Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50

Post autor: kamil.foltyn »

Witam, właśnie dzisiaj zacieralem 8kg słodu jęczmiennego w 25l wody. Po przefiltrowaniu i wyslodzeniu brzeczka ma 15blg. Chyba mało trochę nie ? Co mam zrobić? Myślałem nad dodanie cukru trzcinowego co o tym sądzicie ?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: arTii »

Ale co chcesz z tą brzeczką osiągnąć?
Jeśli na whisky, to żadnego cukru, a jeśli na piwo to tym bardziej...
Na przyszłość zacieraj i wysładzaj na tzw. 3 wody. Czyli zacierasz normalnie, póxniej wysładzsz np. do 5BLG, a później wysładzasz do zera (do oddzielnego pojemnika) i tą rzadką brzeczką zacierasz następną partię
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: kamil.foltyn »

Brzeczka jest na whisky. Mniej więcej tak wysładzałem jak napisałeś. Osobno mam z 5l 5blg
Czyli żadnego cukru. Czyli musi te 15blg wystarczyć. A jaki może być powód takiego blg ? Zacieralem w temp. 60-65 stopni Celsjusza 1.5h

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: arTii »

A ile masz tej brzeczki? 25l czy więcej. Jeśli tylko 25l, to faktycznie trochę mało, jeśli więcej - to może być OK.
Nie napisałeś jak zacierałeś - może za krótko, za niska temperatura, stary słód, albo za grubo ześrutowany. A może ten słód po prostu tak ma.
Zmiennych jest dużo.
Mi 15BLG wychodzi przy zacieraniu 6kg słodu/25l brzeczki - to jak piwo warzę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 09:52 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1089
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: Kòpôcz »

Upatrywał bym powodów m.in. w temperaturze. Z przedziału temperatur wnioskuję, że zacierałeś na lenia. Ogólnie przyjmuje się, że enzymy są aktywne w przedziale 72-62°C. W piwowarstwie domowym raczej nie schodzi się poniżej 63°C (oczywiście nie mówię o dodatkowych przerwach). Jeśli dodać do tego możliwy błąd termometru, to może się okazać, że szybko temp. zacieru spadła poniżej aktywności enzymów - nie zatarło się. Na moje: albo stać przy garze i utrzymywać temperaturę, albo zacierać na lenia, ale od 68°C.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 10:20 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: kamil.foltyn »

Mam 25l 15blg i 5l 5blg, ale na whisky to tylko te 25l biorę. No cóż widzę że faktycznie powodów może być wiele. Drożdże zapodane no i zobaczę co z tego będzie. Następnym razem bardziej się przyłożę. Zacieranie zaczynałem od 68 stopni, ale się wystraszyłem że za wysoko i nie przykrywalem aż spadło do 66. Po 1.5 h było 60 stopni. Myślałem że te 60 do 65 to są naj lepsze temp. Do slodu jęczmiennego.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: arTii »

Temperatury w miarę przyzwoite. Tylko jeszcze pytanie o metodologie pomiaru tej temperatury i dokładność urządzenia pomiarowego :)
Generalnie nie przejmuj się, masz teraz 5l 5BLG, to tym zacieraj następną partię :) oczywiście musisz dodać wody, ale to chyba wiesz...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: kamil.foltyn »

TTak, tylko problem jest taki że ja nie robię hurtowo i kto to wie kiedy będzie następna partia. Ile może taka brzeczka stać ? A co do temperatury to mierzona była ciągle termometrem z sondą na kabelku. A sprawdzałem dokładność z drugim innym termometrem i były takie same.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1089
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: Kòpôcz »

Jeśli pomiar temperatury dobry, to może śrutowanie za grube? Współczesne słody potrzebują poniżej godziny na zatarcia - u mnie to zazwyczaj 40 minut. Skoro miałeś otwarty gar, to być może powierzchniowo temperatura szybko spadła, a wewnątrz (gdzie mierzyłeś) była wyższa - zatarła się tylko część.
Brzeczka, zwłasza taka nisko ekstraktywna szybko "zacznie żyć" - ja bym na tym szybko podpiwek zrobił ;)
Ostatnio zmieniony środa, 19 sie 2020, 17:05 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: kamil.foltyn »

Pierwsze destylacje za mną. Z 5l zacieru wychodzi 900 ml 40 % surówki. Czyli z 25l 4.5 l powinno być. Ale ciekawe ile zostanie po 2 destylacji. Apropo pomiaru stężenia. Mam pewien problem. Wiem że każdy użytkownik pot still korzysta z rybki destylacyjnej. Tylko że ja nie wiem dla czego u mnie jest różnica między rybką a alkoholomierzem
Ok 14 %. Przy temperaturze 87 stopni rybka twierdzi że powinno być 74 % a alkoholomierz twierdzi że jest 60 % (przy temp destylatu ok 20 stopni) I trochę mnie to irytuje bo nie wiem co jest grane. Nie możliwe żeby termometr tak źle pokazywał.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?

Post autor: patrzal »

Raczej możliwe. U mnie, zależnie od mocy grzania, poprawka termometru wynosi od 7 do 12 stopni (zwykle 10,5). U mnie powodem jest nienajlepsze odizolowanie czujki termometru od ścianek miedzianego pot-stilla - ten działa wtedy jak radiator i zaburza pomiar. Im mniejsza moc grzania, tym mniejszy rozjazd między wskazaniami, a rybką.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 sie 2020, 08:30 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”