Co zrobić z resztek śruty kukurydzianej i słodu po zacieraniu

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Lollolpl
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Lollolpl »

Witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie a mianowicie czy da się coś jeszcze zrobić z resztek śróty kukurydzianej i słodu jęczmiennego które, były użyte do produkcji domowego burbonu ? Będę miał tego okolo 12 kg kukurydzy i 4-5 kg słodu. Pozdrawiam Błażej.
alembiki
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Co zrobić z resztek śruty kukurydzianej i słodu po zacieraniu

Post autor: psotamt »

Kup glukozę, zalej ją wodą i wrzuć śrutę ze słodem. Daj oczywiście drożdże.
Będzie czysta wódka, palce lizać.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
Lollolpl
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co zrobić z resztek śruty kukurydzianej i słodu po zacieraniu

Post autor: Lollolpl »

Dzięki za odpowiedź :) Nasuwają mi się kolejne pytania : ile glukozy na te 16 kg, ile wody i czy mozna zastąpić glukozę naszym cudownym cukrem buraczanym.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Co zrobić z resztek śruty kukurydzianej i słodu po zacieraniu

Post autor: psotamt »

Możesz cały worek 25 kg, a możesz i mniej. Zależy jakiej pojemności masz fermentator. A cukier? No można. Ale ja wiem jak dobra jest wódka z glukozy fermentowana właśnie z czymś takim, bo nie dalej jak 2 dni temu takie coś dostałem do posmakowania. I w niczym to glukozówki nie przypomina, a raczej wódkę zbożową. Jak będziesz chciał wygonić "ducha buraka" gotując kilka razy, wygonisz też posmak zbożowy. Glukozę wystarczy ugotować raz na kolumnie z wypełnieniem i to będzie dobry spirytus.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co zrobić z resztek śruty kukurydzianej i słodu po zacieraniu

Post autor: jacek8l »

Ja zawsze wysłodki po produkcji piwa dorzucam do cukrówki ale w spircie to nic nie zmienia raczej chociaż ślepej próby nie robiłem.
psotamt pisze:.... Glukozę wystarczy ugotować raz na kolumnie z wypełnieniem i to będzie dobry spirytus.
Gonisz taką glukozówke z młótem reżimowo na spiryt i jest taka dobra od razu? Czy troche leży?
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2020, 20:47 przez jacek8l, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Co zrobić z resztek śruty kukurydzianej i słodu po zacieraniu

Post autor: psotamt »

jacek8l pisze:Gonisz taką glukozówke z młótem reżimowo na spiryt i jest taka dobra od razu? Czy troche leży?
Nie ja gotowałem, tylko ja dostałem gotowy produkt do posmakowania. A robione było tak, że fermentacja odbywała się z młótem, a gotowanie po odfiltrowaniu i wyklarowaniu w kotle bez płaszcza.
Wódka którą dostałem była świeża, miała może tydzień i było nad czym kiwać głową z aprobatą. Leżakować nie musi, ale może.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”