Drożdże do pizzy.

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Mam ochotę zrobić sobie pizze. No ale niestety z przyczyn oczwistych w moich sklepach nie dostanę drożdży piekarskich. I mam takie pytanie czy ciasto wyrośnie mi na starych dobrych bayanusach? :scratch: :scratch:
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: Góral bagienny »

Najlepsze BL sprawdzone :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: artur.sukiennik »

Mam do wyboru albo bayanusy albo drożdze do cydru od gozdawy;-) ;-) ;-)
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: Góral bagienny »

:scratch: Eksperymentuj i efekty opisz :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: arTii »

Moim zdaniem jeśli masz bayanusy, to dawaj te. Do cydru mogą mieć jakieś pożywki albo coś...
Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae tak samo jak drożdże piekarnicze. Tylko że bardziej odporne na stężenie alkoholu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: artur.sukiennik »

No to jutro na obiad pieczemy pizze;-) ;-) ;-)

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: kondon »

arTii pisze:Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae
Jesteś pewien?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: arTii »

Tak jestem pewien
20200328_211717.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: Góral bagienny »

:klaszcze: :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: artur.sukiennik »

Dawkować jak normalne suche drożdże piekarskie?;-) ;-)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: arTii »

Tak. W końcu chodzi tylko o to, żeby drożdże jedząc cukier wytworzyły CO2 i tym samym spulchniły ciasto
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: kondon »

"Saccharomyces bayanus like Saccharomyces pastorianus, is now accepted to be the result of multiple hybridisation events between three pure species, Saccharomyces uvarum, Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces eubayanus.[1][2] Notably, most commercial yeast cultures sold as pure S. bayanus for wine making, e.g. Lalvin EC-1118 strain, have been found to contain S. cerevisiae cultures instead"
"One example is Saccharomyces cerevisiae, which is used in making wine, bread, beer, and for human and animal health. Other members of this genus include the wild yeast Saccharomyces paradoxus that is the closest relative to S. cerevisiae, Saccharomyces bayanus, used in making wine, and Saccharomyces cerevisiae var boulardii, used in medicine. "

Z wiki, ale są też inne źródła.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: kwik44 »

Robiłem pizze chyba na fermiolach (sypnąłem co było). Jedyne co, to wolniej ciasto rosło na początku. Teraz bym dołożył szczyptę/dwie cukru do wody, żeby się rozbujały.
I BTW, najlepiej zrobić ciasto na pizzę 1-2 dni przed. Takie lekko przefermentowane mnie smakuje najbardziej. Zwykle robię ciasto wieczorem i dopiero następnego dnia rano jest dobre. A najlepsze jak poleży jeszcze dobę w lodówce. Później zamrażam i jest na kolejne zachcianki ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: lesgo58 »

Drożdże? Problemy z drożdżami?
Można spokojnie zrobić pizzę bez drożdży.

Podam tylko link. Jeśli ktoś miałby problem z językiem włoskim - służę pomocą:
https://www.my-personaltrainer.it/Tv/Ri ... evito.html
A pod tym linkiem pizza bez drożdży ale z sodą.
https://primochef.it/pizza-senza-lievit ... refresh_ce
Jest też 3 opcja - zakwas.

@kwik44 ma rację. Dobre ciasto do pizzy to proces minimum dwudniowy. Ale przy zachowaniu odpowiednich czasów można się wyrobić nawet w jeden dzień.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: artur.sukiennik »

No zakwas robiłby się pare dni ale oczywiscie nie ma problemu;-) przepis z pierwszego linku z tego co zrozumiałem to taki troche polski podpłomyk. Wole jednak nieco pulchniejszą pizze;-) ;-)

To lecę zagnieść ciasto i odstawię do polołudnia;-) ;-)
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2020, 09:33 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: artur.sukiennik »

Pizza zjedzona;-) ;-) bayanusy wykonały swoją pracę bez zarzutu;-) dwie łyżeczki na 500g mąki;-) ;-) ciasto wyszło miękkie i puszyste;-) ;-) dzięki za pomoc;-)
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: mtx »

Jakby ktoś miał problemy z zakupem świeżych drożdży, to polecam: https://allegro.pl/oferta/drozdze-swiez ... 9098956831 - kupiłem, dostarczono, przetestowałem i są ok :ok:
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: Erazer »

arTii pisze: Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae tak samo jak drożdże piekarnicze.
Tak?? A ja myślałem zawsze, że Bayanus G995 to szczep sacharomyces Bayanus... :)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Drożdże do pizzy.

Post autor: arTii »

@Erazer - przejrzyj uważnie cały temat ze szczególnym uwzględnieniem obrazka w moim poście:
post222120.html#p221711
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”