Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Woodworm »

Fajnie wszystko tylko "jak z tym żyć" nie mając płaszcza?
promocja

użytkownik usunięty
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: użytkownik usunięty »

Ja niestety również nie posiadam kotła z płaszczem :( Zacieram w garnku 30L z mieszadłem z silnika wycieraczek, gdy zacier odfermentuje zakładam na ten gar pot stilla, wkładam w większy garnek i wlewam w to wody. Doraźnie wystarczy, ale pracy jest co niemiara :lol:
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: .Gacek »

Jestem przeciwnikiem pracy na gazie. Kiedyś miałem nieprzyjemną okazję opróżniać odstojnik przy włączonym/odpalonym gazie... Do tej pory dochodzą nas informacje, że gdzieś z bloku szyby wywaliło... Ale do rzeczy.
Z tamtego okresu pozostał mi ogromny gar, którego używam do wekowania. Kociołek dostał nowe życie nie tylko do słoików. Oryginalny otwór został rozwiercony na dwa cale a na ten przychodzi przejściówka i głowica do małych odpędow owoców i mąki. Przy wolnym grzaniu nic nie przywiera do dna. Mimo urazu do gazu staram się zachować pewnych zasad i do prób z mąka wystarczy. W załączniku kilka zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 sty 2020, 21:49 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Grzesius88
30
Posty: 37
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Grzesius88 »

Ja też wsadzam kocioł do większego garnka, i dodaje soli do wody.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Woodworm »

.Gacek pisze: W załączniku kilka zdjęć.
Co to za złączki na wyjściu chłodnicy?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: .Gacek »

Skraplacz od @Kuli jest zakończony rurką fi8. W sklepie z pneumatyką gdzie zaopatrywałem się w zaworki precyzyjne i szukałem jakiś nowości do miedziaka dojrzałem to jak sroka.
Na zdjęciu przejściówka z twardej rury (KO, miedź) skręcana bodajże do średnicy 6mm wewnątrz na wyjście szybkozłączne na wężyk plastikowy do pneumatyki.
Koszt jednej sztuki to ok 16 zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:38 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: arTii »

Ten standard nazywa się TEKALAN - są złącza plastikowe (używam) i metalowe.
Godny zainteresowania jest zawór precyzyjny np. taki: https://allegro.pl/oferta/szybkozlacze- ... 8860180242 którego używam do precyzyjnej regulacji przepływu wody przez skraplacz. Są też montowane na wąż: https://allegro.pl/oferta/zawor-wtykowy ... 5929735016
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: .Gacek »

Przepraszam za ten offtop razem z kolegą @arTii ale rzeczywiście jest to strzał w dziesiątkę jeżeli chodzi o regulację wody na skraplaczach/chłodnicach...
Pozdrawiam Gacek.

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Przemek88 »

Witam w tym tygodniu w Netto jest w promocji mąka 550 cena wydaje się być atrakcyjna 1,29zł/kg. Co myślicie o zastosowaniu jej do naszych celów? Da rade ktoś już z niej coś robił? Pozdrawiam

prolog1975
500
Posty: 502
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: prolog1975 »

Jak w tej cenie to nie ma co się zastanawiać. Robiłem z 450, 650, czemu 550 ma być zła? Jak ją dobrze zatrzesz lub poszczujesz koij to pewnie osiągniesz zakładaną wydajność dla pszenicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”