Znaleziono 8 wyników

autor: bercik99
czwartek, 7 lis 2019, 18:02
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Pomysł na dobry kupaż wina.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 3492

Re: Pomysł na dobry kupaż wina.

Witam, Zrobiłem kupaż wina w taki sposób : Trzy rodzaje win. Owoc czarnego bzu 14 litrów wina Czarna porzeczka 6 litrów wina Aronia 3 litry wina Wyszło bardzo dobre wino półsłodkie (BLG 4 po dosłodzeniu ) o lekko wyczuwalnym smaku kwaśnej porzeczki i gorzkiej aronii. pozdrawiam
autor: bercik99
środa, 31 lip 2019, 21:07
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Muczka Janka Okowity
Odpowiedzi: 35
Odsłony: 18604

Re: Muczka Janka Okowity

Witam serdecznie,

Robiłem Muczkę Janka Okowity :-) i powiem że super trunek, przepis troszkę zmieniłem bo zmniejszyłem ilość spirytusu na 300ml i dodałem 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.

Dzięki za przepis.

Polecam.
autor: bercik99
czwartek, 30 maja 2019, 21:56
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: NALEWKA PLEBANA
Odpowiedzi: 112
Odsłony: 60700

Re: NALEWKA PLEBANA

Powitać wszystkich,

Poczytałem na temat tej nalewki plebana i oczywiście chce ją mieć :-)
Czy mogę zastosować miód spadziowy ?

Dzięki za przepis i dużo informacji od innych forumowiczów.

pozdrawiam i smacznego :-)
autor: bercik99
czwartek, 23 maja 2019, 15:09
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Pomysł na dobry kupaż wina.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 3492

Pomysł na dobry kupaż wina.

Witam serdecznie, Może ma ktoś sprawdzony przepis na dobry kupaż wina ? Czy warto to robić ? Jakieś ryzyko że wino zepsuje się ? Jest jakiś czas w którym powinien to zrobić czy może w dowolnym czasie w fazie od cichej fermentacji ? Jakoś widziałbym połączenie wina malinowego, wiśniowego i aroniowego...
autor: bercik99
poniedziałek, 20 maja 2019, 11:02
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Po 10 dniach fermentacji około 14 %
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 1952

Po 10 dniach fermentacji około 14 %

Witam serdecznie. Zdziwiła mnie sytuacja w której moje wino ryżowe po 10 dniach fermentacji miało już około 14% alkoholu. Poniżej opiszę z czego była i jak przebiegała fermentacja i proszę o opinie dlaczego tak się stało i czy to normalne zachowanie wina. Ryż 3 kg Woda 14 litrów cukier 5 kg wyciśnię...
autor: bercik99
niedziela, 19 maja 2019, 22:10
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Odpowiedzi: 24
Odsłony: 9691

Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Dziękuje za odpowiedz. Jak winko będzie już jakiś czas w cichej fermentacji i po dokładnym przyjrzeniu się nie będą widoczne bąbelki to już raczej nie wystrzelą mi korki ? czy to nie ma pewności mimo braku bąbelków ?

pozdrawiam

Mod.
Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości.
autor: bercik99
niedziela, 19 maja 2019, 15:55
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Odpowiedzi: 24
Odsłony: 9691

Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

"czytam"
Czy praktykowałeś kiedyś takie podgrzewanie i nie działa ? Siarka, wiem ale nie za bardzo chciałem dodawać do wina domowego.
autor: bercik99
sobota, 18 maja 2019, 23:24
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Odpowiedzi: 24
Odsłony: 9691

Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Witam serdecznie, Mam wino ryżowe oddzielone już od ryżu i wczasuje się w balonie, widać jak lekko gazują bąbelki. Będę potrzebował zwolnić balon niedługo i kiedyś czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie...

Wyszukiwanie zaawansowane