Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Salceson domowy

Postautor: fo11rest » wtorek, 15 wrz 2020, 07:46

Niedawno zrobiłem po raz kolejny salceson i podzielę się z wami moim przepisem.

Składniki:
- golonka przednia - 2szt
- golonka tylnia - 2szt
- głowizna - 0,5szt
- peklosól
- pieprz
- majeranek
- kminek
- czosnek
- gorczyca
- marchewka, pietruszka, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie
Do tego potrzebujemy osłonkę tekstylną do salcesonu 3kg oraz spory garnek- ja używam takiego do szparagów.

Opis produkcji:
Są dwie metody peklowania. Jedna to peklowanie razem z kośćmi oraz druga samego mięsa(oczywiście kości wtedy nie wyrzucamy tylko dajemy później razem z mięsem do parzenia) Robiłem tak i tak i gotowy wyrób nadaje się do spożycia do 10 dni.
Mięso peklujemy na mokro w ilości 60g peklosoli na litr wody. 3 litry solanki powinno wystarczyć w zupełności, aby mięso było zakryte. Całość wkładamy do lodówki na 48h.
Mięso po peklowaniu przepłukujemy wodą i wkładamy do gara. Dodajemy 3 marchewki, 2 pietruszki, pół pora, pół selera, kilka liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i na palnik. Parzymy przez 1,5 do 2 godzin aż mięso same będzie odchodzić od kości lub jak wykroiliśmy mięso to do miękkości. Mięso wyciągamy do lekkiego ostygnięcia a wywaru nie wylewamy bo przyda się w późniejszym etapie.
Obrazek
Mięso klasyfikujemy na czyste mięso oraz na skórki i tłuste.
Obrazek
Skórki i tłuste kawałki mielimy na 3mm, a mięso na większe kawałki takie po 2cm paski.
Obrazek
Na flak 3kg bierzemy 2kg mięsa i 1kg tłustego i dodajemy przyprawy:
- pieprz, majeranek, gorczyca i kminek po 8g(oczywiście zmielone)
- czosnek 8-10g wyciśnięty na prasce
- 100ml wywaru z gotowania
Całość porządnie wymieszać i ułożyć ciasno w osłonce.
Obrazek
Osłonkę wkładamy do gara i parzymy przez 2h
Obrazek
Po sparzeniu całość trzeba przycisnąć najlepiej na całą noc aż do ostygnięcia.
Obrazek
Rano jeszcze wkładamy do lodówki na kilka godzin i gotowe.
Obrazek
Smacznego!


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kòpôcz
200
Posty: 232
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: Kòpôcz » wtorek, 15 wrz 2020, 08:43

Niełatwo teraz głowiznę dostać, a chodzi za mną ozorkowy salceson. Ale i na ten ślinka mi pociekła.

Awatar użytkownika

6nine
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 25 lis 2018, 15:03
Krótko o sobie: Lubię wszystko co dobre.
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: 6nine » wtorek, 15 wrz 2020, 12:25

Hej ,ja robię z tego przepisu na ozorkach i wychodzi fajny . http://magicznyskladnik.pl/2018/11/prosty-przepis-na-salceson-wieprzowy/


nigra
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 21 sty 2013, 14:51
Krótko o sobie: Jestem CZŁOWIEKIEM
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: nigra » czwartek, 17 wrz 2020, 00:04

Głowy a raczej "półgłówki" można bez problemu kupić w Dino. Też uwielbiam salceson własnej produkcji.


PETER29
850
Posty: 871
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: PETER29 » czwartek, 17 wrz 2020, 06:57

Wygląda zajebiście. Pozazdroscic :respect:
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


acurlydrug
250
Posty: 279
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: acurlydrug » sobota, 19 wrz 2020, 14:20

Czy taki salceson bezproblemowo można mrozić? Bardzo lubię i chętnie zrobię domowy, tylko ilość produktu gotowego na dwie osoby jest zbyt duża.

Awatar użytkownika

jakis1234
100
Posty: 103
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: jakis1234 » sobota, 19 wrz 2020, 18:30

Możesz mrozić, od dawna robię salceson, na ogół większą ilość, dzielę na porcje i zamrażam. Tylko rozmrażaj powoli (najlepiej w lodówce) i jest jak świeżo zrobiony :)
Pozdrawiam z opolskiego :)


bartek71
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 15:45
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: bartek71 » sobota, 19 wrz 2020, 18:33

Śmiało możesz mrozić. Salceson czy kaszanka, pasztet - zawsze mrożę "nadwyżkę", przecież nie będziesz robił 1 kg :)
Tylko potem rozmrażaj powoli w lodówce.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 wrz 2020, 19:30 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: fo11rest » sobota, 19 wrz 2020, 19:05

Ponoć można, ale ja nie próbowałem.


andras
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2012, 08:38
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: andras » wtorek, 10 lis 2020, 15:38

Czym zastąpić głowiznę? Nie mogę jej dostać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 lis 2020, 18:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: fo11rest » wtorek, 10 lis 2020, 18:16

Daj 2 golonki tylne


andras
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2012, 08:38
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Salceson domowy

Postautor: andras » wtorek, 10 lis 2020, 22:33

Dziękuję, tak zrobię.
Ostatnio zmieniony środa, 11 lis 2020, 12:59 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości