Kilka pytań odnośnie ratafii
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Ja tez się chętnie dołączę, ale pod warunkiem, że nie trzeba podać receptury wg której się robiło... Po prostu mam trochę tego, trochę czegoś innego itd...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Ja tam mogę czekać... Nie mam problemu
A właśnie nalałem 4 butleczki 0,25l (z odzysku po miodzie pitnym)
A właśnie nalałem 4 butleczki 0,25l (z odzysku po miodzie pitnym)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Panowie...powiem coś niesamowitego Czekam jeszcze na ratafie @radiusa, pewnie będzie w poniedziałek.
arTii z tą butelką i etykietą, przeszedłeś sam siebie Na 100% w Twojej ratafii czuję miód, ale może być to mylne, bo np. w swojej w Boże Narodzenie czułem inne owoce, a teraz inne
Więcej napiszę po otrzymaniu ratafii Czesia.
arTii z tą butelką i etykietą, przeszedłeś sam siebie Na 100% w Twojej ratafii czuję miód, ale może być to mylne, bo np. w swojej w Boże Narodzenie czułem inne owoce, a teraz inne
Więcej napiszę po otrzymaniu ratafii Czesia.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Pudło Szkoda mi miodu do ratafii. Same owoce mają wystarczającą ilość aromatów
Etykieta niestety odrobinkę za duża do tej buteleczki, ale już nie miałem weny twórczej na skalowanie - mam wydrukowane dwa rozmiary - na butelkę dużą i małą. I wszystkie butelki które napełniam są oklejone
Etykieta niestety odrobinkę za duża do tej buteleczki, ale już nie miałem weny twórczej na skalowanie - mam wydrukowane dwa rozmiary - na butelkę dużą i małą. I wszystkie butelki które napełniam są oklejone
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Do mnie dwie dotarły, dwie pojechały i jedną z nich sponiewierali pocztowcy, lub ja za byle jak zapakowałem. Nic to, poleci raz jeszcze. Kolejne dwie paki gotowe do wysyłki. I powiem krótko: kapitalne doświadczenie Trzy ratafie, łącznie z moją, każda inna. Czekam na ostatnią z cyklu.
@arTii, zszokowałeś mnie tą flaszką i wykończeniem. Moja druga przesyłka będzie próbowała nadążyć, choć trochę, za Twoją
@arTii, zszokowałeś mnie tą flaszką i wykończeniem. Moja druga przesyłka będzie próbowała nadążyć, choć trochę, za Twoją
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lut 2020, 08:26 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Chyba czuć że nie jest słaba Ponadto jest jakiś "ostry" owoc który dominuje.
Ja właśnie dzisiaj miałem czas na degustację. 4 ratafie (łącznie z moją) i każda inna...
Wydaje mi się jednak że moja najsłabsza (procentowo) i najsłodsza Ale ja lubię na słodko... Jak widać na obrazku została mi jeszcze jedna przygotowana butelczyna... Ktoś jeszcze chce się przyłączyć do zabawy i wymiany?
Ja właśnie dzisiaj miałem czas na degustację. 4 ratafie (łącznie z moją) i każda inna...
Wydaje mi się jednak że moja najsłabsza (procentowo) i najsłodsza Ale ja lubię na słodko... Jak widać na obrazku została mi jeszcze jedna przygotowana butelczyna... Ktoś jeszcze chce się przyłączyć do zabawy i wymiany?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2020, 16:48 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Moje flaszki już tak ładnie nie wyglądają Napoczęte, nadpite, a i pusta jedna też jest.
Ciekawe doświadczenie i jakże przyjemne. I wszak nie o ocenę tu chodziło, a właśnie o spróbowanie czegoś, nad czym inni koledzy miesiącami pracowali. Ratafie z różnych stron kraju, różne owoce i takież gusta. A w sumie trunki przednie i smaczne.
Dziękuję
Ciekawe doświadczenie i jakże przyjemne. I wszak nie o ocenę tu chodziło, a właśnie o spróbowanie czegoś, nad czym inni koledzy miesiącami pracowali. Ratafie z różnych stron kraju, różne owoce i takież gusta. A w sumie trunki przednie i smaczne.
Dziękuję
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Moje już też tak nie wyglądają
Też nadpite, albo i wypite.... Nie podejmuję się oceny która najlepsza - po prostu każda inna. Każda ma w sobie to "coś". Ale właśnie o to chodzi. Każdy użył innych owoców, każdy ma inne proporcje + inna ilość słodyczy. Ale każda dobra...
Też nadpite, albo i wypite.... Nie podejmuję się oceny która najlepsza - po prostu każda inna. Każda ma w sobie to "coś". Ale właśnie o to chodzi. Każdy użył innych owoców, każdy ma inne proporcje + inna ilość słodyczy. Ale każda dobra...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Chyba czas zacząć temat Ratafia 2020
Ja w tym roku pierwszy raz robię, na razie dałem truskawki, porzeczki czerwone i agrest ciemny po kg, na każdy kg owoców po 100 gr cukru (lubie trunki nie słodkie) i 1 litr 70% alkoholu ze spirytusu z cukrówki. Mam słój 12 itrów i niestety już zajęty w 1/3. Jakieś uwagi może od kolegów którzy robili wcześniej ??
Ja w tym roku pierwszy raz robię, na razie dałem truskawki, porzeczki czerwone i agrest ciemny po kg, na każdy kg owoców po 100 gr cukru (lubie trunki nie słodkie) i 1 litr 70% alkoholu ze spirytusu z cukrówki. Mam słój 12 itrów i niestety już zajęty w 1/3. Jakieś uwagi może od kolegów którzy robili wcześniej ??
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
@krzysiek1404, przy takiej pojemności słoika należało dodawać po 0,5kg owoców.
Ja w zeszłym roku robiłem ratafie w 15l słoju dając po 0,5kg owoców, a obecnie robię w 18l.
W między czasie robię drugą w słoju 12l, ale wyłącznie z jasnych owoców.
Jak już dodajesz cukier, to może warto pomyśleć, by najpierw zasypać owoce cukrem na 24 godziny, a następnie dołożyć je do pozostałych owoców w słoju i zalać porcją alkoholu,
Ja w zeszłym roku robiłem ratafie w 15l słoju dając po 0,5kg owoców, a obecnie robię w 18l.
W między czasie robię drugą w słoju 12l, ale wyłącznie z jasnych owoców.
Jak już dodajesz cukier, to może warto pomyśleć, by najpierw zasypać owoce cukrem na 24 godziny, a następnie dołożyć je do pozostałych owoców w słoju i zalać porcją alkoholu,
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Odświeżę temat i mam kilka pytań.
Ponieważ będę / chciałbym zrobić ratafię po raz pierwszy i chyba pod względem finansowym będzie to mój największy projekt i nie chciałbym go zwalić. Na kilka pytań nie znalazłem odpowiedzi - być może słabo szukałem, coś nie zrozumiałem, tak czy inaczej chciałbym się upewnić:
Zamierzam kupić słój szklany 18l - większego nie znalazłem, przynajmniej za sensowną cenę.
Pytania:
1. Truskawki czy inne owoce miękkie - macerować do końca z kolejnymi czy je odławiać? bo jeśli odławiać to nie widzę problemu w przypadku pierwszych owoców, a po zmieszaniu z kolejnymi wydaje mi się to nieco karkołomne, lub wręcz niemożliwe
2. Na słój 18l jakie ilości owoców proponujecie: po kilogramie czy po pół dawać?
Jak możecie to podpowiedzcie tak z własnych doświadczeń jak jest najlepiej
Ponieważ będę / chciałbym zrobić ratafię po raz pierwszy i chyba pod względem finansowym będzie to mój największy projekt i nie chciałbym go zwalić. Na kilka pytań nie znalazłem odpowiedzi - być może słabo szukałem, coś nie zrozumiałem, tak czy inaczej chciałbym się upewnić:
Zamierzam kupić słój szklany 18l - większego nie znalazłem, przynajmniej za sensowną cenę.
Pytania:
1. Truskawki czy inne owoce miękkie - macerować do końca z kolejnymi czy je odławiać? bo jeśli odławiać to nie widzę problemu w przypadku pierwszych owoców, a po zmieszaniu z kolejnymi wydaje mi się to nieco karkołomne, lub wręcz niemożliwe
2. Na słój 18l jakie ilości owoców proponujecie: po kilogramie czy po pół dawać?
Jak możecie to podpowiedzcie tak z własnych doświadczeń jak jest najlepiej
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 cze 2021, 16:59 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 2 razy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Słój 18 litrów, a owoców zwykle w ratafii jest 18 - 20. A gdzie reszta składników? Max po 0,5 kg.
Ja robię w słojach 12-litrowych i będę sypał po 0,2 kg owoców. Pod korek też nie może być, bo trzeba to zamącić, zamieszać delikatnie. Wszystkie owoce powinny pozostać, poza jednym, o ile kolega będzie go dawał: czeremcha. Powinna być w ratafii, ale trzeba ją wymacerować oddzielnie, by do głównego słoja dać tylko ciecz. Pestka z czeremchy może zdominować całą nalewkę. Tydzień maceracji w małym słoju i owoce do kosza.
Absolutnie NIE!czytam pisze:2. Po kilogramie
Słój 18 litrów, a owoców zwykle w ratafii jest 18 - 20. A gdzie reszta składników? Max po 0,5 kg.
Ja robię w słojach 12-litrowych i będę sypał po 0,2 kg owoców. Pod korek też nie może być, bo trzeba to zamącić, zamieszać delikatnie. Wszystkie owoce powinny pozostać, poza jednym, o ile kolega będzie go dawał: czeremcha. Powinna być w ratafii, ale trzeba ją wymacerować oddzielnie, by do głównego słoja dać tylko ciecz. Pestka z czeremchy może zdominować całą nalewkę. Tydzień maceracji w małym słoju i owoce do kosza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Dodam jeszcze, że mieszczuch jestem i nie wszystkie owoce będą w moim zasięgu zdobycia.
W ubiegłym roku polowałem na czarną porzeczkę - nie widziałem jej ani w sklepach, ani na bazarku.
W ubiegłym roku polowałem na czarną porzeczkę - nie widziałem jej ani w sklepach, ani na bazarku.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii
Zapomniałem dopisać, że zależy to od ilości składników. Ja swoich nigdy nie ważyłem i wsypywałem tak, aby kolejne warstwy miały podobną grubość. Jak słój był za mały przesypywałem do większego pojemnika lub nawet nastawiałem kolejny. Nie jestem zresztą zwolennikiem szczegółowego planowania rodzaju robionych nalewek. Moim zdaniem należy je czynić z takich owoców, które są najbardziej dostępne/najdorodniejsze w danym roku. Dotyczy to też ratafii. Czym innym jest natomiast wybór alkoholu do jej zalewania. Tu należy być bardziej powściągliwym w eksperymentach, choć ostatnio najbardziej podchodzi mi mieszanka spirytusu i rumu w proporcjach 1:1.