniej, co dalej się wydarzyło, dosladzał kolega dodatkowo wino jeszcze? Ciekaw jestem poza tym, czy cała pierwsza partia cukru została odfermentowana i jakie tam drożdże z tym cukrem walczyły.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » poniedziałek, 9 lis 2020, 15:47

defacto pisze:
Gammorin pisze:Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ?

Serwus
Przypadkowo wpadłem na ten temat. Ciekawy jest, jak to z eksperymentami bywa :D
44BLG z samej mieszanki wodno-cukrowej nielicząc tych 3kg dosypanych po odcisnieciu owoców jak również naturalnego cukru zawrtego w owocach. Czyli może z 50Blg by się uzbierało.
Troszkę czasu już upłynęło, zapewne winko to już do odległej historii dawno przeszlo. Nie mniej, co dalej się wydarzyło, dosladzał kolega dodatkowo wino jeszcze? Ciekaw jestem poza tym, czy cała pierwsza partia cukru została odfermentowana i jakie tam drożdże z tym cukrem walczyły.


Witaj. Wino wyszło bardzo dobre. Po dodaniu drugi raz drożdży wino ruszyło, zrobił się restart i naprawdę bardzo długo pracowało. W efekcie wyszło mocne i słodkie ( nie ulepek). Jak na mój gust bardzo dobre, a i ludzie którzy próbowali zachwalali, że im smakuje ;-).

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Furtillo » wtorek, 10 lis 2020, 20:46

Gammorin pisze:Panowie, jeszcze jedno pytanie mam. Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ? Czytałem, że cukier to też dobry sposób by dobić resztki drożdży.


Wino po dosłodzeniu może wznowić fermentacje, dlatego dla pewności dosłodzone wino lepiej odstawić na parę dni lub nawet tygodni i obserwować je czy dana fermentacja się nie wznowiła.
Kiedyś dobijałem wino cukrem ale to wino mocne 16-18% i już dobrze sklarowane. (na Bayanusie G995)
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości