Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Drożdże do pizzy.

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 28 mar 2020, 18:15

Mam ochotę zrobić sobie pizze. No ale niestety z przyczyn oczwistych w moich sklepach nie dostanę drożdży piekarskich. I mam takie pytanie czy ciasto wyrośnie mi na starych dobrych bayanusach? :scratch: :scratch:


Rabat 5%
Alembik Miedz. Rotating Column 5 litrów (1463)
Cena: 990.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabat 3%
TRE Inox bańka 30 l z zaślepką
Cena: 329.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
900
Posty: 906
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: Góral bagienny » sobota, 28 mar 2020, 18:16

Najlepsze BL sprawdzone :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 28 mar 2020, 18:23

Mam do wyboru albo bayanusy albo drożdze do cydru od gozdawy;-) ;-) ;-)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
900
Posty: 906
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: Góral bagienny » sobota, 28 mar 2020, 18:27

:scratch: Eksperymentuj i efekty opisz :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


arTii
1050
Posty: 1057
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: arTii » sobota, 28 mar 2020, 18:54

Moim zdaniem jeśli masz bayanusy, to dawaj te. Do cydru mogą mieć jakieś pożywki albo coś...
Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae tak samo jak drożdże piekarnicze. Tylko że bardziej odporne na stężenie alkoholu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 28 mar 2020, 19:01

No to jutro na obiad pieczemy pizze;-) ;-) ;-)


kondon
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: kondon » sobota, 28 mar 2020, 21:05

arTii pisze:Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae

Jesteś pewien?


arTii
1050
Posty: 1057
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: arTii » sobota, 28 mar 2020, 21:13

Tak jestem pewien
20200328_211717.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Góral bagienny
900
Posty: 906
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: Góral bagienny » sobota, 28 mar 2020, 21:15

:klaszcze: :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 28 mar 2020, 21:20

Dawkować jak normalne suche drożdże piekarskie?;-) ;-)


arTii
1050
Posty: 1057
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: arTii » sobota, 28 mar 2020, 21:21

Tak. W końcu chodzi tylko o to, żeby drożdże jedząc cukier wytworzyły CO2 i tym samym spulchniły ciasto
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


kondon
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: kondon » niedziela, 29 mar 2020, 00:42

"Saccharomyces bayanus like Saccharomyces pastorianus, is now accepted to be the result of multiple hybridisation events between three pure species, Saccharomyces uvarum, Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces eubayanus.[1][2] Notably, most commercial yeast cultures sold as pure S. bayanus for wine making, e.g. Lalvin EC-1118 strain, have been found to contain S. cerevisiae cultures instead"
"One example is Saccharomyces cerevisiae, which is used in making wine, bread, beer, and for human and animal health. Other members of this genus include the wild yeast Saccharomyces paradoxus that is the closest relative to S. cerevisiae, Saccharomyces bayanus, used in making wine, and Saccharomyces cerevisiae var boulardii, used in medicine. "

Z wiki, ale są też inne źródła.


kwik44
900
Posty: 900
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: kwik44 » niedziela, 29 mar 2020, 06:46

Robiłem pizze chyba na fermiolach (sypnąłem co było). Jedyne co, to wolniej ciasto rosło na początku. Teraz bym dołożył szczyptę/dwie cukru do wody, żeby się rozbujały.
I BTW, najlepiej zrobić ciasto na pizzę 1-2 dni przed. Takie lekko przefermentowane mnie smakuje najbardziej. Zwykle robię ciasto wieczorem i dopiero następnego dnia rano jest dobre. A najlepsze jak poleży jeszcze dobę w lodówce. Później zamrażam i jest na kolejne zachcianki ;)

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4577
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: lesgo58 » niedziela, 29 mar 2020, 07:18

Drożdże? Problemy z drożdżami?
Można spokojnie zrobić pizzę bez drożdży.

Podam tylko link. Jeśli ktoś miałby problem z językiem włoskim - służę pomocą:
https://www.my-personaltrainer.it/Tv/Ricette/Pane_Pizza_Brioche/pizza-senza-lievito.html
A pod tym linkiem pizza bez drożdży ale z sodą.
https://primochef.it/pizza-senza-lievito-ad-alta-digeribilita/come-fare/?refresh_ce
Jest też 3 opcja - zakwas.

@kwik44 ma rację. Dobre ciasto do pizzy to proces minimum dwudniowy. Ale przy zachowaniu odpowiednich czasów można się wyrobić nawet w jeden dzień.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 29 mar 2020, 08:22

No zakwas robiłby się pare dni ale oczywiscie nie ma problemu;-) przepis z pierwszego linku z tego co zrozumiałem to taki troche polski podpłomyk. Wole jednak nieco pulchniejszą pizze;-) ;-)

To lecę zagnieść ciasto i odstawię do polołudnia;-) ;-)
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2020, 08:33 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 29 mar 2020, 14:34

Pizza zjedzona;-) ;-) bayanusy wykonały swoją pracę bez zarzutu;-) dwie łyżeczki na 500g mąki;-) ;-) ciasto wyszło miękkie i puszyste;-) ;-) dzięki za pomoc;-)

Awatar użytkownika

mtx
1250
Posty: 1268
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: mtx » środa, 1 kwie 2020, 16:16

Jakby ktoś miał problemy z zakupem świeżych drożdży, to polecam: https://allegro.pl/oferta/drozdze-swieze-500g-idealne-do-wypiekow-9098956831 - kupiłem, dostarczono, przetestowałem i są ok :ok:

Awatar użytkownika

Erazer
100
Posty: 148
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: Erazer » środa, 1 kwie 2020, 16:32

arTii pisze:Bayanusy to Saccharomyces cerevisiae tak samo jak drożdże piekarnicze.

Tak?? A ja myślałem zawsze, że Bayanus G995 to szczep sacharomyces Bayanus... :)


arTii
1050
Posty: 1057
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże do pizzy.

Postautor: arTii » środa, 1 kwie 2020, 17:25

@Erazer - przejrzyj uważnie cały temat ze szczególnym uwzględnieniem obrazka w moim poście:
post222120.html#p221711
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości