Problem z drożdżami - nie przerabiają.
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Cześć
Psoceniem zajmuje się już ponad 5 lat także nowicjuszem nie jestem.
Zawsze robiłem nastaw z 15kg cukru i dopełnialem woda żeby w sumie było około 55L wszystkiego. Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczała żeby przerobić to w 1-1.5 tygodnia do -3, -4 blg w zależnie od drożdży.
Od jakiegoś czasu (rok, może trochę więcej) mam wrażenie, że z drożdżami się coś dzieje.
Rok temu już jedna paczka drożdży nie wystarczyła, trzeba było dawać 1.5. Teraz nawet dwie paczki nie są w stanie przerobić nastawu. Staje na 2blg a co za tym idzie mniej urobku mam.
Testowalem już z 10 różnych drożdży i zawsze to samo. Zgodnie z polskim cebulactwem producenci je rozrzedzają żeby mieć większy zysk cyz coś? Bo nie widzę innego wytłumaczenia.
Może ktos poleci jakieś drożdże, które jeszcze są dobre jakościowo i działają?
Pozdrawiam
Psoceniem zajmuje się już ponad 5 lat także nowicjuszem nie jestem.
Zawsze robiłem nastaw z 15kg cukru i dopełnialem woda żeby w sumie było około 55L wszystkiego. Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczała żeby przerobić to w 1-1.5 tygodnia do -3, -4 blg w zależnie od drożdży.
Od jakiegoś czasu (rok, może trochę więcej) mam wrażenie, że z drożdżami się coś dzieje.
Rok temu już jedna paczka drożdży nie wystarczyła, trzeba było dawać 1.5. Teraz nawet dwie paczki nie są w stanie przerobić nastawu. Staje na 2blg a co za tym idzie mniej urobku mam.
Testowalem już z 10 różnych drożdży i zawsze to samo. Zgodnie z polskim cebulactwem producenci je rozrzedzają żeby mieć większy zysk cyz coś? Bo nie widzę innego wytłumaczenia.
Może ktos poleci jakieś drożdże, które jeszcze są dobre jakościowo i działają?
Pozdrawiam
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 502
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Około 25-24 Blg to nie jest jakieś wysokie. Nic nie piszesz o temperaturze startu. Może jest zbyt wysoka i drożdżaki się przegrzewają. Stoją w ciepłym pomieszczeniu? Wystartuj je z 20-22*C dobrze napowietrz nastaw przed ich wsypaniem, dokładnie mieszaj przez minutkę lub dwie. Co do drożdży Alcotec Turbo Pure T48, Prestige Turbo Pure T48. 15 kilo na paczkę dają radę.
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Serwus.
Skąd pewność, że to wina drożdży jest? Blg nie jest zbyt wysokie, przekracza co prawda 24 ale nie sądzę, żeby mogło to zaszkodzić. Może z wodą jest problem (słabe natlenienie przed zadaniem drożdży), zbyt wysoka temperatura?Poza tym, proponowałbym nie wsadzać wszystkich Polaków do jednego wora. Słabo to wygląda a jeśli przetestowałeś już 10 rodzajów drożdży, to nie polecę już żadnych, bo chyba wszystkie już znasz.
Skąd pewność, że to wina drożdży jest? Blg nie jest zbyt wysokie, przekracza co prawda 24 ale nie sądzę, żeby mogło to zaszkodzić. Może z wodą jest problem (słabe natlenienie przed zadaniem drożdży), zbyt wysoka temperatura?Poza tym, proponowałbym nie wsadzać wszystkich Polaków do jednego wora. Słabo to wygląda a jeśli przetestowałeś już 10 rodzajów drożdży, to nie polecę już żadnych, bo chyba wszystkie już znasz.
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Napowietrzam dobrze nastaw, tak jak zawsze.
Próbowałem już różnych temperatur startowych, mniejsze i większe. Ale spróbuję jeszcze z tych 20-22 bo nie jestem pewien czy ostatnio z takiej próbowałem - dokładnie to zmierzę. No ale wiele razy też było tak że woda była po prostu ciepła (28 stopni) a i tak przerobiły do końca bez problemu - no ale to było przed problemami i wystarczala wtedy jedna mała paczka.
Nastaw stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura w ciągu roku jest (i od zawsze była) w granicach 18-20 stopni.
Próbowałem też różny cukier, że może to ale jednak nie, staje na 2 blg i się klaruje.
Próbowałem wszystkie cobry, alcotec, spiritferm i chyba jeszcze jakieś. Próbowałem tez mieszać drożdże że jedna paczka takich jedna takich i efekt ten sam.
Próbowałem już różnych temperatur startowych, mniejsze i większe. Ale spróbuję jeszcze z tych 20-22 bo nie jestem pewien czy ostatnio z takiej próbowałem - dokładnie to zmierzę. No ale wiele razy też było tak że woda była po prostu ciepła (28 stopni) a i tak przerobiły do końca bez problemu - no ale to było przed problemami i wystarczala wtedy jedna mała paczka.
Nastaw stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura w ciągu roku jest (i od zawsze była) w granicach 18-20 stopni.
Próbowałem też różny cukier, że może to ale jednak nie, staje na 2 blg i się klaruje.
Próbowałem wszystkie cobry, alcotec, spiritferm i chyba jeszcze jakieś. Próbowałem tez mieszać drożdże że jedna paczka takich jedna takich i efekt ten sam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 08:51 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Cukromierz raczej Dobrze pokazuje ponieważ jak wylewam przerobiony zacier to jest brązowy - jakby karmelizowalo pozostały cukier od grzałki. No i wychodzi mniej urobku niż zwykle.
Black label nie próbowałem chyba
Black label nie próbowałem chyba
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 13:01 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Co ma wspólnego kolor dundru z cukromierzem
Zawsze kiedy zlewałem sfermentowany(do - 4Blg) wygotowany nastaw, jego kolor zawsze był inny niż ten, jaki Wlewalem do kotła. Mniejsza o jego barwę.
Czy sprawdziłeś cukromierz na czystej wodzie?
Zawsze kiedy zlewałem sfermentowany(do - 4Blg) wygotowany nastaw, jego kolor zawsze był inny niż ten, jaki Wlewalem do kotła. Mniejsza o jego barwę.
Nastaw, który zawiera jeszcze nie sfermentowany cukier, niechętnie daje się klarować, nawet przy pomocy środków chemicznych.Voltron pisze: Próbowałem też różny cukier, że może to ale jednak nie, staje na 2 blg i się klaruje.
Czy sprawdziłeś cukromierz na czystej wodzie?
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Nie jest białe jak zacier kiedy chodzi ale jest takie mętne, nie wyklaruje się do przezroczystego.
Sprawdzę i dam znać co na wodzie pokaże.
Edit: cukromierz pokazuje 0 w wodzie
Sprawdzę i dam znać co na wodzie pokaże.
Edit: cukromierz pokazuje 0 w wodzie
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 14:30 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Kup nowy cukromierz.
Wiele z nich na zero pokaże zero a na nastawie mierząc dwoma wynik będzie inny.
Alkoholomierz to samo. Przecież to prawie to samo.
Zawsze mierz paroma różnymi. I lepszym i najtańszym za 8zl.
Wiele z nich na zero pokaże zero a na nastawie mierząc dwoma wynik będzie inny.
Alkoholomierz to samo. Przecież to prawie to samo.
Zawsze mierz paroma różnymi. I lepszym i najtańszym za 8zl.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Kiedyś w nastawach pokazywał -4, -3, a teraz 2.
Co może być z nim nie tak w takim razie?
Wczoraj dolalem po 5l wody do każdego nastawu. Jeden dalej został na 2blg jak już a drugi spadł do 0. Nastawy mają prawie 2 tygodnie i oba są identyczne.
Kiedyś w wodzie pokazywał 0 i teraz też 0.rozrywek pisze:Kup nowy cukromierz.
Kiedyś w nastawach pokazywał -4, -3, a teraz 2.
Co może być z nim nie tak w takim razie?
Wczoraj dolalem po 5l wody do każdego nastawu. Jeden dalej został na 2blg jak już a drugi spadł do 0. Nastawy mają prawie 2 tygodnie i oba są identyczne.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 15:28 przez Voltron, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2867
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 314 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Kurde, to nie jest tak, że jest mniej drożdży w paczce i już nie przerabiają tyle co kiedyś. Drożdże to takie "cuś", że jakby ktoś się zawziął to w sumie jechał by całe życie na jednej paczce. Przerabiając przy tym tony cukru. Problem leży gdzieś indziej: woda, cukier, temperatura bądź urządzenie pomiarowe.
-
- Posty: 2867
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 314 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna - bakterie, które siedzą w drobnych ryskach wewnątrz pojemnika fermentacyjnego. Często nie udaje się ich usunąć nawet gorącą wodą - pomóc może jedynie porządna dezynfekcja chemią - pirosiarczyn, mocna woda utleniona, itp.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Fermentatory odkażone pirosiarczanem potasu oraz środkiem do dezynfekcji fermentatorow z spiritferm. Takie udało mi się kupić w moim sklepiku z akcesoriami psotnika.
Jeden 0.5 paczki cobr na 100l
Drugi 0.5 paczki alcotec na 100l
Oba nastawy 24blg z 15kg cukru.
21 stopni temperatura startowa. 20 stopni temperatura otoczenia. Czas start
Jeden 0.5 paczki cobr na 100l
Drugi 0.5 paczki alcotec na 100l
Oba nastawy 24blg z 15kg cukru.
21 stopni temperatura startowa. 20 stopni temperatura otoczenia. Czas start