Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » środa, 21 paź 2020, 11:00

Cześć

Psoceniem zajmuje się już ponad 5 lat także nowicjuszem nie jestem.


Zawsze robiłem nastaw z 15kg cukru i dopełnialem woda żeby w sumie było około 55L wszystkiego. Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczała żeby przerobić to w 1-1.5 tygodnia do -3, -4 blg w zależnie od drożdży.

Od jakiegoś czasu (rok, może trochę więcej) mam wrażenie, że z drożdżami się coś dzieje.

Rok temu już jedna paczka drożdży nie wystarczyła, trzeba było dawać 1.5. Teraz nawet dwie paczki nie są w stanie przerobić nastawu. Staje na 2blg a co za tym idzie mniej urobku mam.

Testowalem już z 10 różnych drożdży i zawsze to samo. Zgodnie z polskim cebulactwem producenci je rozrzedzają żeby mieć większy zysk cyz coś? Bo nie widzę innego wytłumaczenia.

Może ktos poleci jakieś drożdże, które jeszcze są dobre jakościowo i działają?

Pozdrawiam


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

dziad borowy
50
Posty: 96
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: dziad borowy » środa, 21 paź 2020, 18:24

Wysokie blg startowe to jedno, a odkażanie fermentora po nieudanej fermentacji to drugie.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: prolog1975 » środa, 21 paź 2020, 18:49

Około 25-24 Blg to nie jest jakieś wysokie. Nic nie piszesz o temperaturze startu. Może jest zbyt wysoka i drożdżaki się przegrzewają. Stoją w ciepłym pomieszczeniu? Wystartuj je z 20-22*C dobrze napowietrz nastaw przed ich wsypaniem, dokładnie mieszaj przez minutkę lub dwie. Co do drożdży Alcotec Turbo Pure T48, Prestige Turbo Pure T48. 15 kilo na paczkę dają radę.

Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1048
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: defacto » środa, 21 paź 2020, 18:58

Serwus.
Skąd pewność, że to wina drożdży jest? Blg nie jest zbyt wysokie, przekracza co prawda 24 ale nie sądzę, żeby mogło to zaszkodzić. Może z wodą jest problem (słabe natlenienie przed zadaniem drożdży), zbyt wysoka temperatura?Poza tym, proponowałbym nie wsadzać wszystkich Polaków do jednego wora. Słabo to wygląda a jeśli przetestowałeś już 10 rodzajów drożdży, to nie polecę już żadnych, bo chyba wszystkie już znasz.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » czwartek, 22 paź 2020, 07:49

Napowietrzam dobrze nastaw, tak jak zawsze.
Próbowałem już różnych temperatur startowych, mniejsze i większe. Ale spróbuję jeszcze z tych 20-22 bo nie jestem pewien czy ostatnio z takiej próbowałem - dokładnie to zmierzę. No ale wiele razy też było tak że woda była po prostu ciepła (28 stopni) a i tak przerobiły do końca bez problemu - no ale to było przed problemami i wystarczala wtedy jedna mała paczka.

Nastaw stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura w ciągu roku jest (i od zawsze była) w granicach 18-20 stopni.

Próbowałem też różny cukier, że może to ale jednak nie, staje na 2 blg i się klaruje.

Próbowałem wszystkie cobry, alcotec, spiritferm i chyba jeszcze jakieś. Próbowałem tez mieszać drożdże że jedna paczka takich jedna takich i efekt ten sam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 07:51 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.

Online

rozrywek
2000
Posty: 2185
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: rozrywek » czwartek, 22 paź 2020, 07:55

A nowy cukromierz masz?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1048
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: defacto » czwartek, 22 paź 2020, 08:39

Serwus.
Może faktycznie skala w cukromierzu zmieniła pozycje. Cukromierz w czystej wodzie o temp. 20st wskazywać ma 0blg. Black Label próbowałeś?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » czwartek, 22 paź 2020, 12:01

Cukromierz raczej Dobrze pokazuje ponieważ jak wylewam przerobiony zacier to jest brązowy - jakby karmelizowalo pozostały cukier od grzałki. No i wychodzi mniej urobku niż zwykle.

Black label nie próbowałem chyba
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 12:01 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1048
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: defacto » czwartek, 22 paź 2020, 12:27

Co ma wspólnego kolor dundru z cukromierzem :scratch:
Zawsze kiedy zlewałem sfermentowany(do - 4Blg) wygotowany nastaw, jego kolor zawsze był inny niż ten, jaki Wlewalem do kotła. Mniejsza o jego barwę.
Voltron pisze:Próbowałem też różny cukier, że może to ale jednak nie, staje na 2 blg i się klaruje.

Nastaw, który zawiera jeszcze nie sfermentowany cukier, niechętnie daje się klarować, nawet przy pomocy środków chemicznych.
Czy sprawdziłeś cukromierz na czystej wodzie?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » czwartek, 22 paź 2020, 12:52

Nie jest białe jak zacier kiedy chodzi ale jest takie mętne, nie wyklaruje się do przezroczystego.
Sprawdzę i dam znać co na wodzie pokaże.

Edit: cukromierz pokazuje 0 w wodzie
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 13:30 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.

Online

rozrywek
2000
Posty: 2185
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: rozrywek » czwartek, 22 paź 2020, 13:37

Kup nowy cukromierz.
Wiele z nich na zero pokaże zero a na nastawie mierząc dwoma wynik będzie inny.
Alkoholomierz to samo. Przecież to prawie to samo.
Zawsze mierz paroma różnymi. I lepszym i najtańszym za 8zl.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » czwartek, 22 paź 2020, 14:23

rozrywek pisze:Kup nowy cukromierz.


Kiedyś w wodzie pokazywał 0 i teraz też 0.
Kiedyś w nastawach pokazywał -4, -3, a teraz 2.
Co może być z nim nie tak w takim razie?

Wczoraj dolalem po 5l wody do każdego nastawu. Jeden dalej został na 2blg jak już a drugi spadł do 0. Nastawy mają prawie 2 tygodnie i oba są identyczne.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 14:28 przez Voltron, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: JanOkowita » czwartek, 22 paź 2020, 18:19

Przesunęła się papierowa skala w rurce szklanej...
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

nemeto
200
Posty: 243
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: nemeto » czwartek, 22 paź 2020, 20:18

Kurde, to nie jest tak, że jest mniej drożdży w paczce i już nie przerabiają tyle co kiedyś. Drożdże to takie "cuś", że jakby ktoś się zawziął to w sumie jechał by całe życie na jednej paczce. Przerabiając przy tym tony cukru. Problem leży gdzieś indziej: woda, cukier, temperatura bądź urządzenie pomiarowe.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: JanOkowita » piątek, 23 paź 2020, 07:49

Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna - bakterie, które siedzą w drobnych ryskach wewnątrz pojemnika fermentacyjnego. Często nie udaje się ich usunąć nawet gorącą wodą - pomóc może jedynie porządna dezynfekcja chemią - pirosiarczyn, mocna woda utleniona, itp.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
250
Posty: 259
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: artur.sukiennik » piątek, 23 paź 2020, 13:03

Do dezynfekcji oraz mycia fermentorów polecam nadwęglan sodu w czystej postaci;-) schodzą nawet zaschnięte ślady po winach;-) ;-) no i oczywiście dezynfekuje;-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » piątek, 23 paź 2020, 14:51

Nie jest to możliwe że przesunęła się skala ponieważ na oko widać że nie zanuża się tyle co powinno.

Spróbuję konkretnie zdezynfekować fermentatory i zobaczymy co będzie.

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1143
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: drgranatt » piątek, 23 paź 2020, 18:13

Voltron pisze:...Może ktos poleci jakieś drożdże, które jeszcze są dobre jakościowo i działają?
Black Label Turbo :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » wtorek, 3 lis 2020, 20:13

Fermentatory odkażone pirosiarczanem potasu oraz środkiem do dezynfekcji fermentatorow z spiritferm. Takie udało mi się kupić w moim sklepiku z akcesoriami psotnika.

Jeden 0.5 paczki cobr na 100l
Drugi 0.5 paczki alcotec na 100l

Oba nastawy 24blg z 15kg cukru.

21 stopni temperatura startowa. 20 stopni temperatura otoczenia. Czas start :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Postautor: Voltron » sobota, 14 lis 2020, 17:00

Aktualizacja:

Dziś rano nastaw na alcotec -4blg i prawie wyklarowanie
Drugi nastaw 0 i jeszcze chodzi.

Myślę, że pomogło! :) Dziękuję


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości