Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 14:51
Podziękował: 3 razy

Post autor: bercik99 »

Witam serdecznie,

Mam wino ryżowe oddzielone już od ryżu i wczasuje się w balonie, widać jak lekko gazują bąbelki. Będę potrzebował zwolnić balon niedługo i kiedyś czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie po butelkowaniu nie wystrzeli korków.

Czy ktoś z Was robił coś takiego ? praktykuje się taki sposób czy to ktoś wymyślił a nie jest to dobre dla wina ?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.
promocja

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: czytam »

Siarka. Tylko siarka pomoże.

Autor tematu
bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 14:51
Podziękował: 3 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: bercik99 »

"czytam"
Czy praktykowałeś kiedyś takie podgrzewanie i nie działa ? Siarka, wiem ale nie za bardzo chciałem dodawać do wina domowego.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: JanOkowita »

Wiem, że to chemia, ale przynajmniej zabezpieczy wino przed wtórną fermentacją i przed ew.zakażeniem:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-ferme ... m-10g-p673
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: radius »

Szwagier winiarz, używa tego stopera i bardzo sobie chwali :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: mtx »

bercik99 pisze:czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie po butelkowaniu nie wystrzeli korków.
Samo podgrzanie do 50*C może nie wystarczyć, ale pasteryzacja wina jest znana od dawna i w większości nie wpływa negatywnie na produkt końcowy, śmiem twierdzić, że wino pasteryzowane jest na pewno smaczniejsze niż siarkowane.
O stoperach fermentacji się nie wypowiem szerzej, bo nie używałem, ale w składzie zawierają siarczany także cóż... ;)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: JanOkowita »

Siarczyn, nie siarczan. A to czyni różnicę. Można też zabutelkowane wino wstawić do piekarnika i je pasteryzować w 180 st.C przez 20 minut. Należy jedynie zadbać o to aby butelki nie stykały się ze sobą. Inna sprawa, że korek wówczas straci czas trwałości.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: mtx »

JanOkowita pisze:Siarczyn, nie siarczan. A to czyni różnicę.
Racja, mój błąd...
Pozdrawiam :piwo:
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 21:51 przez mtx, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: .Gacek »

Ja trzymam wino w balonie przez cały rok, aż do następnych zbiorów. Wbrew wszelkim opiniom czasem mam tylko połowę gąsiorka, jak do tej pory nic się nie działo... Staram się nie używać piro bo później czuję to w winie. No i najważniejsze, że przy niektórych winach moim gościom mogę powiedzieć, że w kieliszku jest tylko moszcz z winogron i drożdże szlachetne ☺
Moja skromna rada jest taka aby wino z ryżu stało jak najdłużej w balonie tym bardziej, że ciężko się klaruje tak jak dzika róża. A na następny nastaw kup na rynku czy giełdzie "nowy stary" balon za 30 złotych, zawsze się przyda...
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 14:51
Podziękował: 3 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: bercik99 »

Dziękuje za odpowiedz. Jak winko będzie już jakiś czas w cichej fermentacji i po dokładnym przyjrzeniu się nie będą widoczne bąbelki to już raczej nie wystrzelą mi korki ? czy to nie ma pewności mimo braku bąbelków ?

pozdrawiam

Mod.
Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 23:16 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: .Gacek »

Nie ma pewności☺ dlatego u mnie wino stoi rok... gdy rozdaję bożolaka na święta to uprzedzam znajomych, że wino jest młode i muszą "uważać"... spróbuj podzielić wino na dwie części; jedną potraktuj pirosiarczynem a drugą przelej do szklanej damy z korkiem i rurką, sam ocenisz czy czuć różnicę.
Pozdrawiam Gacek.

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

Podczepię się do tego tematu. W sobotę 22.06 dodałem siarkę do swoich nastawów. Pytanie do was panowie po jakim czasie nastaw powinien się zatrzymać z dalszą fermentacją, bo oba nastawy nadal pracują, bardzo wolno, ale nadal a mamy dziś 24.06.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 cze 2019, 20:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: .Gacek »

Najważniejsze abyś zastosował się do instrukcji na opakowaniu, tam dokładnie jest opisane dawkowanie. Po tygodniu nastaw powinien być nie do ruszenia... oczywiście są wyjątki typu drożdże bayanus G955, tu zachodzi czasem potrzeba dawkowania 150%.
Nie wiem czy tylko ja miałem takie problemy...
Pozdrawiam Gacek.

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

Czyli do tygodnia jeszcze brakuję trochę, bo dodałem ją w sobotę... Czyli jak do następnej soboty nie zatrzyma się to będę myślał dalej.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: sargas »

Nie ma to jak wino z beczki :)

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

W sobotę 22.06 dodałem siarkę do swoich nastawów. Dałem 7g na nastaw 60l i 3g na nastaw 30l. Niestety fermentacja trwa dalej. Tzn, pracuje bardzo powoli, raz na kilka minut, kilkanaście. Pytanie ile teraz powinienem dodać siarki by nastaw całkowicie się zatrzymał. Nie chce przesadzić dlatego wole zapytać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 cze 2019, 21:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: .Gacek »

Kurde blacha na prawdę nie chcę być złym prorokiem... Ale... jeżeli teraz dodasz siary w takiej samej ilości to gwarantuję Ci że będzie wyczuwalna w winie nawet za rok.
Zadaj sobie pytanie ile jeszcze wino może stać w balonie i czy już koniecznie musisz butelkować... być może kolejny tydzień ubije wszystkie małe suk.in.synki ☺
Pozdrawiam Gacek.

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

Powiem Ci, że z taką częstotliwością jak teraz to pracowało przed dodaniem siarki. Bardzo wolno, ale systematycznie. Niedługo będzie rok od nastawienia, a one nadal pracują.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: .Gacek »

Opisz nam to winko i jakie drożdże zadałeś, napisz też co to za stoper był używany.
Pozdrawiam Gacek.

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

Tu jest temat mojego nastawu topic18646.html . Dałem 20kg jeżyn, 20l wody ,16kg cukru +3kg cukru po odcedzeniu owoców. Wiem, że za dużo cukru dałem, ale to mój debiut był, dlatego eksperymentowałem. W pewnym momencie nastaw mi się zatrzymał i dodałem jeszcze raz drożdże winne, wtedy znów ruszyło i pracuje do tej pory... W tamtym temacie wszystko jest ładnie opisane, z datami i jak przebiegał cały proces.
Co do drożdży jakie dałem za pierwszym i drugim razem to niestety nie pamiętam :(.
A jeżeli chodzi o pirosiarczyn potasu to dodałem ten https://sklep.swiatkwiatow.pl/pirosiarc ... gKdWvD_BwE , tylko nie 10g a 7g, bo 3g dałem do drugiego nastawu z winogron.

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

Tu jest temat mojego nastawu topic18646.html . Dałem 20kg jeżyn, 20l wody ,16kg cukru +3kg cukru po odcedzeniu owoców. Wiem, że za dużo cukru dałem, ale to mój debiut był, dlatego eksperymentowałem. W pewnym momencie nastaw mi się zatrzymał i dodałem jeszcze raz drożdże winne, wtedy znów ruszyło i pracuje do tej pory... W tamtym temacie wszystko jest ładnie opisane, z datami i jak przebiegał cały proces.
Co do drożdży jakie dałem za pierwszym i drugim razem to niestety nie pamiętam :(.
A jeżeli chodzi o pirosiarczyn potasu to dodałem ten https://sklep.swiatkwiatow.pl/pirosiarc ... gKdWvD_BwE , tylko nie 10g a 7g, bo 3g dałem do drugiego nastawu z winogron.

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

Panowie, jeszcze jedno pytanie mam. Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ? Czytałem, że cukier to też dobry sposób by dobić resztki drożdży.

użytkownik usunięty
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Gammorin pisze:Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ?
Serwus
Przypadkowo wpadłem na ten temat. Ciekawy jest, jak to z eksperymentami bywa :D
44BLG z samej mieszanki wodno-cukrowej nielicząc tych 3kg dosypanych po odcisnieciu owoców jak również naturalnego cukru zawrtego w owocach. Czyli może z 50Blg by się uzbierało.
Troszkę czasu już upłynęło, zapewne winko to już do odległej historii dawno przeszlo. Nie mniej, co dalej się wydarzyło, dosladzał kolega dodatkowo wino jeszcze? Ciekaw jestem poza tym, czy cała pierwsza partia cukru została odfermentowana i jakie tam drożdże z tym cukrem walczyły.

Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Gammorin »

defacto pisze:
Gammorin pisze:Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ?
Serwus
Przypadkowo wpadłem na ten temat. Ciekawy jest, jak to z eksperymentami bywa :D
44BLG z samej mieszanki wodno-cukrowej nielicząc tych 3kg dosypanych po odcisnieciu owoców jak również naturalnego cukru zawrtego w owocach. Czyli może z 50Blg by się uzbierało.
Troszkę czasu już upłynęło, zapewne winko to już do odległej historii dawno przeszlo. Nie mniej, co dalej się wydarzyło, dosladzał kolega dodatkowo wino jeszcze? Ciekaw jestem poza tym, czy cała pierwsza partia cukru została odfermentowana i jakie tam drożdże z tym cukrem walczyły.
Witaj. Wino wyszło bardzo dobre. Po dodaniu drugi raz drożdży wino ruszyło, zrobił się restart i naprawdę bardzo długo pracowało. W efekcie wyszło mocne i słodkie ( nie ulepek). Jak na mój gust bardzo dobre, a i ludzie którzy próbowali zachwalali, że im smakuje ;-).
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Post autor: Furtillo »

Gammorin pisze:Panowie, jeszcze jedno pytanie mam. Czy jeżeli przed butelkowaniem chciałbym wino trochę dosłodzić to czy wtedy drożdże znów nie ruszą z fermentacją ? Czytałem, że cukier to też dobry sposób by dobić resztki drożdży.
Wino po dosłodzeniu może wznowić fermentacje, dlatego dla pewności dosłodzone wino lepiej odstawić na parę dni lub nawet tygodni i obserwować je czy dana fermentacja się nie wznowiła.
Kiedyś dobijałem wino cukrem ale to wino mocne 16-18% i już dobrze sklarowane. (na Bayanusie G995)
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”