Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Dzilet
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Załączniki
Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Dzilet » niedziela, 8 gru 2019, 17:47

Cześć
Dwa nastawy 9 kg cukru, 25l wody drożdże alcotec Turbo Yeast 48. Po 9 dniach fermentacja ustała a blg w jednym nastawie 20 a w drugim 13. Temperatura w czasie fermentacji minimalna 18,5°C maksymalna 20,5°C. Ktoś może mi powiedzieć co poszło nie tak i czy muszę kupić teraz drożdże do restartu, czy można to jakoś zrestartować drożdżami, których użyłem do fermentacji?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

aakk
700
Posty: 736
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: aakk » niedziela, 8 gru 2019, 18:34

Jak przygotowujesz nastawy? Jaka temperatura startowa? Napowietrzasz nastaw?
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-300L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1146
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 8 gru 2019, 18:39

Kolego po 9 dniach fermentacji masz 20blg :o. U mnie po 7 na zwykłych spada do 0 sprawdz cukromierz.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2019, 18:44 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Egon777
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 20:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Egon777 » niedziela, 8 gru 2019, 19:08

U mnie w zacierze bez zacierania na kukurydzy i Fermiolach z 23 do 0 Blg spadło po 35 dniach :(


Autor tematu
Dzilet
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Dzilet » niedziela, 8 gru 2019, 19:13

Woda przegotowana, dodany cukier, napowietrzenie nastawu, przed dodaniem drożdży temp w tym przypadku 27°C . Fermentacja była burzliwa przez dwa dni a później to takie tylko pyrkanie i temperatura nastawu około 20,5°C. Pierwszy raz robiłem na tych drożdżach 9 kg cukru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2019, 21:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1146
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 8 gru 2019, 21:55

Po co gotowałeś wodę :scratch: Kup drożdże do restartu i dawaj do nastawu
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Dzilet
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Dzilet » poniedziałek, 9 gru 2019, 07:22

Jakie drożdże do restartu polecasz?


pp28856
20
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 20:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: To się właśnie zmienia, zwykle było whisky, ale ostatnio tylko własne produkty cukrowe i owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: pp28856 » poniedziałek, 9 gru 2019, 15:19

Przegotowana woda to w większości woda pozbawiona tlenu. Powinno się napowietrzyć nastaw przed drożdżami. Używam wody z kranu z napowietrzającym perlatorem który normalnie ma za zadanie oszczędzać wodę a przy okazji ją mocno napowietrza.
Dobrze zamieszać i drożdże specjalne do restartu zapodaj i coś jeszcze z tego będzie.
Napisz koniecznie co wyszło.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 gru 2019, 15:23 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pp28856

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1146
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 9 gru 2019, 16:36

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6217
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: radius » poniedziałek, 9 gru 2019, 18:25

@Dzilet, zrobiłeś ulepa, to i nie dziwota, że drożdże padły z wysiłku ;) Z proporcji, które podałeś wynika, że nastaw miał prawie 30 blg :o
Optymalna wartość to 22-23 blg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Dzilet
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Załączniki
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Postautor: Dzilet » wtorek, 10 gru 2019, 09:33

@radius, zrobiłem tak jak jest napisane na opakowaniu :) skoro producent napisał, że te drożdże można użyć do nastawu 9kg cukru to taki nastaw zrobiłem. Fakt faktem, że teraz mnie ten nastaw kosztuje więcej niż jak bym go zrobił na 8 kg , ale trzeba uczyć się na błędach :D dzięki bardzo za pomoc :)


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość