Drożdże do pizzy.
Moderator: amator
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.
Moim zdaniem jeśli masz bayanusy, to dawaj te. Do cydru mogą mieć jakieś pożywki albo coś...
Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae tak samo jak drożdże piekarnicze. Tylko że bardziej odporne na stężenie alkoholu.
Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae tak samo jak drożdże piekarnicze. Tylko że bardziej odporne na stężenie alkoholu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Drożdże do pizzy.
"Saccharomyces bayanus like Saccharomyces pastorianus, is now accepted to be the result of multiple hybridisation events between three pure species, Saccharomyces uvarum, Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces eubayanus.[1][2] Notably, most commercial yeast cultures sold as pure S. bayanus for wine making, e.g. Lalvin EC-1118 strain, have been found to contain S. cerevisiae cultures instead"
"One example is Saccharomyces cerevisiae, which is used in making wine, bread, beer, and for human and animal health. Other members of this genus include the wild yeast Saccharomyces paradoxus that is the closest relative to S. cerevisiae, Saccharomyces bayanus, used in making wine, and Saccharomyces cerevisiae var boulardii, used in medicine. "
Z wiki, ale są też inne źródła.
"One example is Saccharomyces cerevisiae, which is used in making wine, bread, beer, and for human and animal health. Other members of this genus include the wild yeast Saccharomyces paradoxus that is the closest relative to S. cerevisiae, Saccharomyces bayanus, used in making wine, and Saccharomyces cerevisiae var boulardii, used in medicine. "
Z wiki, ale są też inne źródła.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Drożdże do pizzy.
Robiłem pizze chyba na fermiolach (sypnąłem co było). Jedyne co, to wolniej ciasto rosło na początku. Teraz bym dołożył szczyptę/dwie cukru do wody, żeby się rozbujały.
I BTW, najlepiej zrobić ciasto na pizzę 1-2 dni przed. Takie lekko przefermentowane mnie smakuje najbardziej. Zwykle robię ciasto wieczorem i dopiero następnego dnia rano jest dobre. A najlepsze jak poleży jeszcze dobę w lodówce. Później zamrażam i jest na kolejne zachcianki
I BTW, najlepiej zrobić ciasto na pizzę 1-2 dni przed. Takie lekko przefermentowane mnie smakuje najbardziej. Zwykle robię ciasto wieczorem i dopiero następnego dnia rano jest dobre. A najlepsze jak poleży jeszcze dobę w lodówce. Później zamrażam i jest na kolejne zachcianki
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Drożdże do pizzy.
Drożdże? Problemy z drożdżami?
Można spokojnie zrobić pizzę bez drożdży.
Podam tylko link. Jeśli ktoś miałby problem z językiem włoskim - służę pomocą:
https://www.my-personaltrainer.it/Tv/Ri ... evito.html
A pod tym linkiem pizza bez drożdży ale z sodą.
https://primochef.it/pizza-senza-lievit ... refresh_ce
Jest też 3 opcja - zakwas.
@kwik44 ma rację. Dobre ciasto do pizzy to proces minimum dwudniowy. Ale przy zachowaniu odpowiednich czasów można się wyrobić nawet w jeden dzień.
Można spokojnie zrobić pizzę bez drożdży.
Podam tylko link. Jeśli ktoś miałby problem z językiem włoskim - służę pomocą:
https://www.my-personaltrainer.it/Tv/Ri ... evito.html
A pod tym linkiem pizza bez drożdży ale z sodą.
https://primochef.it/pizza-senza-lievit ... refresh_ce
Jest też 3 opcja - zakwas.
@kwik44 ma rację. Dobre ciasto do pizzy to proces minimum dwudniowy. Ale przy zachowaniu odpowiednich czasów można się wyrobić nawet w jeden dzień.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Drożdże do pizzy.
No zakwas robiłby się pare dni ale oczywiscie nie ma problemu;-) przepis z pierwszego linku z tego co zrozumiałem to taki troche polski podpłomyk. Wole jednak nieco pulchniejszą pizze;-)
To lecę zagnieść ciasto i odstawię do polołudnia;-)
To lecę zagnieść ciasto i odstawię do polołudnia;-)
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2020, 09:33 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.
Jakby ktoś miał problemy z zakupem świeżych drożdży, to polecam: https://allegro.pl/oferta/drozdze-swiez ... 9098956831 - kupiłem, dostarczono, przetestowałem i są ok
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.
@Erazer - przejrzyj uważnie cały temat ze szczególnym uwzględnieniem obrazka w moim poście:
post222120.html#p221711
post222120.html#p221711
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW