Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator

Post autor: Voltron »

Cześć

Psoceniem zajmuje się już ponad 5 lat także nowicjuszem nie jestem.


Zawsze robiłem nastaw z 15kg cukru i dopełnialem woda żeby w sumie było około 55L wszystkiego. Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczała żeby przerobić to w 1-1.5 tygodnia do -3, -4 blg w zależnie od drożdży.

Od jakiegoś czasu (rok, może trochę więcej) mam wrażenie, że z drożdżami się coś dzieje.

Rok temu już jedna paczka drożdży nie wystarczyła, trzeba było dawać 1.5. Teraz nawet dwie paczki nie są w stanie przerobić nastawu. Staje na 2blg a co za tym idzie mniej urobku mam.

Testowalem już z 10 różnych drożdży i zawsze to samo. Zgodnie z polskim cebulactwem producenci je rozrzedzają żeby mieć większy zysk cyz coś? Bo nie widzę innego wytłumaczenia.

Może ktos poleci jakieś drożdże, które jeszcze są dobre jakościowo i działają?

Pozdrawiam
promocja
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: dziad borowy »

Wysokie blg startowe to jedno, a odkażanie fermentora po nieudanej fermentacji to drugie.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: prolog1975 »

Około 25-24 Blg to nie jest jakieś wysokie. Nic nie piszesz o temperaturze startu. Może jest zbyt wysoka i drożdżaki się przegrzewają. Stoją w ciepłym pomieszczeniu? Wystartuj je z 20-22*C dobrze napowietrz nastaw przed ich wsypaniem, dokładnie mieszaj przez minutkę lub dwie. Co do drożdży Alcotec Turbo Pure T48, Prestige Turbo Pure T48. 15 kilo na paczkę dają radę.

użytkownik usunięty
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Skąd pewność, że to wina drożdży jest? Blg nie jest zbyt wysokie, przekracza co prawda 24 ale nie sądzę, żeby mogło to zaszkodzić. Może z wodą jest problem (słabe natlenienie przed zadaniem drożdży), zbyt wysoka temperatura?Poza tym, proponowałbym nie wsadzać wszystkich Polaków do jednego wora. Słabo to wygląda a jeśli przetestowałeś już 10 rodzajów drożdży, to nie polecę już żadnych, bo chyba wszystkie już znasz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: Voltron »

Napowietrzam dobrze nastaw, tak jak zawsze.
Próbowałem już różnych temperatur startowych, mniejsze i większe. Ale spróbuję jeszcze z tych 20-22 bo nie jestem pewien czy ostatnio z takiej próbowałem - dokładnie to zmierzę. No ale wiele razy też było tak że woda była po prostu ciepła (28 stopni) a i tak przerobiły do końca bez problemu - no ale to było przed problemami i wystarczala wtedy jedna mała paczka.

Nastaw stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura w ciągu roku jest (i od zawsze była) w granicach 18-20 stopni.

Próbowałem też różny cukier, że może to ale jednak nie, staje na 2 blg i się klaruje.

Próbowałem wszystkie cobry, alcotec, spiritferm i chyba jeszcze jakieś. Próbowałem tez mieszać drożdże że jedna paczka takich jedna takich i efekt ten sam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 08:51 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: rozrywek »

A nowy cukromierz masz?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Może faktycznie skala w cukromierzu zmieniła pozycje. Cukromierz w czystej wodzie o temp. 20st wskazywać ma 0blg. Black Label próbowałeś?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: Voltron »

Cukromierz raczej Dobrze pokazuje ponieważ jak wylewam przerobiony zacier to jest brązowy - jakby karmelizowalo pozostały cukier od grzałki. No i wychodzi mniej urobku niż zwykle.

Black label nie próbowałem chyba
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 13:01 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: użytkownik usunięty »

Co ma wspólnego kolor dundru z cukromierzem :scratch:
Zawsze kiedy zlewałem sfermentowany(do - 4Blg) wygotowany nastaw, jego kolor zawsze był inny niż ten, jaki Wlewalem do kotła. Mniejsza o jego barwę.
Voltron pisze: Próbowałem też różny cukier, że może to ale jednak nie, staje na 2 blg i się klaruje.
Nastaw, który zawiera jeszcze nie sfermentowany cukier, niechętnie daje się klarować, nawet przy pomocy środków chemicznych.
Czy sprawdziłeś cukromierz na czystej wodzie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: Voltron »

Nie jest białe jak zacier kiedy chodzi ale jest takie mętne, nie wyklaruje się do przezroczystego.
Sprawdzę i dam znać co na wodzie pokaże.

Edit: cukromierz pokazuje 0 w wodzie
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 14:30 przez Voltron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: rozrywek »

Kup nowy cukromierz.
Wiele z nich na zero pokaże zero a na nastawie mierząc dwoma wynik będzie inny.
Alkoholomierz to samo. Przecież to prawie to samo.
Zawsze mierz paroma różnymi. I lepszym i najtańszym za 8zl.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: Voltron »

rozrywek pisze:Kup nowy cukromierz.
Kiedyś w wodzie pokazywał 0 i teraz też 0.
Kiedyś w nastawach pokazywał -4, -3, a teraz 2.
Co może być z nim nie tak w takim razie?

Wczoraj dolalem po 5l wody do każdego nastawu. Jeden dalej został na 2blg jak już a drugi spadł do 0. Nastawy mają prawie 2 tygodnie i oba są identyczne.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 paź 2020, 15:28 przez Voltron, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: JanOkowita »

Przesunęła się papierowa skala w rurce szklanej...
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
online
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: nemeto »

Kurde, to nie jest tak, że jest mniej drożdży w paczce i już nie przerabiają tyle co kiedyś. Drożdże to takie "cuś", że jakby ktoś się zawziął to w sumie jechał by całe życie na jednej paczce. Przerabiając przy tym tony cukru. Problem leży gdzieś indziej: woda, cukier, temperatura bądź urządzenie pomiarowe.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: JanOkowita »

Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna - bakterie, które siedzą w drobnych ryskach wewnątrz pojemnika fermentacyjnego. Często nie udaje się ich usunąć nawet gorącą wodą - pomóc może jedynie porządna dezynfekcja chemią - pirosiarczyn, mocna woda utleniona, itp.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: artur.sukiennik »

Do dezynfekcji oraz mycia fermentorów polecam nadwęglan sodu w czystej postaci;-) schodzą nawet zaschnięte ślady po winach;-) ;-) no i oczywiście dezynfekuje;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: Voltron »

Nie jest to możliwe że przesunęła się skala ponieważ na oko widać że nie zanuża się tyle co powinno.

Spróbuję konkretnie zdezynfekować fermentatory i zobaczymy co będzie.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: drgranatt »

Voltron pisze:...Może ktos poleci jakieś drożdże, które jeszcze są dobre jakościowo i działają?
Black Label Turbo :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: Voltron »

Fermentatory odkażone pirosiarczanem potasu oraz środkiem do dezynfekcji fermentatorow z spiritferm. Takie udało mi się kupić w moim sklepiku z akcesoriami psotnika.

Jeden 0.5 paczki cobr na 100l
Drugi 0.5 paczki alcotec na 100l

Oba nastawy 24blg z 15kg cukru.

21 stopni temperatura startowa. 20 stopni temperatura otoczenia. Czas start :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Post autor: Voltron »

Aktualizacja:

Dziś rano nastaw na alcotec -4blg i prawie wyklarowanie
Drugi nastaw 0 i jeszcze chodzi.

Myślę, że pomogło! :) Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”