Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

kleryk88
100
Posty: 106
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Trójmiasto
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kleryk88 » niedziela, 1 lis 2020, 16:08

psotamt pisze:Czuć. To zupełnie inna wódka.

Wiec będę musiał poeksperymentować mam już kupione drożdże koji i 20kg mąki, a może masz jakieś fajne nietrudne(podobny stopień zaangażowania jak cukrówka) przepisy na ciekawe nastawy. Czytałem o dodawaniu otrębów pszennych albo ekstraktu słodowego do cukrówki. Próbowałeś kiedyś czegoś takiego ??


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

fo11rest
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: fo11rest » niedziela, 1 lis 2020, 17:17

A czy da się zrobić wódkę na prostym potstilu, czy trzeba mieć jednak kolumnę?

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 192
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Pablito » niedziela, 1 lis 2020, 18:12

Da się. Odpęd i destylacja z cięciem frakcji i będzie dobrze. Odrzuć na kolejne destylacje, to co Ci smakowo i zapachowo nie pasuje, a resztę przeznacz do spożycia
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Online
Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1219
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: defacto » niedziela, 1 lis 2020, 18:14

Da się.
Dwa proste procesy przy owocach i zbożach, trzy przy cukrze :ok:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Kamex
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 lut 2020, 15:30
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Kamex » poniedziałek, 11 sty 2021, 22:35

psotamt i reszta ekipy czy ktoś robił na Mellow Mellow?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6283
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: radius » wtorek, 12 sty 2021, 07:09

Oczywiście. Wszystko jest w temacie o Koji :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 383
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Skir » wtorek, 12 sty 2021, 08:32

Wódka sklepowa zdecydowanie mi już nie podchodzi. Albo śmierdzi, albo nie ma charakteru.
W sumie trudno mi mówić o ulubionych smakach wódki. Czasem zejdę do lochu i mam ochotę na kieliszek jęczmieniówki czy wyczyszczonej 2,5 re pyry, czasem na destylowaną słodką kukurudzianą, a czasem na aromat jabłek z dzikiego sadu. Wybór wódki zależy też przeznaczenia: na ostre picie do późna w nocy z dobrymi zawodnikami raczej wybieram wódkę o mało wyrazistym smaku i zapachu i na maksa oczyszczoną, na samotne siedzenie w fotelu z książką, coś co czuję, że piję: mocniejsze o pełnym aromacie.
Przetworzony produkt (najczęściej śruta) dzielę na dwie części puszczając bez odpędu na półkowej. Pierwsza część to ta, którą da się rozcieńczyć do 40% bez oznak opalizacji, zmętnienia: idzie na roczne starzenie się w głębokich czeluściach lochu. Druga część, lekkie zmętnienia czy pogony, daję na kolejne gotowania, tym razem rektyfikacja na rurze z wypełnieniem i odbieram 97% do rozcieńczenia. W ten sposób mam "dwa" rodzaje wódek z tego samego produktu do wyboru. Pierwsza do picia po roku, druga po trzech miesiącach. Każda na inną okazję.
Moja pierwsza liga to: kukurydza, jabłka, skrobia ziemniaczana, jęczmień. Czasami eksperymentuję łącząc i kombinując (bo np zostało w beczce trochę skrobi, a w drugiej kukurydzy). Nie mam przekonania do żyta (kocioł bez płaszcza wymusza tu najpierw odpęd na 30% mocy grzania) i pszenicy.
Moim zdaniem koji nie dają tyle aromatu, co zwykłe zacieranie śruty. Może zalanie śruty gorącą wodą, ostygnięcie i dodanie koji to zmienia? Ale to już tylko krok od zwykłego zacierania.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
800
Posty: 838
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: psotamt » wtorek, 12 sty 2021, 09:42

Skir pisze:Pierwsza część to ta, którą da się rozcieńczyć do 40% bez oznak opalizacji, zmętnienia: idzie na roczne starzenie się w głębokich czeluściach lochu.
Rozcieńczasz tylko i do starzenia? Niczego nie dodajesz - wiórki i takie tam?
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


czytam
300
Posty: 333
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: czytam » wtorek, 12 sty 2021, 09:44

Sprawdzasz to zmętnienie na bieżąco czy odbierasz do małych naczyń i testujesz później? A może masz już wypraktykowane widełki temperatury lub ABV?

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 383
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Skir » wtorek, 12 sty 2021, 10:03

psotamt pisze:Rozcieńczasz tylko i do starzenia? Niczego nie dodajesz - wiórki i takie tam?

@psotamt: do produktu na półce kukurydzy, jęczmienia i jabłka dodaję tylko wiórki dębowe. Pyra, jako wódka ziemniaczana całkowicie "biała".
Do kukurydzy rektyfikowanej wyjątkowo dodałem teraz trawę cytrynową - taki eksperyment. Ale raczej do części rektyfikowanej nie dodaje już nic. Kolumna, sprężynki plipek, bufor i OLM.
czytam pisze:Sprawdzasz to zmętnienie na bieżąco czy odbierasz do małych naczyń i testujesz później? A może masz już wypraktykowane widełki temperatury lub ABV?

Mówi się, żeby rozcieńczać po kilku tygodniach, przechowywać na około 60 %. Ale ja chcę wiedzieć od razu :). Podczas destylacji na półkowej odbieram do kilku butelek pół litrowych. Potem biorę z butelki trochę i rozcieńczam do nawet 30% - jeżeli jest ok, biorę całość do rozcieńczenia 40-42% (bo część wywietrzeje) i do starzenia.
Serce uznaję w okolicach 85-70% odbioru.
Kolumny półkowej dopiero się uczę, mam ją zaledwie pół roku. Ale zauważyłem, że bez barbotażu, lub ze zbyt nikłym barbotażem, produkt będzie się prawdopodobnie opalizował, mimo, ze poleci np. ok 70% produkt. Podobnie poniżej 68%. Ale każda półkowa ponoć ma swoje upodobania. Przede wszystki trzeba próbować, wąchać, smakować (następnego dnia). Czasami po rozcieńczeniu do 40% otrzymałem produkt lekko tylko mętny o wspaniałym zapachu. Domieszałem do 50% (dlatego warto zostawić pierwszą butelkę, kiedy leci 92%) i wróciła krystaliczna przezroczystość. I jest dylemat :). Wtedy sobie zostawiam na jeszcze dłuższe odpoczywanie - po roku zobaczymy, co dalej.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

kiwitom23
150
Posty: 156
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kiwitom23 » wtorek, 12 sty 2021, 12:40

Tak sobie czytam Was Panowie i podziwiam. Nigdy nie byłem smakoszem wódki, uważałem że jest to produkt służący jedynie do sponiewierania, ale na pewno nie do degustacji, czy delektowania się nim. No ewentualnie jeszcze do drinków smakowych.
Raz jeden tylko wyczułem sporą różnicę w wódce, gdy znajomy podarował mi butelczynę, którą sam przyrządził ze spirytusu przywiezionego z Włoch i rozrobionego przez niego wraz z limonkami. Pierwszy raz potrafiłem wypić kieliszek bez wstrząśnięcia i przepijania, tak była łagodna. Prawie nie czuć było, że to alkohol. Nutka limonkowa była bardzo delikatna, ale wyczuwalna. Produkt był bardzo złudny, gdyż po wypiciu kilku kielonków nie czuć było nic w głowie, natomiast właściwości motoryczne zawodziły dość szybko. Co ciekawe, kiedyś dałem mu polski spirytus, żeby mi zrobił taką wódkę (przepisu nie chciał zdradzić), no i zrobił, ale to już nie było to. Później kupowałem od niego tą zrobioną z włoskiego spirytusu i zawsze była rewelacyjna.

Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."

Online
Awatar użytkownika

Erazer
150
Posty: 168
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Erazer » wtorek, 12 sty 2021, 14:14

O mące kukurydzianej ktoś coś napisze?
Taka wódka zrobiona ze spirytusu z mąki kukurydzianej rektyfikowanego na kolumnie zasypowej będzie miała smak inny od z mąki zbożowej czy skrobii ziemniaczanej?


bociann2
450
Posty: 458
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: bociann2 » wtorek, 12 sty 2021, 15:30

@Kiwitom23
"Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?[/quote]"

Z pszenicy ozimej i wody :) .. czyli po bożemu

ale są producenci w Skandynawii i np. Hiszpanii, którzy spirytus robią z trocin drzewnych, brrr

Awatar użytkownika

kiwitom23
150
Posty: 156
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kiwitom23 » wtorek, 12 sty 2021, 15:33

bociann2 pisze:Z pszenicy ozimej i wody :) .. czyli po bożemu


Dzięki za info. Czyli co, normalne zacieranie słodu, czy dobrze rozumiem?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


bociann2
450
Posty: 458
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: bociann2 » wtorek, 12 sty 2021, 16:02

[Tyle znalazłem na angielskiej wikipedii:

"Absolut practices a One Source production philosophy, meaning that all of their production takes place in and around the village of Åhus, Sweden. The water and wheat are both sourced only from the village. Absolut uses CO2 neutral distillation (carbon emissions offset by planting trees that absorb CO2 over their lifetime)."

no, i że ten twórca Absoluta, niejaki Lars Olsson Smith ( swoją drogą ciekawa postać) wynalazł metodę rektyfikacji "tiodubblat renat ('ten times purified)", cokolwiek to znaczy... ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 sty 2021, 16:05 przez bociann2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
250
Posty: 257
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 12 sty 2021, 19:22

kiwitom23 pisze:(...)

Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?


Jak już mówimy o Absolucie, to absolutnie się nie zgadzam. Nie dlatego, że np dla mnie Absolut to fatalna wódka i znacznie bardziej wolę Finkę.
Raczej dlatego, że Finka jest najtańszą wódką, jaką jestem w stanie wypić bez krzywienia się ( i nie chodzi o procenty ), oraz już niedużo jej brakuje, abym był w stanie napić się ciepłej z kieliszka.
Natomiast GreyGoose to dla mnie bardzo dobra wódka ( dostałem w prezencie i faktycznie, jest świetna ) oraz totalne odkrycie roku, tj Chopin Rye, czyli ten czerwony, żytni. R-e-w-e-l-a-c-j-a. Za drogi, aby go pić na co dzień, ale od okazji do okazji zdecydowanie. Wart swojej ceny. No i przy okazji polski, a to już naprawdę jest rzadkość.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 383
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Skir » wtorek, 12 sty 2021, 19:55

Wódkę, a właściwie bimber piję bez zmrażania. Chłodzenie i zamrażanie kradnie aromaty i smak. Stosować to należy tylko w przypadku podłych wódek. Ale co do N A S Z E G O trunku narodowego:
Wokół wódki wiele jest niejasności. Od zawsze tyczyły się spory, czy wódkę z żyta wynaleźli Polacy czy Rosjanie.
Problem zaczął się kiedy w 1977 roku Rosjanie postanowili wprowadzić radziecką wódkę na rynek amerykański, promując hasło, że prawdziwa wódka musi być rosyjska. Zaprotestowali Polacy. Wówczas dziennikarz Wiliam Pochlebkin stworzył na potrzeby wierchuszki partyjnej legendę o mnichu Izydorze, który kilkadziesiąt lat przed Polakami, w 1441 roku po raz pierwszy upędził w Rosji wódkę z żyta. Niestety ZSRR to był wtedy potężny „bratni” sąsiad, a dodatkowo w 1972 roku podpisał kontrakt z koncertem Pepsi Cola. W zamian za zgodę na budowę fabryki Pepsi w Noworosyjsku, miał wesprzeć wejście na amerykański rynek „Stolicznej”. No i nasza „Wyborowa” przegrała z połączeniem potęgi amerykańskiego koncernu i komunistycznego giganta.
W Rosji produkowano coś podobnego do whisky zbożowej o mocy 38% i nazywano winem zbożowym lub poługarem. W ZSRR określenia dla produktu „wódka” wprowadzili komuniści w 1936 roku. Dla ułatwienia przyjęli wyznacznik 40% przypisując to fałszywie Mendelejowi. Dawniej wódką nazywano alkohol, który miał leczyć i sprzedawano go w aptece. Ale jak to w u Ruskich, wszystko opiera na fałszu.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1204
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: drgranatt » wtorek, 12 sty 2021, 20:54

Zgodnie z tytułem najlepsza wychodzi mi z glukozy na drożdżach Black Label przy podwójnej rdktyfikacji :ok: Nigdy nie robiłem z surowców zbożowych. :cry:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1909
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: .Gacek » wtorek, 12 sty 2021, 21:09

drgranatt pisze:Nigdy nie robiłem z surowców zbożowych. :cry:

Szkoda... Ale jeszcze możesz się nawrócić :mrgreen:
Spirytus a w zasadzie wódka z kukurydzy jest świetna ale ja mimo wszystko uwielbiam spirytus z najtańszego cukru z promocji robionego na dwa razy. Uwielbiam ten słodki posmak i kwiatkowy aromat... To oczywiście kwestia gustu. Wiele osób ostatnio twierdzi, że cukier jest dobry do nauki, może coś w tym jest ale ja bardzo lubię taką swojską wódeczkę bez bimbrowych posmaków ale z charakterem.
Ostatnie degustacje wódki z ziemniaków od kolegi @Feti wbiły mnie w fotel. Wódka czysta ziemniaczana jest wyśmienita. Łagodna, dostojna i przede wszystkim smaczna. Nigdy nie sądziłem, że będę się podniecał wódą z kieliszka w temperaturze pokojowej...
Jeżeli ktoś ma możliwość aby zatrzeć ziemniaki to szczerze polecam. :ok:
Pozdrawiam Gacek.


kondon
100
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kondon » wtorek, 12 sty 2021, 21:28

Skir pisze:jeżeli jest ok, biorę całość do rozcieńczenia 40-42% (bo część wywietrzeje) i do starzenia.

Możesz jakoś sprecyzować swoje granice?


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości