Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
Ale co chcesz z tą brzeczką osiągnąć?
Jeśli na whisky, to żadnego cukru, a jeśli na piwo to tym bardziej...
Na przyszłość zacieraj i wysładzaj na tzw. 3 wody. Czyli zacierasz normalnie, póxniej wysładzsz np. do 5BLG, a później wysładzasz do zera (do oddzielnego pojemnika) i tą rzadką brzeczką zacierasz następną partię
Jeśli na whisky, to żadnego cukru, a jeśli na piwo to tym bardziej...
Na przyszłość zacieraj i wysładzaj na tzw. 3 wody. Czyli zacierasz normalnie, póxniej wysładzsz np. do 5BLG, a później wysładzasz do zera (do oddzielnego pojemnika) i tą rzadką brzeczką zacierasz następną partię
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
A ile masz tej brzeczki? 25l czy więcej. Jeśli tylko 25l, to faktycznie trochę mało, jeśli więcej - to może być OK.
Nie napisałeś jak zacierałeś - może za krótko, za niska temperatura, stary słód, albo za grubo ześrutowany. A może ten słód po prostu tak ma.
Zmiennych jest dużo.
Mi 15BLG wychodzi przy zacieraniu 6kg słodu/25l brzeczki - to jak piwo warzę.
Nie napisałeś jak zacierałeś - może za krótko, za niska temperatura, stary słód, albo za grubo ześrutowany. A może ten słód po prostu tak ma.
Zmiennych jest dużo.
Mi 15BLG wychodzi przy zacieraniu 6kg słodu/25l brzeczki - to jak piwo warzę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 09:52 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
Upatrywał bym powodów m.in. w temperaturze. Z przedziału temperatur wnioskuję, że zacierałeś na lenia. Ogólnie przyjmuje się, że enzymy są aktywne w przedziale 72-62°C. W piwowarstwie domowym raczej nie schodzi się poniżej 63°C (oczywiście nie mówię o dodatkowych przerwach). Jeśli dodać do tego możliwy błąd termometru, to może się okazać, że szybko temp. zacieru spadła poniżej aktywności enzymów - nie zatarło się. Na moje: albo stać przy garze i utrzymywać temperaturę, albo zacierać na lenia, ale od 68°C.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 10:20 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
Mam 25l 15blg i 5l 5blg, ale na whisky to tylko te 25l biorę. No cóż widzę że faktycznie powodów może być wiele. Drożdże zapodane no i zobaczę co z tego będzie. Następnym razem bardziej się przyłożę. Zacieranie zaczynałem od 68 stopni, ale się wystraszyłem że za wysoko i nie przykrywalem aż spadło do 66. Po 1.5 h było 60 stopni. Myślałem że te 60 do 65 to są naj lepsze temp. Do slodu jęczmiennego.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
Temperatury w miarę przyzwoite. Tylko jeszcze pytanie o metodologie pomiaru tej temperatury i dokładność urządzenia pomiarowego
Generalnie nie przejmuj się, masz teraz 5l 5BLG, to tym zacieraj następną partię oczywiście musisz dodać wody, ale to chyba wiesz...
Generalnie nie przejmuj się, masz teraz 5l 5BLG, to tym zacieraj następną partię oczywiście musisz dodać wody, ale to chyba wiesz...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
TTak, tylko problem jest taki że ja nie robię hurtowo i kto to wie kiedy będzie następna partia. Ile może taka brzeczka stać ? A co do temperatury to mierzona była ciągle termometrem z sondą na kabelku. A sprawdzałem dokładność z drugim innym termometrem i były takie same.
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
Jeśli pomiar temperatury dobry, to może śrutowanie za grube? Współczesne słody potrzebują poniżej godziny na zatarcia - u mnie to zazwyczaj 40 minut. Skoro miałeś otwarty gar, to być może powierzchniowo temperatura szybko spadła, a wewnątrz (gdzie mierzyłeś) była wyższa - zatarła się tylko część.
Brzeczka, zwłasza taka nisko ekstraktywna szybko "zacznie żyć" - ja bym na tym szybko podpiwek zrobił
Brzeczka, zwłasza taka nisko ekstraktywna szybko "zacznie żyć" - ja bym na tym szybko podpiwek zrobił
Ostatnio zmieniony środa, 19 sie 2020, 17:05 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
Pierwsze destylacje za mną. Z 5l zacieru wychodzi 900 ml 40 % surówki. Czyli z 25l 4.5 l powinno być. Ale ciekawe ile zostanie po 2 destylacji. Apropo pomiaru stężenia. Mam pewien problem. Wiem że każdy użytkownik pot still korzysta z rybki destylacyjnej. Tylko że ja nie wiem dla czego u mnie jest różnica między rybką a alkoholomierzem
Ok 14 %. Przy temperaturze 87 stopni rybka twierdzi że powinno być 74 % a alkoholomierz twierdzi że jest 60 % (przy temp destylatu ok 20 stopni) I trochę mnie to irytuje bo nie wiem co jest grane. Nie możliwe żeby termometr tak źle pokazywał.
Ok 14 %. Przy temperaturze 87 stopni rybka twierdzi że powinno być 74 % a alkoholomierz twierdzi że jest 60 % (przy temp destylatu ok 20 stopni) I trochę mnie to irytuje bo nie wiem co jest grane. Nie możliwe żeby termometr tak źle pokazywał.
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Brzeczka ma 15 blg. Czy to wystarczy?
Raczej możliwe. U mnie, zależnie od mocy grzania, poprawka termometru wynosi od 7 do 12 stopni (zwykle 10,5). U mnie powodem jest nienajlepsze odizolowanie czujki termometru od ścianek miedzianego pot-stilla - ten działa wtedy jak radiator i zaburza pomiar. Im mniejsza moc grzania, tym mniejszy rozjazd między wskazaniami, a rybką.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 sie 2020, 08:30 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.