-
-
-
Autor tematu - Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Panowie, czy ten słód się nada do zacierania mąki? http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id= ... 6646589431
أسامة بن لادن
-
- Posty: 43
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Tak, ale skuteczniejsze byłyby enzymy takie jak te http://allegro.pl/prawdziwy-zacier-bimber-enzymy-drozdze-18-i1483413908.html
-
Autor tematu - Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Ja chciałbym browara przy okazji popróbować popełniać, stąd zainteresowanie zacieraniem typu natiural. Czy Kolega mógłby rozwinąć trochę sprawę enzymów, bo może zamiast pieprzyć się ze zbożem, to mąkę łatwiej będzie zatrzeć chemią?
Drugie pytanie - czy taki śrutownik wystarczy do niecnych celów? http://motoallegro.pl/mlynek-do-zboz-wy ... 46759.html
Drugie pytanie - czy taki śrutownik wystarczy do niecnych celów? http://motoallegro.pl/mlynek-do-zboz-wy ... 46759.html
أسامة بن لادن
-
- Posty: 43
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Jeśli chodzi o warzenie piwa to polecam portal http://www.browar.biz/ w tamtejszym sklepie można nabyć wszelkie potrzebne produkty, można zamówić już ześrutowany słód, więc nie trzeba od razu inwestować w śrutownik.
Co do zacierów zbożowych to łatwiej i skuteczniej jest zacierać enzymami niż słodem, ale jak kto woli
Co do zacierów zbożowych to łatwiej i skuteczniej jest zacierać enzymami niż słodem, ale jak kto woli

-
Autor tematu - Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Reklamy - reklamami, ale tak się złożyło, że młyn z Bogutynia wisi chłopakom z sąsiedztwa trochę kasy, więc spodziewam się jakichś 90kg słodu i w tym kierunku będę kombinował co tu namieszać. A śrutownik to po prostu kolejna bimbrostycja.
أسامة بن لادن
-
- Posty: 43
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
W takim razie można by spróbować zrobić coś w rodzaju whisky słodowej, polecam również lekturę http://www.wydawnictwolinia.pl/index.ph ... &Itemid=78 w szczególności aneks "Otrzymywanie destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych w warunkach gospodarczej gorzelni zbożowej"
Jutro mogę zrobić zdjęcia i wrzucić na forum.
Jutro mogę zrobić zdjęcia i wrzucić na forum.
-
Autor tematu - Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Tutaj Kolega Juliusz też może niezły wykład strzelić, wszak jest On prekursorem wytwarzania whisko-zbożówek na tym zacnym forum. Ja jednak wciąż oczekuję zdecydowanej odpowiedzi, czy zaprezentowany na wstępie słód nada się aby bimbrować aż po świt.
Hej, bimbrujże bimbrarzu całą nockę w komorze...!
Hej, bimbrujże bimbrarzu całą nockę w komorze...!
أسامة بن لادن
-
- Posty: 43
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Zdecydowanie tak!
Ostatnio zmieniony środa, 2 mar 2011, 00:49 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak wielkich liter i znaków interpunkcyjnych.
Powód: Brak wielkich liter i znaków interpunkcyjnych.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Cześć, ja nie zacierałem ze słodem, więc nei mam tutaj doświadczenia, jakby co to mogę się podzielić doświadczeniami z enzymami.
Natomiast zauważyłem, że kolega ZdroweNalewki ma w ofercie drożdże typu 'whisky' zawierające enzym zcukrzający, ciekawy jestem skuteczności tego wynalazku. Bo np. enzymów od Bimberhobby, które używałem jest para (upłynniający stosowany w wysokiej temperaturze, oraz scukrzający, stosowany w niższej, upłynniający podnosi wydajność scukrzającego).
Zacieranie mąki - jestem jak najbardziej za, natomiast trochę z tym babraniny, no i 1kg mąki < 1kg cukru. Jeżeli zrobisz zacier ze słodu, to też może obalisz/potwierdzisz opinię o mniejszej wydajności tego sposobu (w stosunku do gotowych enzymów).
Natomiast zauważyłem, że kolega ZdroweNalewki ma w ofercie drożdże typu 'whisky' zawierające enzym zcukrzający, ciekawy jestem skuteczności tego wynalazku. Bo np. enzymów od Bimberhobby, które używałem jest para (upłynniający stosowany w wysokiej temperaturze, oraz scukrzający, stosowany w niższej, upłynniający podnosi wydajność scukrzającego).
Zacieranie mąki - jestem jak najbardziej za, natomiast trochę z tym babraniny, no i 1kg mąki < 1kg cukru. Jeżeli zrobisz zacier ze słodu, to też może obalisz/potwierdzisz opinię o mniejszej wydajności tego sposobu (w stosunku do gotowych enzymów).
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 2128
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Osobiście nie testowałem tych drożdży do whisky, ale nic nie stoi na przeszkodzie abym to natychmiast uczynił.
Jeżeli temat się rozwinie to wprowadzę do sklepu różne rodzaje mąki - korzystając z doświadczenia mojej żonki, która pracuje w sporej piekarni. Lecz niestety ceny mąki równie szybko idą do góry, w tej chwili kupując prosto z młyna płaci się 1600 zł netto/tonę. To oznacza cenę brutto w sklepie co najmniej 2,50 zł/kg.

Jeżeli temat się rozwinie to wprowadzę do sklepu różne rodzaje mąki - korzystając z doświadczenia mojej żonki, która pracuje w sporej piekarni. Lecz niestety ceny mąki równie szybko idą do góry, w tej chwili kupując prosto z młyna płaci się 1600 zł netto/tonę. To oznacza cenę brutto w sklepie co najmniej 2,50 zł/kg.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz
alkohole-domowe.pl
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz

alkohole-domowe.pl
-
- Posty: 409
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Hmmm...
Dość droga ta książka.
Może by tak więcej stroniczek pofotografować. Jakoś na raty...
Z pewnością przyda się wszystkim.
galt pisze:W takim razie można by spróbować zrobić coś w rodzaju whisky słodowej, polecam również lekturę http://www.wydawnictwolinia.pl/index.ph ... &Itemid=78 w szczególności aneks "Otrzymywanie destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych w warunkach gospodarczej gorzelni zbożowej"
Jutro mogę zrobić zdjęcia i wrzucić na forum.
Hmmm...
Dość droga ta książka.
Może by tak więcej stroniczek pofotografować. Jakoś na raty...
Z pewnością przyda się wszystkim.
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 mar 2011, 07:55 przez pith, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
- Posty: 43
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Ok, już się za to biorę. Zachęcam jednak do zakupu tej książki, bo uważam że warto. Poza tym wole wersje papierowe niż elektroniczne.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: sobota, 30 paź 2010, 13:12
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Witam wszystkich! Ja osobiście wydobywam słód z pszenicy, ale nie przecieram jej tylko kiełkuję. Raz kiedyś na początku mojej ,,kariery" psocenia zrobiłem z przetartej pszenicy, i co? zrobiło mi sie ciasto w beczce a ile zachodu i trudu aby beczkę potem wymyć z tego a efekt ten sam co ze skiełkowanej.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
O właśnie, pisz nam tutaj jak na spowiedzi, dokładnie, jak obcowałeś nieprzyzwoicie ze zbożem, jak obfity plon tego był ; )
a efekt ten sam co ze skiełkowanej
O właśnie, pisz nam tutaj jak na spowiedzi, dokładnie, jak obcowałeś nieprzyzwoicie ze zbożem, jak obfity plon tego był ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 1067
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Wtrącę słowo bo do słodu jęczmiennego mam naturalną słabość.
Ziarno zaciera się, jak tu koledzy piszą, enzymami. Jednym z nich jest amylaza - jest to enzym który istnieje np. w słodowanym ziarnie jęczmienia (chyba nic nowego), który Kucyk ma zamiar kupić. Przy zacieraniu ziarna słodem jęczmiennym do wysuszonego i grubo zmielonego ziarna dodaje się około 15%-20% wagowo jęczmienia słodowanego. Warzy się ten wkład tak jak na piwo zwracając szczególna uwagę na temperaturę i czas.
Mając słabość do słodowanego jęczmienia zwróciłbym się raczej do grona purystów i te np. 90kg jęczmienia przerobiłbym na piwo/whiskey raczej niż na inne trunki z innych ziaren. Mąkę skłaniałbym się zatrzeć gotowym ekstraktem, który do tego celu został wyprodukowany. Byłoby mi szkoda pozbywać się tych skrupulatnie wypracowanych przez naturę, unikalnych cech jęczmienia, z których powstaje tak piękny trunek jak whiskey jęczmienna.
Pozostaje nam do rozwiązania zawsze kompromis między wydajnością, jakością, czasem i nauką tworzenia nowego trunku.
J
Panowie, czy ten słód się nada do zacierania mąki? http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id= ... 6646589431
Ziarno zaciera się, jak tu koledzy piszą, enzymami. Jednym z nich jest amylaza - jest to enzym który istnieje np. w słodowanym ziarnie jęczmienia (chyba nic nowego), który Kucyk ma zamiar kupić. Przy zacieraniu ziarna słodem jęczmiennym do wysuszonego i grubo zmielonego ziarna dodaje się około 15%-20% wagowo jęczmienia słodowanego. Warzy się ten wkład tak jak na piwo zwracając szczególna uwagę na temperaturę i czas.
Mając słabość do słodowanego jęczmienia zwróciłbym się raczej do grona purystów i te np. 90kg jęczmienia przerobiłbym na piwo/whiskey raczej niż na inne trunki z innych ziaren. Mąkę skłaniałbym się zatrzeć gotowym ekstraktem, który do tego celu został wyprodukowany. Byłoby mi szkoda pozbywać się tych skrupulatnie wypracowanych przez naturę, unikalnych cech jęczmienia, z których powstaje tak piękny trunek jak whiskey jęczmienna.
Pozostaje nam do rozwiązania zawsze kompromis między wydajnością, jakością, czasem i nauką tworzenia nowego trunku.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
Autor tematu - Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Czyli jednak dla użycia mąki bardziej wskazane będzie użycie ekstraktów enzymatycznych - tak też czułem.
Ok, Juliuszu, a czy mógłbyś podać jakiś krótki przepis na whisky z owych 90kg słodu. Jako że okazało się dwa dni temu że mam w kątach chałupy poupychane ze 200L różnych owocówek, nie będę się szczypał z produkcją tanich alkoholi. Poprzestanę na dobrych, a dokładniej bardzo dobrych - wieloletniej whisky.
Ok, Juliuszu, a czy mógłbyś podać jakiś krótki przepis na whisky z owych 90kg słodu. Jako że okazało się dwa dni temu że mam w kątach chałupy poupychane ze 200L różnych owocówek, nie będę się szczypał z produkcją tanich alkoholi. Poprzestanę na dobrych, a dokładniej bardzo dobrych - wieloletniej whisky.
أسامة بن لادن
-
- Posty: 1067
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Nieopatrzenie użyłem słowa 'purist' hm.. idealista. Dla mnie whiskey to trunek tylko i wyłącznie z jęczmienia - i tu pojawia się problem bo whiskey robi się z: jęczmienia, żyta, pszenicy, kukurydzy - nigdy z owoców.
Mogę podać receptę na whiskey z jęczmienia i podam ale jeśli chcesz gdzieś tam wtrącać owocówki to już nie jest moją domeną bo - bardzo zgrubnie owocówki traktuję jako rodzaj brandy.
Recepty klasyka:
100kg słodowanego jęczmienia może dać około 27L czystego alkoholu - hm... cudeńko! ale...
Słodowany jęczmień używa się do słodowanie innych, surowych ziaren np jęczmienia, żyta, pszenicy.
80kg jęczmienia (ziarna)
20kg jęczmienia słodowanego
370L czystej wody.
- zagrzej 200L wody do 55C. Odłącz grzanie. Stopniowo dodawaj 80kg grubo zgniecionego ziarna jęczmienia i 5kg jęczmienia słodowanego. Mieszaj aby nie powstały grudy. Temperatura spadnie więc podgrzej do 50C i tak trzymaj 30 minut - stan przedsłodowalny.
Zacznij grzać, wolno do 75C-80C. Mieszaj aby się nie przypiekło. Zacier zgęstnieje - mieszaj. Dodaj 170L gorącej wody (resztę) mieszając (wypowiadając magiczne słowa - o słowa zapytać Partyzanta). Powoli podgrzej do 100C, mieszaj przez 20 minut. Odłącz grzanie i chłodź jak najszybciej aż temperatura spadnie do ~67C. To najważniejsza cześć procesu! Gdy masz te 67C spokojnie dodaj resztę słodowanego jęczmienia. Zaczęliśmy najważniejszy proces słodowania.
Temperatura 60C jest zbyt niska - 70C jest zbyt wysoka!
Trzymaj temperaturę np. 30-60 minut. Zacier powinien zacząć rzednąć. Sprawdź jodyną czy jest jeszcze skrobia. Gdy jest skrobia zacier zabarwi się na niebiesko/sino. Trzymaj aż niebiesko/siny kolor zniknie (zostanie brązowy jodyny).
Teraz można zacier przefiltrować ale lepiej odczekać aby tylko osiadł. Gdy jest chłodny (20C-30C) zadaj drożdżami (piwne). Zaciery na najlepsze whiskey nigdy nie są mocniejsze niż 6%. Tu jest ta tajemnica - długie, wolne destylowanie daje to takie coś warte zachodu. A reszta to tylko czas z dębem.
J
Mogę podać receptę na whiskey z jęczmienia i podam ale jeśli chcesz gdzieś tam wtrącać owocówki to już nie jest moją domeną bo - bardzo zgrubnie owocówki traktuję jako rodzaj brandy.
Recepty klasyka:
100kg słodowanego jęczmienia może dać około 27L czystego alkoholu - hm... cudeńko! ale...
Słodowany jęczmień używa się do słodowanie innych, surowych ziaren np jęczmienia, żyta, pszenicy.
80kg jęczmienia (ziarna)
20kg jęczmienia słodowanego
370L czystej wody.
- zagrzej 200L wody do 55C. Odłącz grzanie. Stopniowo dodawaj 80kg grubo zgniecionego ziarna jęczmienia i 5kg jęczmienia słodowanego. Mieszaj aby nie powstały grudy. Temperatura spadnie więc podgrzej do 50C i tak trzymaj 30 minut - stan przedsłodowalny.
Zacznij grzać, wolno do 75C-80C. Mieszaj aby się nie przypiekło. Zacier zgęstnieje - mieszaj. Dodaj 170L gorącej wody (resztę) mieszając (wypowiadając magiczne słowa - o słowa zapytać Partyzanta). Powoli podgrzej do 100C, mieszaj przez 20 minut. Odłącz grzanie i chłodź jak najszybciej aż temperatura spadnie do ~67C. To najważniejsza cześć procesu! Gdy masz te 67C spokojnie dodaj resztę słodowanego jęczmienia. Zaczęliśmy najważniejszy proces słodowania.
Temperatura 60C jest zbyt niska - 70C jest zbyt wysoka!
Trzymaj temperaturę np. 30-60 minut. Zacier powinien zacząć rzednąć. Sprawdź jodyną czy jest jeszcze skrobia. Gdy jest skrobia zacier zabarwi się na niebiesko/sino. Trzymaj aż niebiesko/siny kolor zniknie (zostanie brązowy jodyny).
Teraz można zacier przefiltrować ale lepiej odczekać aby tylko osiadł. Gdy jest chłodny (20C-30C) zadaj drożdżami (piwne). Zaciery na najlepsze whiskey nigdy nie są mocniejsze niż 6%. Tu jest ta tajemnica - długie, wolne destylowanie daje to takie coś warte zachodu. A reszta to tylko czas z dębem.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
Autor tematu - Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Pytanie technologiczne: fermentować z ziarnem, czy można ograniczyć się do samego płynu?
أسامة بن لادن
-
- Posty: 421
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Witam
Jestem strasznie ciekaw Kucyka poczynań
Whisky to dla mnie najlepszy alkohol
jednak by je wykonać nie mam technicznych możliwości
nad czym bardzo ubolewam 
Pisz Chłopie pisz bo mnie ciekawość zżera, a tak poza tym nakręcił mnie ten temat by podjąć się uważania piwa
Pozdrawiam
Jestem strasznie ciekaw Kucyka poczynań

Whisky to dla mnie najlepszy alkohol



Pisz Chłopie pisz bo mnie ciekawość zżera, a tak poza tym nakręcił mnie ten temat by podjąć się uważania piwa

Pozdrawiam
https://mojdestylator.olx.pl/
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!
Ziarno będziesz musiał słodować, tak jak to się robi z brzeczką na piwo... bo z ziaren nic nie wyciągniesz a szkoda aby zmarnowało się choć trochę eliksiru ( a magicznych słów nie zdradzę )
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość