Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Woodworm
150
Posty: 165
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Woodworm » niedziela, 19 sty 2020, 20:50

Fajnie wszystko tylko "jak z tym żyć" nie mając płaszcza?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Feti
300
Posty: 315
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Tradycjonalista operujący na nowoczesnym sprzęcie
Lokalizacja: WLKP
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Feti » niedziela, 19 sty 2020, 21:23

Ja niestety również nie posiadam kotła z płaszczem :( Zacieram w garnku 30L z mieszadłem z silnika wycieraczek, gdy zacier odfermentuje zakładam na ten gar pot stilla, wkładam w większy garnek i wlewam w to wody. Doraźnie wystarczy, ale pracy jest co niemiara :lol:
"Trzeźwość jest stanem przejściowym"

J. Tuwim

Online
Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1770
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: .Gacek » niedziela, 19 sty 2020, 21:46

Jestem przeciwnikiem pracy na gazie. Kiedyś miałem nieprzyjemną okazję opróżniać odstojnik przy włączonym/odpalonym gazie... Do tej pory dochodzą nas informacje, że gdzieś z bloku szyby wywaliło... Ale do rzeczy.
Z tamtego okresu pozostał mi ogromny gar, którego używam do wekowania. Kociołek dostał nowe życie nie tylko do słoików. Oryginalny otwór został rozwiercony na dwa cale a na ten przychodzi przejściówka i głowica do małych odpędow owoców i mąki. Przy wolnym grzaniu nic nie przywiera do dna. Mimo urazu do gazu staram się zachować pewnych zasad i do prób z mąka wystarczy. W załączniku kilka zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 sty 2020, 21:49 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


Grzesius88
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Grzesius88 » niedziela, 19 sty 2020, 21:52

Ja też wsadzam kocioł do większego garnka, i dodaje soli do wody.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


Woodworm
150
Posty: 165
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Woodworm » poniedziałek, 20 sty 2020, 20:07

.Gacek pisze: W załączniku kilka zdjęć.

Co to za złączki na wyjściu chłodnicy?

Online
Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1770
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 20 sty 2020, 20:37

Skraplacz od @Kuli jest zakończony rurką fi8. W sklepie z pneumatyką gdzie zaopatrywałem się w zaworki precyzyjne i szukałem jakiś nowości do miedziaka dojrzałem to jak sroka.
Na zdjęciu przejściówka z twardej rury (KO, miedź) skręcana bodajże do średnicy 6mm wewnątrz na wyjście szybkozłączne na wężyk plastikowy do pneumatyki.
Koszt jednej sztuki to ok 16 zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:38 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: arTii » poniedziałek, 20 sty 2020, 20:51

Ten standard nazywa się TEKALAN - są złącza plastikowe (używam) i metalowe.
Godny zainteresowania jest zawór precyzyjny np. taki: https://allegro.pl/oferta/szybkozlacze-wtykowe-zawor-regulujacy-8-mm-3-8-8860180242 którego używam do precyzyjnej regulacji przepływu wody przez skraplacz. Są też montowane na wąż: https://allegro.pl/oferta/zawor-wtykowy-tekalanu-dlawiaco-zwrotny-waz-8mm-5929735016
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Online
Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1770
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 20 sty 2020, 21:13

Przepraszam za ten offtop razem z kolegą @arTii ale rzeczywiście jest to strzał w dziesiątkę jeżeli chodzi o regulację wody na skraplaczach/chłodnicach...
Pozdrawiam Gacek.


Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 08:17
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Przemek88 » poniedziałek, 27 sty 2020, 22:17

Witam w tym tygodniu w Netto jest w promocji mąka 550 cena wydaje się być atrakcyjna 1,29zł/kg. Co myślicie o zastosowaniu jej do naszych celów? Da rade ktoś już z niej coś robił? Pozdrawiam

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: prolog1975 » poniedziałek, 27 sty 2020, 22:41

Jak w tej cenie to nie ma co się zastanawiać. Robiłem z 450, 650, czemu 550 ma być zła? Jak ją dobrze zatrzesz lub poszczujesz koij to pewnie osiągniesz zakładaną wydajność dla pszenicy.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości