-
-
-
Autor tematu - Posty: 60
- Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 09:42
- Załączniki
Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Witam Kolegów
Mam dylemat co do nalewki, których owoców użyć z pigwy czy pigwowca? Ja już zgłupiałem trochę co przepis to inny owoc.
Pzdr.
M.
Mam dylemat co do nalewki, których owoców użyć z pigwy czy pigwowca? Ja już zgłupiałem trochę co przepis to inny owoc.
Pzdr.
M.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 paź 2020, 17:05 przez michwo1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 103
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Ostatnio zmieniony sobota, 31 paź 2020, 17:10 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: poniedziałek, 9 gru 2019, 10:21
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Ja bym zrobił z dwóch;) każdy ma inaczej wykształcone kubki smakowe. Moim zdaniem pigwa wychodzi bardziej aromatyczna i delikatna.
Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 835
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Jeśli masz dostęp do owoców, to rób jedną i drugą. Potem ocenisz która bardziej Ci odpowiada. W ocenie wielu (mojej też) ta z pigwowca ma więcej aromatów, jest ciekawsza, z pigwy zaś uboższa, ale za to łagodniejsza. Moja żona woli z pigwy, ja z pigwowca.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Posty: 1203
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Robiłem kiedyś z pigwy i wyszła taka nijaka natomiast z pigwowca jest the bestmichwo1 pisze:...Mam dylemat co do nalewki, których owoców użyć z pigwy czy pigwowca?...

"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Z pigwowca właśnie robię ale nietypowo - cukier na owoc, zlanie soku i na to spirytus. Za dużo owoców było die ; )la Pań : ) Na szczęście jest jeszcze zapasik zrobionej normalnie : )
-
- Posty: 155
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Zrób 1/4 pigwy + 3/4 pigwowca i będziesz pan zadowolony.
Sama pigwa faktycznie nieco nijaka, a 100% pigwowiec brzmi o niebo lepiej, jednak jak dla mnie to zbyt kwaśny.
Sama pigwa faktycznie nieco nijaka, a 100% pigwowiec brzmi o niebo lepiej, jednak jak dla mnie to zbyt kwaśny.
-
- Posty: 327
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Pigwa rzeczywiście jest nijaka. Nalewka bardzo podobna do gruszki ale być może była to wina sklepowych owoców. Pigwowiec własny. Ja nie przepadam za tym smakiem ale dla reszty familii to, obok czeremchy, numer jeden. Zawsze można rozcieńczyć lub domiodzić, gdy za kwaśna. Podobnie jak w winie - gdy ma za mało ciała po rozcieńczeniu, można dodać tanin lub rozcieńczać mocną herbatą.
-
- Posty: 155
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Hmm, domiodzić można, jeśli robisz na zdecydowanie mniejszej ilości cukru niż 1kg na 1kg owoca, a nawet przy takiej proporcji jest dość słodkie. Z tym rozcieńczeniem mógłbyś powiedzieć coś więcej? Jeśli chodzi o dolanie wódki to jest to już droga w stronę smakówki, którą uzyskuje się po drugim zalaniu, a którą osobiście bardziej lubię, jednak nalewka to już nie do końca będzie.
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Ja daję niecały 0,5 k cukru na 1 kg owocu a i tak wydaje się za słodkie. Co kto lubi. Ale ostatnio zrobiłem bez cukru zupełnie i się cieszy powodzeniem.
Miód nie bardzo, straszny ulepek się robi. Za to fajnie smakuje jak z cukrem nieco podfermentuje na początku przed zalaniem alkoholem. Kiedyś mi podfermentowała, chciałem wylać ale na szczęście forum mnie powstrzymało. I teraz tak robię.
Miód nie bardzo, straszny ulepek się robi. Za to fajnie smakuje jak z cukrem nieco podfermentuje na początku przed zalaniem alkoholem. Kiedyś mi podfermentowała, chciałem wylać ale na szczęście forum mnie powstrzymało. I teraz tak robię.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 14:29 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Myślę jednak, że robota za pomocą zasypywania cukrem, odsączenia soku i zalewania soku alko jest grzechem. Niby niektórzy lubią, taki likierek który koło pigwowca leżał, nie wszyscy lubią esencję ale serce mi sie kraje. Z 2 słoi 15 l wyszło 15 l soku i 15 l ubitego, pokrajanego i wysuszonego pigwowca. Teraz już nie do odzyskania bo zalany alkoholem wciągnąłby alkohol i nic by się nie uzyskało - chyba, że na prasie. A ile tam zostało obłędnego aromatu !


Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 15:06 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 155
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Ja robię cukier (ok. 0,8kg) na owoc (1kg), po paru dniach 1/8 alko, żeby nie sfermentowało, a po 2-3 tygodniach reszta alko i na pół roku zostaje. Raz lub dwa na miesiąc intensywnie zamieszam, przy czym w pierwszym miesiącu częściej.
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Tyle cukru bo lubisz czy bo chcesz caly smak wyciagnac? Odzyskujesz potem jakos nalewke z owocow?
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 19:41 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 192
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
@LuarvikLuarvik, no to masz ulepek. Jak taki lubisz, ok.
Ja nigdy nie zasypuję cukrem na początku i to nie tylko chodzi o to, że lepiej zalać spirytusem nalewkowym, a potem zasypać cukrem, ale przede wszystkim o to, że jak zasypię cukrem po alkoholu, to mogę regulować słodkość nalewki. Moim zdaniem największa wada większości nalewek, to że są za słodkie. No, ale "de gustibus non est disputandum"
Ja nigdy nie zasypuję cukrem na początku i to nie tylko chodzi o to, że lepiej zalać spirytusem nalewkowym, a potem zasypać cukrem, ale przede wszystkim o to, że jak zasypię cukrem po alkoholu, to mogę regulować słodkość nalewki. Moim zdaniem największa wada większości nalewek, to że są za słodkie. No, ale "de gustibus non est disputandum"

Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2020, 21:05 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego 

-
- Posty: 155
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Ja za takim nie przepadam, ale beneficjenci tego produktu i owszem. Ja wolę smakówkę z drugiego, albo i trzeciego (!) zalania, oczywiście bez dosładzania.
Jednak tbh, proporcja 0,8/1/1@70 nie daje ulepka, lecz dosyć słodki produkt, aczkolwiek w pełni pijalny.
Jednak tbh, proporcja 0,8/1/1@70 nie daje ulepka, lecz dosyć słodki produkt, aczkolwiek w pełni pijalny.
-
- Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
A wrzuć tą pozostałość do nastawu cukrówki, którą będziesz zalewał pigwowiec na przyszły rok. Otrzymasz pigwówkę o dużo większej ilości smaków i aromatów niż przy zalewaniu czystym alkoholem. Tak samo robię z dereniówką. Zresztą tak się robi wina likierowe. Zalewa się wino mniej więcej w połowie fermentacji destylatem z takiego samego wina z roku ubiegłego.
wkg_1 pisze: Z 2 słoi 15 l wyszło 15 l soku i 15 l ubitego, pokrajanego i wysuszonego pigwowca. Teraz już nie do odzyskania bo zalany alkoholem wciągnąłby alkohol i nic by się nie uzyskało - chyba, że na prasie. A ile tam zostało obłędnego aromatu !
A wrzuć tą pozostałość do nastawu cukrówki, którą będziesz zalewał pigwowiec na przyszły rok. Otrzymasz pigwówkę o dużo większej ilości smaków i aromatów niż przy zalewaniu czystym alkoholem. Tak samo robię z dereniówką. Zresztą tak się robi wina likierowe. Zalewa się wino mniej więcej w połowie fermentacji destylatem z takiego samego wina z roku ubiegłego.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Pewnie tak zrobie nastepnym razem
Nie nasiaknie to woda? Trudno bedzie policzyc blg 


-
- Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Nasiąknie i wyługuje smaki przy fermentacji a potem destyluję razem z tymi " farfoclami". Pigwowiec jest dosyć twardy i nie trzeba płaszcza, wystarczy drugie dno z otworami 5 - 6 mm. jak w dawnych kotłach do gotowania bielizny czy słoików. A że resztka cukru w pigwowcu podbije delikatnie Blg to się nie przejmuj. Tylko lepiej.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
Ciekawe jak wsadzić drugie dno przez szerokie gardlo 
Ja z pigwowcem mam tak, ze rodzinka uważa, że jest zbyt esencjonalny. Normalnie daję 7 kg owocu, 2 - 3 kg cukru i 5 - 6 l 70 %
Nie wiem, czy zalanie doczyszczonym alko z kolumny zrobionym w ten sposób dużo by zmieniło.

Ja z pigwowcem mam tak, ze rodzinka uważa, że jest zbyt esencjonalny. Normalnie daję 7 kg owocu, 2 - 3 kg cukru i 5 - 6 l 70 %
Nie wiem, czy zalanie doczyszczonym alko z kolumny zrobionym w ten sposób dużo by zmieniło.
-
- Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Załączniki
Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca
No ja mam do takich alkoholi alembik 24 l , dno 34 cm średnicy a wlot do zbiornika 20 cm. Tak, że drugie dno dzielone na dwie połówki połączone zawiasami działa b. dobrze. No właśnie mając taki alkohol o lekkim smaku pigwowca możesz przy rozcieńczaniu sterować mocą i smakiem dowolnie w zależności, co kto lubi. Spróbuj, a przekonasz się. Jak nie da się zastosować drugiego dna to odcedzisz przed destylacją i też efekt będzie, choć mniejszy.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości