Zwiększanie mocy destylatu (%) przy użyciu pot-stillu i wielokrotnej destylacji
Moi Drodzy,
Od razu przepraszam jeśli pytanie jest głupie, ale przyznaję że wynika z mojej niewiedzy. A bezpośredniej odpowiedzi nie udało mi się zlokalizować.
W związku z obecna sytuacją chciałbym dorobić trochę płynu do dezynfekcji. Niestety mój prosty pot-still daje max 60% urobek.
Czy jeżeli do drugiej destylacji dałbym bezpośrednio (bez rozcieńczania) produkt pierwszej destylacji to jest szansa zwiększenia procentowości do min 70, zalecanych przez WHO?
Teoria (jak to teoria) mówi, że jest to niby możliwe. Czy ktoś z Was wie jak jest w praktyce? I jak jest z bezpieczeństwem takiego procesu?
Pozdrawiam
Od razu przepraszam jeśli pytanie jest głupie, ale przyznaję że wynika z mojej niewiedzy. A bezpośredniej odpowiedzi nie udało mi się zlokalizować.
W związku z obecna sytuacją chciałbym dorobić trochę płynu do dezynfekcji. Niestety mój prosty pot-still daje max 60% urobek.
Czy jeżeli do drugiej destylacji dałbym bezpośrednio (bez rozcieńczania) produkt pierwszej destylacji to jest szansa zwiększenia procentowości do min 70, zalecanych przez WHO?
Teoria (jak to teoria) mówi, że jest to niby możliwe. Czy ktoś z Was wie jak jest w praktyce? I jak jest z bezpieczeństwem takiego procesu?
Pozdrawiam
-
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Zwiększanie mocy destylatu (%) przy użyciu pot-stillu i wielokrotnej destylacji
Możesz owinąć kolumnę pot stilla wężykiem/rurką miedzianą i puścić przez nią zimna wodę. Będzie ona spełniała funkcję deflegmatora. W ten sposób podniesiesz % urobku i lepiej oczyścisz destylat. Wodę zimną trzeba regulować.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Zwiększanie mocy destylatu (%) przy użyciu pot-stillu i wielokrotnej destylacji
@ghostnet może wrzuć kilka zdjęć Twojego potstilla. Wiesz jak to jest, jeden drugiemu nierówny. Na PS-ie z refluksem i sprężynkami możesz i 90% wycisnąć. Wprawdzie nie do tego on służy ale przy obecnej sytuacji...
Pozdrawiam Gacek.
Panowie, aż wstyd wrzucać. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć, że byłem młody i z marginalną wiedzą.
Na tym raczej dużo wyciągnąć się nie da, ot taka zabaweczka. Ale tak jak już wspomniałem, da się zrobić bigos
Niestety na tą chwilę jest to jedyny sprzęt do którego mam dostęp...
https://allegro.pl/oferta/destylator-ko ... MTkxYTc%3D
Jedyną nadzieję upatruję w zastosowaniu tego sprzętu jak "destylacji półkowej". Raz przegonić do ~50%, drugi raz bez rozcieńczania do ~65%, trzeci raz ~75%? Czy to założenie ma w ogóle sens?
Powiedzcie jeśli błądzę
Na tym raczej dużo wyciągnąć się nie da, ot taka zabaweczka. Ale tak jak już wspomniałem, da się zrobić bigos
Niestety na tą chwilę jest to jedyny sprzęt do którego mam dostęp...
https://allegro.pl/oferta/destylator-ko ... MTkxYTc%3D
Jedyną nadzieję upatruję w zastosowaniu tego sprzętu jak "destylacji półkowej". Raz przegonić do ~50%, drugi raz bez rozcieńczania do ~65%, trzeci raz ~75%? Czy to założenie ma w ogóle sens?
Powiedzcie jeśli błądzę
-
Refluks już masz w postaci zimnych palców.
Najlepiej to przetnij tą kolumnę w połowie wysokości i wstaw metrową miedzianą rurę, albo ją jakoś przedłuż i zasyp sprężynkami. 90% do dezynfekcji wyciągniesz...
Najlepiej to przetnij tą kolumnę w połowie wysokości i wstaw metrową miedzianą rurę, albo ją jakoś przedłuż i zasyp sprężynkami. 90% do dezynfekcji wyciągniesz...
Pozdrawiam Gacek.
-
Po to aby po dodaniu gliceryny, wody utlenionej, czy jakiegoś pachnidła było stężenie etanolu przynajmniej 70%. Zawsze może rozcieńczyć, w drugą stronę trochę trudniej...
Edit:
@ghostnet a czy teraz jest w ogóle wypełniona czymś ta rura? Kiedyś miałem podobny sprzęt i po wypełnieniu zmywakiem lub dwoma (nie pamiętam już) bez trudu otrzymywałem ~70% za pierwszym przebiegiem ze zwykłej cukrówki.
Edit:
@ghostnet a czy teraz jest w ogóle wypełniona czymś ta rura? Kiedyś miałem podobny sprzęt i po wypełnieniu zmywakiem lub dwoma (nie pamiętam już) bez trudu otrzymywałem ~70% za pierwszym przebiegiem ze zwykłej cukrówki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 mar 2020, 20:56 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
Dziękuję Panowie za cenne uwagi, z tym wydłużeniem kolumny miedzianą rurką to dobry pomysł. Myślę że go na pewno zrealizuję! Jak tylko poczta w końcu łaskawie dostarczy mi pompkę do obiegu zamkniętego zabiorę się za psocenie, jutro natomiast odwiedzę market budowlany i kupię trochę miedzi
Czyli podsumowując - lepiej wydłużać kolumnę niż zwielokrotniać proces destylacji, aby otrzymać więcej %
Pozdrawiam
Czyli podsumowując - lepiej wydłużać kolumnę niż zwielokrotniać proces destylacji, aby otrzymać więcej %
Pozdrawiam
@.Gacek na chwilę obecną jest pusta, ale ma na tyle wąskie gardło u podstawy, że musiałbym się mocno natrudzić żeby cokolwiek tam wepchnąć. Jeśli uważasz, że to dobry pomysł, to mogę spróbować - będzie to mniej kłopotliwe niż wstawianie metra miedzi.
-
sprzedam-sprezynki-miedziane-t21664.html
Tutaj masz link do sprężynek od naszego moderatora, kup sobie 0,5 litra choć i to pewnie będzie za dużo.
Daj nam znać jaki wyszedł urobek po zasypie
Tutaj masz link do sprężynek od naszego moderatora, kup sobie 0,5 litra choć i to pewnie będzie za dużo.
Daj nam znać jaki wyszedł urobek po zasypie
Ostatnio zmieniony środa, 25 mar 2020, 07:06 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.