Co z zalegających win ?
Witam.
Doradźcie mi co zrobić z wina-mam ok 12 litrów wszelkiej maści o blg od "0" do "15".
Wina pochodzą z mojej produkcji, są wiekowe i niekoniecznie smaczne
Za mało aby je dać na rurki, to może dodać do czegoś, np.cukrówka lub nastaw z kompotów i przymierzam się do nastawu ze świeżych papierówek-możecie coś podpowiedzieć ?
[mod: po kropce i przecinku wstawią się spację!]
Doradźcie mi co zrobić z wina-mam ok 12 litrów wszelkiej maści o blg od "0" do "15".
Wina pochodzą z mojej produkcji, są wiekowe i niekoniecznie smaczne
Za mało aby je dać na rurki, to może dodać do czegoś, np.cukrówka lub nastaw z kompotów i przymierzam się do nastawu ze świeżych papierówek-możecie coś podpowiedzieć ?
[mod: po kropce i przecinku wstawią się spację!]
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lip 2020, 10:07 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Co z zalegających win ?
Wlewasz winko do keg, dolewasz wody, żeby powstał normalny pełny wsad i szybko jedziesz z odpędem. Możesz mieszać to z przefermentowanymi cukrówkami i j/w. W ten sposób uzyskasz dobrą suróweczkę do następnego procesu. Na pozostym dundrze, możesz postawić kolejną cukrówkę-15blg Wylać raczej szkoda.
Re: Co z zalegających win ?
Właśnie klaruję cukrówkę i razem z nią wleje te wina,ale chcę zrobić dwa pędzenia-nie przeszkadza to ?Dwaid pisze:Tak jak napisał Kamal - jak na spirytus, to nie ma żadnej różnicy. Możesz też zmieszać z cukrówką. U mnie poszło w przemiał 150l win z początków moich zabaw z fermentacją i uzyskałem z tego całkiem sporo spirytusu.
Re: Co z zalegających win ?
Ad: 28.07. no i pozbyłem się win-już są w surówce dzięki.
Mam nastawione na dwa procesy, bo mnie już "dobry pan" poinformował jak robićdefacto pisze: Musisz tak dobrać pojemność wsadów, żebyś uzyskał ich na dwa pełne procesy. Jeżeli tak postąpisz, z niczym nie będzie to kolidować.
Ad: 28.07. no i pozbyłem się win-już są w surówce dzięki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 lip 2020, 09:08 przez pietr, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Co z zalegających win ?
Muszę się pochwalić,bo uzyskałem spir "lux" kierując się tym https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... =kompedium postem-"gotowanie 2.5". Z 22 buraków i 5 litrów wina uzyskałem ok.13l bezwonnego napoju 97%.
W porównaniu do "robienia na raz"-duża różnica
W porównaniu do "robienia na raz"-duża różnica
-
- Posty: 56
- Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co z zalegających win ?
Witam szanowne grono,
Podepnę się pod temat,
chciałbym przedestylować 18l wina z papierówek oraz 15l winka z dzikiej róży. Posiadam aabratek
KEG 50cm
katalizator 15cm
kolumna 120cm
OLM 30cm
głowica 19cm
grzanie 1,5+2,5 od kolegi AK-Spaw.
Nie posiadam regulatora napięcia
Pytanie jak to zrobić najlepiej Opcja pierwsza: całość zlać razem i zrobić 2x rektyfikację lub 1X rektyfikację +kolumna filtracyjna z węgielem uzyskam 96% spiryt.
Albo korzystając z doświadczenia kolegów coś poeksperymentować .
Pozdrawiam
Podepnę się pod temat,
chciałbym przedestylować 18l wina z papierówek oraz 15l winka z dzikiej róży. Posiadam aabratek
KEG 50cm
katalizator 15cm
kolumna 120cm
OLM 30cm
głowica 19cm
grzanie 1,5+2,5 od kolegi AK-Spaw.
Nie posiadam regulatora napięcia
Pytanie jak to zrobić najlepiej Opcja pierwsza: całość zlać razem i zrobić 2x rektyfikację lub 1X rektyfikację +kolumna filtracyjna z węgielem uzyskam 96% spiryt.
Albo korzystając z doświadczenia kolegów coś poeksperymentować .
Pozdrawiam
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Co z zalegających win ?
Abolutnie nie rób spirytusu 96%. Szkoda surowca! No chyba, że robiłeś wino w stylu jabłko na kilogram cukru - wtedy śmiało wrzucaj na rurki na czysty.
Jak Ci napisał góral - zrób to na PSie. W najgorszym przypadku wyjdzie Ci bimber z fajnym posmakiem.
Jak Ci napisał góral - zrób to na PSie. W najgorszym przypadku wyjdzie Ci bimber z fajnym posmakiem.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 56
- Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co z zalegających win ?
Dziękuję za odpowiedź.
@Rozrywek na razie przerabiałem tylko cukrówki na mocy roboczej 2,5 KW.
@Czytam akurat te wina nie należą do najlepszych (dzika róża mocna, intensywna i wytrawna, wino z papierówek smak i aromat płytki- rozrabiałem sokiem z biedronki w celach testowych-nie polecam tej metody)
Zleję całość do kega i przepuszczę w trybie PS jak radzi Góral. Muszę tylko sensowny regulator zamówić
@Rozrywek na razie przerabiałem tylko cukrówki na mocy roboczej 2,5 KW.
@Czytam akurat te wina nie należą do najlepszych (dzika róża mocna, intensywna i wytrawna, wino z papierówek smak i aromat płytki- rozrabiałem sokiem z biedronki w celach testowych-nie polecam tej metody)
Zleję całość do kega i przepuszczę w trybie PS jak radzi Góral. Muszę tylko sensowny regulator zamówić
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Co z zalegających win ?
Koffiszopie tak właśnie zrób. Najprostrzy regulator ci wystarczy.
Radius chyba miał jeden. Poszukaj na targowisku. Jak nie to drganatt coś prostego ci na stówę wymyśli.
Teraz wiesz już dlaczego papierówka tak się nazywa? Bo jest papierowa. Dobra na surowo i umyta otarciem o kolano. Nie na wino.
Przepuść to na ps. Z kiepskich win ciekawe destylaty wychodzą.
Przedestyluj i zostaw niech stoi.
Aromatu jabłka tam nie wyczujesz. Zapomnij. Ale po kieliszeczku na święta...ciekawostka co to.
Puść to bez głowicy i tyle.
Radius chyba miał jeden. Poszukaj na targowisku. Jak nie to drganatt coś prostego ci na stówę wymyśli.
Teraz wiesz już dlaczego papierówka tak się nazywa? Bo jest papierowa. Dobra na surowo i umyta otarciem o kolano. Nie na wino.
Przepuść to na ps. Z kiepskich win ciekawe destylaty wychodzą.
Przedestyluj i zostaw niech stoi.
Aromatu jabłka tam nie wyczujesz. Zapomnij. Ale po kieliszeczku na święta...ciekawostka co to.
Puść to bez głowicy i tyle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 56
- Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co z zalegających win ?
Hej,
po nabyciu regulatora mocy przeprowadziłem swoją pierwszą destylację
Dwa dni wcześniej kupażowałem 15l winka z DR oraz 18l winka z białych winogron. (to z papierówek poszło na spiryt)
Z odpędu uzyskałem 10l 42%(grzanie 1500W bez cięcia frakcji ).
Odpęd rozcieńczyłem do 25l (tak żeby przykryć port termometru w kegu)
Destylacja z mocą 650-700W+katalizator 15cm+głowica aabratek.
Odbiór 50ml+600ml do buteleczek. Serce do damy 5l aż w papudze areometr wskazywał 53% po skalowaniu temp.
Reszta pogonów do kolekcji na spiryt.
Po rozcieńczeniu uzyskałem 5l 55% dobra. +600ml 70-75% do weryfikacji.
Dziękuję doświadczonym kolegom powyżej rady
Wstępnie sprawdzając w przedgonach wybijał się zapach winogron a w pogonach cięższe nuty DR. Myślę, że może z tego wyjść ciekawy destylat Chciałbym go zalać do kamionki od magasa z białego tylko czekam na dostawę ew. zaprawić wiórami od kowal lub szczapkami.
BTW polecam się dopisać są jeszcze miejsca https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=7873
po nabyciu regulatora mocy przeprowadziłem swoją pierwszą destylację
Dwa dni wcześniej kupażowałem 15l winka z DR oraz 18l winka z białych winogron. (to z papierówek poszło na spiryt)
Z odpędu uzyskałem 10l 42%(grzanie 1500W bez cięcia frakcji ).
Odpęd rozcieńczyłem do 25l (tak żeby przykryć port termometru w kegu)
Destylacja z mocą 650-700W+katalizator 15cm+głowica aabratek.
Odbiór 50ml+600ml do buteleczek. Serce do damy 5l aż w papudze areometr wskazywał 53% po skalowaniu temp.
Reszta pogonów do kolekcji na spiryt.
Po rozcieńczeniu uzyskałem 5l 55% dobra. +600ml 70-75% do weryfikacji.
Dziękuję doświadczonym kolegom powyżej rady
Wstępnie sprawdzając w przedgonach wybijał się zapach winogron a w pogonach cięższe nuty DR. Myślę, że może z tego wyjść ciekawy destylat Chciałbym go zalać do kamionki od magasa z białego tylko czekam na dostawę ew. zaprawić wiórami od kowal lub szczapkami.
BTW polecam się dopisać są jeszcze miejsca https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=7873
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 wrz 2021, 21:40 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.