Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Wojtek5
500
Posty: 511
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Wojtek5 » niedziela, 13 cze 2021, 15:58

Odświeżę temat i mam kilka pytań.
Ponieważ będę / chciałbym zrobić ratafię po raz pierwszy i chyba pod względem finansowym będzie to mój największy projekt i nie chciałbym go zwalić. Na kilka pytań nie znalazłem odpowiedzi - być może słabo szukałem, coś nie zrozumiałem, tak czy inaczej chciałbym się upewnić:
Zamierzam kupić słój szklany 18l - większego nie znalazłem, przynajmniej za sensowną cenę.
Pytania:
1. Truskawki czy inne owoce miękkie - macerować do końca z kolejnymi czy je odławiać? bo jeśli odławiać to nie widzę problemu w przypadku pierwszych owoców, a po zmieszaniu z kolejnymi wydaje mi się to nieco karkołomne, lub wręcz niemożliwe
2. Na słój 18l jakie ilości owoców proponujecie: po kilogramie czy po pół dawać?

Jak możecie to podpowiedzcie tak z własnych doświadczeń jak jest najlepiej
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 cze 2021, 15:59 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 2 razy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

czytam
450
Posty: 467
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: czytam » niedziela, 13 cze 2021, 16:14

1. Do końca
2. Po kilogramie

Awatar użytkownika

psotamt
900
Posty: 919
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: psotamt » niedziela, 13 cze 2021, 16:47

czytam pisze:2. Po kilogramie

Absolutnie NIE!
Słój 18 litrów, a owoców zwykle w ratafii jest 18 - 20. A gdzie reszta składników? Max po 0,5 kg.
Ja robię w słojach 12-litrowych i będę sypał po 0,2 kg owoców. Pod korek też nie może być, bo trzeba to zamącić, zamieszać delikatnie. Wszystkie owoce powinny pozostać, poza jednym, o ile kolega będzie go dawał: czeremcha. Powinna być w ratafii, ale trzeba ją wymacerować oddzielnie, by do głównego słoja dać tylko ciecz. Pestka z czeremchy może zdominować całą nalewkę. Tydzień maceracji w małym słoju i owoce do kosza.
Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Zaadoptowałem :D


Wojtek5
500
Posty: 511
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Wojtek5 » niedziela, 13 cze 2021, 17:08

Dodam jeszcze, że mieszczuch jestem i nie wszystkie owoce będą w moim zasięgu zdobycia.
W ubiegłym roku polowałem na czarną porzeczkę - nie widziałem jej ani w sklepach, ani na bazarku.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 626
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: jakis1234 » niedziela, 13 cze 2021, 17:18

Truskawki też potrafią zdominować smak i zapach ratafii. Proponuję dać ich mało, kilka sztuk.
Pozdrawiam z opolskiego.


czytam
450
Posty: 467
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: czytam » poniedziałek, 14 cze 2021, 16:23

Zapomniałem dopisać, że zależy to od ilości składników. Ja swoich nigdy nie ważyłem i wsypywałem tak, aby kolejne warstwy miały podobną grubość. Jak słój był za mały przesypywałem do większego pojemnika lub nawet nastawiałem kolejny. Nie jestem zresztą zwolennikiem szczegółowego planowania rodzaju robionych nalewek. Moim zdaniem należy je czynić z takich owoców, które są najbardziej dostępne/najdorodniejsze w danym roku. Dotyczy to też ratafii. Czym innym jest natomiast wybór alkoholu do jej zalewania. Tu należy być bardziej powściągliwym w eksperymentach, choć ostatnio najbardziej podchodzi mi mieszanka spirytusu i rumu w proporcjach 1:1.


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość