Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Kucyk » wtorek, 1 mar 2011, 22:44

Panowie, czy ten słód się nada do zacierania mąki? http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id= ... 6646589431
أسامة بن لادن

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: galt » środa, 2 mar 2011, 00:02

Tak, ale skuteczniejsze byłyby enzymy takie jak te http://allegro.pl/prawdziwy-zacier-bimber-enzymy-drozdze-18-i1483413908.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Kucyk » środa, 2 mar 2011, 00:07

Ja chciałbym browara przy okazji popróbować popełniać, stąd zainteresowanie zacieraniem typu natiural. Czy Kolega mógłby rozwinąć trochę sprawę enzymów, bo może zamiast pieprzyć się ze zbożem, to mąkę łatwiej będzie zatrzeć chemią?

Drugie pytanie - czy taki śrutownik wystarczy do niecnych celów? http://motoallegro.pl/mlynek-do-zboz-wy ... 46759.html
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: galt » środa, 2 mar 2011, 00:19

Jeśli chodzi o warzenie piwa to polecam portal http://www.browar.biz/ w tamtejszym sklepie można nabyć wszelkie potrzebne produkty, można zamówić już ześrutowany słód, więc nie trzeba od razu inwestować w śrutownik.
Co do zacierów zbożowych to łatwiej i skuteczniej jest zacierać enzymami niż słodem, ale jak kto woli :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Kucyk » środa, 2 mar 2011, 00:26

Reklamy - reklamami, ale tak się złożyło, że młyn z Bogutynia wisi chłopakom z sąsiedztwa trochę kasy, więc spodziewam się jakichś 90kg słodu i w tym kierunku będę kombinował co tu namieszać. A śrutownik to po prostu kolejna bimbrostycja.
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: galt » środa, 2 mar 2011, 00:34

W takim razie można by spróbować zrobić coś w rodzaju whisky słodowej, polecam również lekturę http://www.wydawnictwolinia.pl/index.ph ... &Itemid=78 w szczególności aneks "Otrzymywanie destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych w warunkach gospodarczej gorzelni zbożowej"
Jutro mogę zrobić zdjęcia i wrzucić na forum.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Kucyk » środa, 2 mar 2011, 00:40

Tutaj Kolega Juliusz też może niezły wykład strzelić, wszak jest On prekursorem wytwarzania whisko-zbożówek na tym zacnym forum. Ja jednak wciąż oczekuję zdecydowanej odpowiedzi, czy zaprezentowany na wstępie słód nada się aby bimbrować aż po świt.

Hej, bimbrujże bimbrarzu całą nockę w komorze...!
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: galt » środa, 2 mar 2011, 00:44

Zdecydowanie tak!
Ostatnio zmieniony środa, 2 mar 2011, 00:49 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak wielkich liter i znaków interpunkcyjnych.


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: artaks » środa, 2 mar 2011, 08:55

Cześć, ja nie zacierałem ze słodem, więc nei mam tutaj doświadczenia, jakby co to mogę się podzielić doświadczeniami z enzymami.

Natomiast zauważyłem, że kolega ZdroweNalewki ma w ofercie drożdże typu 'whisky' zawierające enzym zcukrzający, ciekawy jestem skuteczności tego wynalazku. Bo np. enzymów od Bimberhobby, które używałem jest para (upłynniający stosowany w wysokiej temperaturze, oraz scukrzający, stosowany w niższej, upłynniający podnosi wydajność scukrzającego).

Zacieranie mąki - jestem jak najbardziej za, natomiast trochę z tym babraniny, no i 1kg mąki < 1kg cukru. Jeżeli zrobisz zacier ze słodu, to też może obalisz/potwierdzisz opinię o mniejszej wydajności tego sposobu (w stosunku do gotowych enzymów).
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2001
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: JanOkowita » środa, 2 mar 2011, 10:38

Osobiście nie testowałem tych drożdży do whisky, ale nic nie stoi na przeszkodzie abym to natychmiast uczynił. :D

Jeżeli temat się rozwinie to wprowadzę do sklepu różne rodzaje mąki - korzystając z doświadczenia mojej żonki, która pracuje w sporej piekarni. Lecz niestety ceny mąki równie szybko idą do góry, w tej chwili kupując prosto z młyna płaci się 1600 zł netto/tonę. To oznacza cenę brutto w sklepie co najmniej 2,50 zł/kg.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 406
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: pith » środa, 2 mar 2011, 12:35

galt pisze:W takim razie można by spróbować zrobić coś w rodzaju whisky słodowej, polecam również lekturę http://www.wydawnictwolinia.pl/index.ph ... &Itemid=78 w szczególności aneks "Otrzymywanie destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych w warunkach gospodarczej gorzelni zbożowej"
Jutro mogę zrobić zdjęcia i wrzucić na forum.

Hmmm...
Dość droga ta książka.
Może by tak więcej stroniczek pofotografować. Jakoś na raty...
Z pewnością przyda się wszystkim.
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 mar 2011, 07:55 przez pith, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: galt » środa, 2 mar 2011, 14:21

Ok, już się za to biorę. Zachęcam jednak do zakupu tej książki, bo uważam że warto. Poza tym wole wersje papierowe niż elektroniczne.


kozak
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 30 paź 2010, 13:12
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: kozak » środa, 2 mar 2011, 17:13

Witam wszystkich! Ja osobiście wydobywam słód z pszenicy, ale nie przecieram jej tylko kiełkuję. Raz kiedyś na początku mojej ,,kariery" psocenia zrobiłem z przetartej pszenicy, i co? zrobiło mi sie ciasto w beczce a ile zachodu i trudu aby beczkę potem wymyć z tego a efekt ten sam co ze skiełkowanej.


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: artaks » środa, 2 mar 2011, 18:29

a efekt ten sam co ze skiełkowanej

O właśnie, pisz nam tutaj jak na spowiedzi, dokładnie, jak obcowałeś nieprzyzwoicie ze zbożem, jak obfity plon tego był ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Juliusz » czwartek, 3 mar 2011, 02:31

Wtrącę słowo bo do słodu jęczmiennego mam naturalną słabość.

Panowie, czy ten słód się nada do zacierania mąki? http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id= ... 6646589431


Ziarno zaciera się, jak tu koledzy piszą, enzymami. Jednym z nich jest amylaza - jest to enzym który istnieje np. w słodowanym ziarnie jęczmienia (chyba nic nowego), który Kucyk ma zamiar kupić. Przy zacieraniu ziarna słodem jęczmiennym do wysuszonego i grubo zmielonego ziarna dodaje się około 15%-20% wagowo jęczmienia słodowanego. Warzy się ten wkład tak jak na piwo zwracając szczególna uwagę na temperaturę i czas.

Mając słabość do słodowanego jęczmienia zwróciłbym się raczej do grona purystów i te np. 90kg jęczmienia przerobiłbym na piwo/whiskey raczej niż na inne trunki z innych ziaren. Mąkę skłaniałbym się zatrzeć gotowym ekstraktem, który do tego celu został wyprodukowany. Byłoby mi szkoda pozbywać się tych skrupulatnie wypracowanych przez naturę, unikalnych cech jęczmienia, z których powstaje tak piękny trunek jak whiskey jęczmienna.

Pozostaje nam do rozwiązania zawsze kompromis między wydajnością, jakością, czasem i nauką tworzenia nowego trunku.

J
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Kucyk » piątek, 4 mar 2011, 17:50

Czyli jednak dla użycia mąki bardziej wskazane będzie użycie ekstraktów enzymatycznych - tak też czułem.
Ok, Juliuszu, a czy mógłbyś podać jakiś krótki przepis na whisky z owych 90kg słodu. Jako że okazało się dwa dni temu że mam w kątach chałupy poupychane ze 200L różnych owocówek, nie będę się szczypał z produkcją tanich alkoholi. Poprzestanę na dobrych, a dokładniej bardzo dobrych - wieloletniej whisky.
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Juliusz » piątek, 4 mar 2011, 19:27

Nieopatrzenie użyłem słowa 'purist' hm.. idealista. Dla mnie whiskey to trunek tylko i wyłącznie z jęczmienia - i tu pojawia się problem bo whiskey robi się z: jęczmienia, żyta, pszenicy, kukurydzy - nigdy z owoców.

Mogę podać receptę na whiskey z jęczmienia i podam ale jeśli chcesz gdzieś tam wtrącać owocówki to już nie jest moją domeną bo - bardzo zgrubnie owocówki traktuję jako rodzaj brandy.

Recepty klasyka:

100kg słodowanego jęczmienia może dać około 27L czystego alkoholu - hm... cudeńko! ale...

Słodowany jęczmień używa się do słodowanie innych, surowych ziaren np jęczmienia, żyta, pszenicy.

80kg jęczmienia (ziarna)
20kg jęczmienia słodowanego
370L czystej wody.
- zagrzej 200L wody do 55C. Odłącz grzanie. Stopniowo dodawaj 80kg grubo zgniecionego ziarna jęczmienia i 5kg jęczmienia słodowanego. Mieszaj aby nie powstały grudy. Temperatura spadnie więc podgrzej do 50C i tak trzymaj 30 minut - stan przedsłodowalny.

Zacznij grzać, wolno do 75C-80C. Mieszaj aby się nie przypiekło. Zacier zgęstnieje - mieszaj. Dodaj 170L gorącej wody (resztę) mieszając (wypowiadając magiczne słowa - o słowa zapytać Partyzanta). Powoli podgrzej do 100C, mieszaj przez 20 minut. Odłącz grzanie i chłodź jak najszybciej aż temperatura spadnie do ~67C. To najważniejsza cześć procesu! Gdy masz te 67C spokojnie dodaj resztę słodowanego jęczmienia. Zaczęliśmy najważniejszy proces słodowania.

Temperatura 60C jest zbyt niska - 70C jest zbyt wysoka!

Trzymaj temperaturę np. 30-60 minut. Zacier powinien zacząć rzednąć. Sprawdź jodyną czy jest jeszcze skrobia. Gdy jest skrobia zacier zabarwi się na niebiesko/sino. Trzymaj aż niebiesko/siny kolor zniknie (zostanie brązowy jodyny).

Teraz można zacier przefiltrować ale lepiej odczekać aby tylko osiadł. Gdy jest chłodny (20C-30C) zadaj drożdżami (piwne). Zaciery na najlepsze whiskey nigdy nie są mocniejsze niż 6%. Tu jest ta tajemnica - długie, wolne destylowanie daje to takie coś warte zachodu. A reszta to tylko czas z dębem.

J
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Kucyk » piątek, 4 mar 2011, 20:27

Pytanie technologiczne: fermentować z ziarnem, czy można ograniczyć się do samego płynu?
أسامة بن لادن


wolan
300
Posty: 349
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: wolan » poniedziałek, 14 mar 2011, 13:47

Witam
Jestem strasznie ciekaw Kucyka poczynań :)
Whisky to dla mnie najlepszy alkohol :) jednak by je wykonać nie mam technicznych możliwości :( nad czym bardzo ubolewam :(

Pisz Chłopie pisz bo mnie ciekawość zżera, a tak poza tym nakręcił mnie ten temat by podjąć się uważania piwa :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Postautor: Partyzant » poniedziałek, 14 mar 2011, 22:31

Ziarno będziesz musiał słodować, tak jak to się robi z brzeczką na piwo... bo z ziaren nic nie wyciągniesz a szkoda aby zmarnowało się choć trochę eliksiru ( a magicznych słów nie zdradzę )
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości