Znaleziono 8 wyników
- czwartek, 7 lis 2019, 18:02
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pomysł na dobry kupaż wina.
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3492
Re: Pomysł na dobry kupaż wina.
Witam, Zrobiłem kupaż wina w taki sposób : Trzy rodzaje win. Owoc czarnego bzu 14 litrów wina Czarna porzeczka 6 litrów wina Aronia 3 litry wina Wyszło bardzo dobre wino półsłodkie (BLG 4 po dosłodzeniu ) o lekko wyczuwalnym smaku kwaśnej porzeczki i gorzkiej aronii. pozdrawiam
- środa, 31 lip 2019, 21:07
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Muczka Janka Okowity
- Odpowiedzi: 35
- Odsłony: 18604
Re: Muczka Janka Okowity
Witam serdecznie,
Robiłem Muczkę Janka Okowity i powiem że super trunek, przepis troszkę zmieniłem bo zmniejszyłem ilość spirytusu na 300ml i dodałem 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Dzięki za przepis.
Polecam.
Robiłem Muczkę Janka Okowity i powiem że super trunek, przepis troszkę zmieniłem bo zmniejszyłem ilość spirytusu na 300ml i dodałem 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Dzięki za przepis.
Polecam.
- czwartek, 30 maja 2019, 21:56
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: NALEWKA PLEBANA
- Odpowiedzi: 112
- Odsłony: 60700
Re: NALEWKA PLEBANA
Powitać wszystkich,
Poczytałem na temat tej nalewki plebana i oczywiście chce ją mieć
Czy mogę zastosować miód spadziowy ?
Dzięki za przepis i dużo informacji od innych forumowiczów.
pozdrawiam i smacznego
Poczytałem na temat tej nalewki plebana i oczywiście chce ją mieć
Czy mogę zastosować miód spadziowy ?
Dzięki za przepis i dużo informacji od innych forumowiczów.
pozdrawiam i smacznego
- czwartek, 23 maja 2019, 15:09
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pomysł na dobry kupaż wina.
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3492
Pomysł na dobry kupaż wina.
Witam serdecznie, Może ma ktoś sprawdzony przepis na dobry kupaż wina ? Czy warto to robić ? Jakieś ryzyko że wino zepsuje się ? Jest jakiś czas w którym powinien to zrobić czy może w dowolnym czasie w fazie od cichej fermentacji ? Jakoś widziałbym połączenie wina malinowego, wiśniowego i aroniowego...
- poniedziałek, 20 maja 2019, 11:02
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Po 10 dniach fermentacji około 14 %
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1952
Po 10 dniach fermentacji około 14 %
Witam serdecznie. Zdziwiła mnie sytuacja w której moje wino ryżowe po 10 dniach fermentacji miało już około 14% alkoholu. Poniżej opiszę z czego była i jak przebiegała fermentacja i proszę o opinie dlaczego tak się stało i czy to normalne zachowanie wina. Ryż 3 kg Woda 14 litrów cukier 5 kg wyciśnię...
- niedziela, 19 maja 2019, 22:10
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9691
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Dziękuje za odpowiedz. Jak winko będzie już jakiś czas w cichej fermentacji i po dokładnym przyjrzeniu się nie będą widoczne bąbelki to już raczej nie wystrzelą mi korki ? czy to nie ma pewności mimo braku bąbelków ?
pozdrawiam
Mod.
Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości.
pozdrawiam
Mod.
Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości.
- niedziela, 19 maja 2019, 15:55
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9691
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
"czytam"
Czy praktykowałeś kiedyś takie podgrzewanie i nie działa ? Siarka, wiem ale nie za bardzo chciałem dodawać do wina domowego.
Czy praktykowałeś kiedyś takie podgrzewanie i nie działa ? Siarka, wiem ale nie za bardzo chciałem dodawać do wina domowego.
- sobota, 18 maja 2019, 23:24
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9691
Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Witam serdecznie, Mam wino ryżowe oddzielone już od ryżu i wczasuje się w balonie, widać jak lekko gazują bąbelki. Będę potrzebował zwolnić balon niedługo i kiedyś czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie...