Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Szym » środa, 13 maja 2015, 19:37

Witajcie
Jako, że od kilku dni grzebię po forum jak i po necie postanowiłem zapytać tutaj, a tematu o nalewce w której pisze w temacie nie znalazłem żadnego, ale do rzeczy:
Zakupiłem dzisiaj 15 L celem poczynienia w/w nalewki i mam w związku z tym kilka pytań:
1. Ile dodawać bimberku razem z owocami, jedni piszą 0,5 kg owoców/1L, inny 1kg owoców/1L. Skłaniam się tu raczej do dodawania 70 dkg owoców + 0,7 L bimberku dobrze myślę ?
2. Kwestia cukru, tu ile pytań tylko odpowiedzi po necie krąży, nie chcę aby ratafia wyszła za słodka, ale nie chcę też wytrawnej. Moim zdaniem 25 dkg na 70 dkg owoców będzie dobrze. Czy może macie jakieś inne sprawdzone sposoby ? ( wiadomo dosłodzić zawsze idzie, ale w odwrotną stronę to już ciężko
3. Jeśli np. dzisiaj mam destylat 55%, a następnym razem będę miał 70 % to nie robi to żadnej różnicy ?
4. Narazie ostatnie, będę miał np 70dkg truskawek i wleję do tego 0,7 L wódki, ale bimberek nie zakryje całych truskawek to podejrzewam, że muszę dodać więcej samogonu, ale czy nalewka nie straci na wartości ?

Z góry dzięki

PS. Na necie się doczytałem, że 15L to dość mała pojemność jak na ratafię, i czy nie lepiej dawać owoców pół kilo i pół litra wódki, tylko nie wiem za bardzo czy potem będę miał czym zapełnić słoik do końca.

PS2. Bym zapomniał a ważne, czy owoców zawsze ma być tyle samo ? Czy mogę np. dać kilo truskawek, a jeżyn 0,5 kg ?

Pozdrawiam

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1758
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: JanOkowita » środa, 13 maja 2015, 20:13

No, no, niezła porcja pytań, a komplikacja bliska projektowi elektrowni atomowej ;)

Tymczasem sprawa jest prosta - bierzesz duży słój 15-20 litrów i wsypujesz kolejno owoce, które zalewasz taką ilością 70%, aby przykryła owoce. Po wsypaniu ostatnich owoców - czyli w naszym klimacie winogron możesz nalewkę dosłodzić w miarę upodobań. Ja akurat lubię wytrawne, natomiast jeśli chodzi o moc% to raczej nie będzie za słaba, około 35-45% w zależności od proporcji owoców.

Po przefiltrowaniu warto odstawić na co najmniej 2-3 miesiące leżakowania w chłodne miejsce. A potem to tylko bajka zimą :respect:
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 09:05
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Remua » środa, 13 maja 2015, 21:21

Wychylylybymy ?


eldier
650
Posty: 661
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: eldier » środa, 13 maja 2015, 21:26

A ja proponuje zalewać około 2cm ponad owoce, bo czasami lubią sobie trochę wypić i wtedy się odkrywają. Ja dosładzałem po zlaniu nalewu, żeby cukier wyciągnął alkohol i cały smak z owoców. Powstałym syropem możesz dosłodzić to co zlałeś wcześniej do odpowiedniego poziomu słodyczy, a jak zostanie to możesz użyć do słodzenia herbatki zimą, albo wzmocnić spirytusem na likier wieloowocowy ;) Szczególnie lubiany przez kobitki :D
Jeszcze odnośnie tego cukru to prawie wszystkie nalewki tak robię, daje to dużo większą kontrolę ;)


Nazgoolek
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2012, 13:51
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Nazgoolek » środa, 13 maja 2015, 21:39

Moim zdaniem najlepsza metoda taka jak Eldiera, najpierw alkohol na owoce potem cukier celem odzyskania w/w. Otrzymujemy w jednej butelce/gąsiorku nalew alkoholowy w drugiej syrop owocowy i kupażujemy wg uppdobań:-)


michal278
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: michal278 » czwartek, 14 maja 2015, 06:17

Ja zaś zawsze owoce na nie cukier, a po dobie alkohol by zakryło je.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Autor tematu
Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Szym » czwartek, 14 maja 2015, 10:53

Jednak zrobię tak jak pisze JanOkowita. Najpierw owoce z alkoholem, a dopiero na sam koniec będę dosładzał. Mam jednak jedno pytanie: czy jeśli do pierwszych owoców użyję alkoholu o mocy 55%, a dopiero do następnych będę lał mocniejszy to nie stracę za dużo ?
Czy owoce muszą być dodawane zawsze w tej samej ilości ?


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk


wawaldek11
2000
Posty: 2137
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 14 maja 2015, 11:27

Nie lej mocniejszego alkoholu niż 60% - ewentualnie później wzmocnisz trunek ;)
Owoce możesz dodawać według własnego uznania. Ale tych o mocnym i charakterystycznym aromacie dodawał bym mniej- np. czarna porzeczka może zdominować nalewkę.
Pozdrawiam,
Waldek


michal278
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: michal278 » czwartek, 14 maja 2015, 11:40

Z tymi % chodzi o to że powyżej 70% alkohol denaturyzuje białka owoców. Ja jakoś zawsze leje mocniejszy i mi nie przeszkadza. Wszystko zależy komu to ma być, czy babska nalewka czy męska wódeczka.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Autor tematu
Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Szym » środa, 10 cze 2015, 13:16

Panowie jako że jest sezon na truskawki kupiłem dzisiaj na targu dwa koszyczki celem rozpoczęcia produkcji nalewki. Wybrałem najlepsze 80dkg pokroiłem, umyłem i zalałem destylatem, jednak aby zakryć owoce weszło mi dokładnie 1,6 l co mi nie pasuje do tego aby dawać tyle wódki co owoców. Następnym razem jak będę dawał owoce nalać mniej ? Ale może się okazać, że znowu nie przykryje. Co z tym fantem zrobić ?

Pozdrawiam


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk


piotrunia24
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: piotrunia24 » środa, 10 cze 2015, 15:34

Spokojnie, owocki oddadzą sok i będzie tego więcej. Dziś zaczynam swoją ratafię, właśnie zebrałem koło 3kg truskawek i zabieram się za odszypułkowanie.


Autor tematu
Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Szym » środa, 10 cze 2015, 18:31

Ile trzymacie truskawki w ratafii ? Bo niektórzy do końca, a niektórzy po tygodniu wyciągają ?


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 385
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: klepa » czwartek, 11 cze 2015, 08:17

Ratafia - ratafią ale gdzie są słoiki takie po 15-20 litrów?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: gr000by » czwartek, 11 cze 2015, 08:25

Np. w Świecie Drożdży (http://www.swiatdrozdzy.pl) albo w Marxam-Enology - dostępne od ręki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5309
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Zygmunt » czwartek, 11 cze 2015, 08:37


www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 385
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: klepa » czwartek, 11 cze 2015, 08:53

"U mnie" to jest co innego warte uwagi... :) I lepsze niźli 10 słoiczków!


michal278
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: michal278 » czwartek, 11 cze 2015, 08:54

Tylko te ceny słoików... Mi jeden z ratafią pękł rok temu.. Szkoda ze oplotu nie mają.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Autor tematu
Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Szym » czwartek, 11 cze 2015, 12:53

Ja kupiłem w obi za 75zl z biowinu, idzie je tez kupić u nich w sklepie internetowym ale wychodzi prawie ta sama cena


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5486
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: radius » czwartek, 11 cze 2015, 19:26

SPIRITUS FLAT UBI VULT


Marianka
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 15 cze 2015, 20:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Marianka » poniedziałek, 15 cze 2015, 20:49

Właśnie powstaje moja pierwsza w życiu ratafia. Pierwszą porcję owoców - truskawki zalałam wódką, po kilku dniach dołożyłam czereśnie i kolejną porcję wódki. Jednakże wyczułam zapach fermentacji, a owoce wybijają ku górze. Czy to naturalny proces?


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości