Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Marian_jl
50
Posty: 72
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: są takie dni że nic nie pije
Ulubiony Alkohol: jeszcze takiego nie piłem co bym polubił
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Marian_jl » niedziela, 18 paź 2020, 17:46

Puszczam właśnie teraz pierwszy raz śliwkę i próbuję znaleźć na forum jak to należy prawidłowo zrobić bo nie mam w te klocki doświadczenia , robię zwykle cukrówki .Dużo tego jest ale... :freak:
Aż trafiłem na post który pozwalam sobie zacytować .
No k... wszystko na ten temat.

.Gacek pisze:.....Jeżeli decydujesz się na gotowanie na "dwa razy" to odpęd musisz zrobić całkowity tj wygotować cały alkohol jaki znajduje się w kotle. Razem z przedgonem i pogonem. To jest dopiero surówka, która nadaje się dalszej obróbki. Są tam wszystkie frakcje wraz całym smakiem oraz aromatem. Taka surówka przy pełnym odpędzie ma około 20-25% i nie ma już potrzeby rozcieńczenia jej wodą lub czymkolwiek.
......


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 367
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: dynio » niedziela, 18 paź 2020, 17:53

Ice2 pisze:Witam. Niestety po szybkim odpędzie 45l nastawu ze śliwki został wylany w kanał. Zaczeło lecić przy ok 94 stopbiach na kegu . Uleciało może ze 3l do 98stopni i się poddałem. Zrobił się ocet ?
A przy jakiej temp myślałeś że zacznie kapać??? Jeżeli zaczęło kapać przy 94' w kegu tzn ze nastaw miał ok 8%, od tych 98°c do 100 uzbieralbyś jeszcze jakieś dodatkowe 3L. A tak wylałeś w kanał 6L dobrej surówki do drugiej destylacji....

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: donald1209 » niedziela, 18 paź 2020, 17:58

peter1956 pisze:Jeszcze takie pytanie dotyczace nastawu. Do tej pory używałem szmatki położonej na beczce plastikowej, głównie po to aby owady się nie dostały do środka beczki ale generalnie dostęp powietrza był i jest.

Szmatka wystarczy, ale ja obwiązuję ją takim elastycznym wężykiem http://www.euroflora.pl/tabid/448/Type/ProductDetails/ProductID/897/Default.aspx
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


michal278
1450
Posty: 1458
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: michal278 » niedziela, 18 paź 2020, 21:02

Ja obwiązuje wszelkie beczki sznurkiem, na górę szmata. Śliwki zawsze robię na jeden raz na półkowej. Co człowiek to inne podejście do tematu. Ważne by trzymać się technologi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 paź 2020, 21:02 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


W_TG
600
Posty: 612
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: W_TG » czwartek, 22 paź 2020, 16:47

Odpęd zrobiony, Z każdego kotła wyszło mi 11-12 l surówki.
Mocy nie mierzyłem ale na języku tak ok 35%.
Na początki odbierałem 50 mll przedgonu a potem jechałem do wody.
Pierwszą piątkę z każdego kotła pędziłem na mocy 1450W
Resztę na 850W .
2 kotły były przecedzone sposobem jak na zdjęciach.
1 z lenistwa i braku czasu zaryzykowałem bez cedzenia. W Keg poszła śliwkowa zupa.
Na szczęście na grzałkach nic się nie przypaliło.
A co więcej, ten odpęd był bardziej aromatyczny.
Teraz załuję ze się bawiłem w to cedzenie, Żmudne i czasochłonne
Zostało mi w beczce tak z 60 l śliwkowej "gliny"
Może wleje w to z 20 l wody i dam 5 kg cukru. A potem puszczę u kolegi na kotle z płaszczem. Ciekawy jestem co wyjdzie.
https://drive.google.com/drive/folders/12usOz7WneL0BBjeRgy_JixA_ZqwaOy9_?usp=sharing
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


Carl
100
Posty: 103
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Carl » czwartek, 22 paź 2020, 17:39

W_TG pisze:Pierwszą piątkę z każdego kotła pędziłem na mocy 1450W
Resztę na 850W

A jest jakaś teoria do zastosowania takiego grzania? Koledzy tu pisali, że odpęd robią na 2.0-2.5 kW



Wystukane z Tapatalka


W_TG
600
Posty: 612
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: W_TG » czwartek, 22 paź 2020, 18:26

Teraz zasiałeś we mnie nutę zwątpienia
Tak w zasadzie to.......
Chyba to że chciałem uzyskać mocniejszą surówkę. I tak struga leciała spora
Gdy miałem 2,5 kW urobek się osłabiał i rosła temperatura.
Cały odpęd był bez refluksu a deflegmator, jak widać na filmie ma tylko 30 cm
Może gdybym grzał ostrzej wygonił bym wraz z wodą więcej aromatów.
Ale pędząc 2 raz te aromaty i tak zostały by w dundrze.
Zobaczę co uzyskam po 2 pędzeniu.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


kondon
100
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: kondon » czwartek, 22 paź 2020, 20:25

W_TG pisze:1 z lenistwa i braku czasu zaryzykowałem bez cedzenia. W Keg poszła śliwkowa zupa.
Na szczęście na grzałkach nic się nie przypaliło.

Na jakiej gęstość mocy grzałeś?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1241
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 22 paź 2020, 20:57

W_TG pisze:Może gdybym grzał ostrzej wygonił bym wraz z wodą więcej aromatów.

Według mnie mniejsza moc grzania więcej aromatu i dotyczy to surówki ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Carl
100
Posty: 103
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Carl » czwartek, 22 paź 2020, 21:39

Góral, Ty doświadczony człek jesteś, więc aż głupio w dysputy wchodzić, ale... jakoś takoś mi się wydawało, że niska moc grzania przy destylacji prostej ma zapobiegać podrywaniu się frakcji pognowych i dlatego surówkę można trochę szybciej, na większej mocy gonić. Przyznaję jednak, że nie wiem, czy w tym etapie tworzenia prędkość ma wpływ na ilość ducha śliwki. Jeśli piszesz, że ma, to pewnie tak jest. Dla formalności tylko zapytam, czy robiłeś kiedyś stosowny eksperyment, aby to potwierdzić?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1241
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 22 paź 2020, 21:46

Tak robiłem :D. Przeważnie odbierałem surówkę około 1.5l na godz.
Ostatnio za namową ale też z ilości która nastawiłem odbierałem szybciej i aromat słabszy :scratch:
A ostatnie 2l surówki to już dramat w ogóle nie czuć śliwek.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: ziemba12345 » piątek, 23 paź 2020, 18:01

Goralu, bo aromat przyjdzie z czasem. Taki swierzy destylat jest nijaki. Daj mu polezec z rok i wtedy oceniaj ;) Jak ja bym mial odbierac surowke w tempie 1,5l/h to biorac pod uwage czas na zagotowanie kotla 2h to ze dwa tygodnie musial bym gotowac :D Tempo odbioru ma wplyw na zapach tylko w swierzym produkcie. Po czasie aromat i smak wychodza na wierzch. Ja odbieram ok 6l/h.

Mod.
:evil:
Ostatnio zmieniony piątek, 23 paź 2020, 18:49 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

fo11rest
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: fo11rest » piątek, 23 paź 2020, 18:59

Ale żeby taki zacny trunek wystał rok, to ta flaszka musiała by wpaść za regał i po roku przy porządkach by ją się znalazło z uśmiechem na ustach


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: ziemba12345 » piątek, 23 paź 2020, 19:29

Dlatego nie ma sensu robic flaszki czy dwoch i dziwie sie tym, ktorzy robia takie ilosci. Ja wole ugotowac co kilka lat 50l. Czesc sie wypije a czesc zostanie i potem sobie mozna popijac 10cio czy 15 letnia sliwowiczke.
Radius, niestety jestem debilem jezeli chodzi o ortografie.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1241
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Góral bagienny » piątek, 23 paź 2020, 20:04

@ziemba nie robię flaszki czy dwie ;) a i tak nic nie zostaje po 2 latach :scratch:.
Niestety ale trunek wychodzi taki że wszyscy chcą :angry:
Mam 200ml 2letniej śliwki i to wszystko co zostało z 17l. :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6283
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: radius » piątek, 23 paź 2020, 20:38

ziemba12345 pisze:Radius, niestety jestem debilem jezeli chodzi o ortografie.

Ale chyba polskie znaki umiesz na klawiaturze "wytworzyć" ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1909
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: .Gacek » piątek, 23 paź 2020, 21:13

ziemba12345 pisze:...niestety jestem debilem jezeli chodzi o ortografie.


Niestety każdy z nas to widzi, ale nie przejmuj się tym, przyzwyczailiśmy się... :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Bimber141
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:29
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Bimber141 » piątek, 23 paź 2020, 21:36

Góralu to i tak szacun że się tyle uchowało bo ja to bym musiał żonę poprosić żeby zakopala gdzieś na oranym polu żeby znaku nie było :)


W_TG
600
Posty: 612
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: W_TG » piątek, 23 paź 2020, 22:40

Kondon, grzałem tak jak pisałem wcześniej
Start na 2 grzałki 2 i 1,5 kW do zagotowania, Choś tak realnie ro 3,3 kW bo moc grzałek a jest trochę niższa noż dedykowana a i spadek napięcia przy tym obciążeniu mam do bodajże 215 V.
Potem tak jak pisałem wcześniej.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 paź 2020, 22:42 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


kondon
100
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: kondon » sobota, 24 paź 2020, 02:14

Tylko nie daje to konkretnych wartości gęstości mocy.
Przyjmując w miarę standardowe grzałki (i brak moich błędów ;] ), daje to liczby rzędy 8W / cm², albo i więcej. Dosyć dużo jak na owoce.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości