Koniec fermentacji i duże blg
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Cześć
Dwa nastawy 9 kg cukru, 25l wody drożdże alcotec Turbo Yeast 48. Po 9 dniach fermentacja ustała a blg w jednym nastawie 20 a w drugim 13. Temperatura w czasie fermentacji minimalna 18,5°C maksymalna 20,5°C. Ktoś może mi powiedzieć co poszło nie tak i czy muszę kupić teraz drożdże do restartu, czy można to jakoś zrestartować drożdżami, których użyłem do fermentacji?
Dwa nastawy 9 kg cukru, 25l wody drożdże alcotec Turbo Yeast 48. Po 9 dniach fermentacja ustała a blg w jednym nastawie 20 a w drugim 13. Temperatura w czasie fermentacji minimalna 18,5°C maksymalna 20,5°C. Ktoś może mi powiedzieć co poszło nie tak i czy muszę kupić teraz drożdże do restartu, czy można to jakoś zrestartować drożdżami, których użyłem do fermentacji?
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniec fermentacji i duże blg
Kolego po 9 dniach fermentacji masz 20blg . U mnie po 7 na zwykłych spada do 0 sprawdz cukromierz.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2019, 18:44 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg
Woda przegotowana, dodany cukier, napowietrzenie nastawu, przed dodaniem drożdży temp w tym przypadku 27°C . Fermentacja była burzliwa przez dwa dni a później to takie tylko pyrkanie i temperatura nastawu około 20,5°C. Pierwszy raz robiłem na tych drożdżach 9 kg cukru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2019, 21:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
- Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg
Przegotowana woda to w większości woda pozbawiona tlenu. Powinno się napowietrzyć nastaw przed drożdżami. Używam wody z kranu z napowietrzającym perlatorem który normalnie ma za zadanie oszczędzać wodę a przy okazji ją mocno napowietrza.
Dobrze zamieszać i drożdże specjalne do restartu zapodaj i coś jeszcze z tego będzie.
Napisz koniecznie co wyszło.
Dobrze zamieszać i drożdże specjalne do restartu zapodaj i coś jeszcze z tego będzie.
Napisz koniecznie co wyszło.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 gru 2019, 15:23 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pp28856
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniec fermentacji i duże blg
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg
@radius, zrobiłem tak jak jest napisane na opakowaniu skoro producent napisał, że te drożdże można użyć do nastawu 9kg cukru to taki nastaw zrobiłem. Fakt faktem, że teraz mnie ten nastaw kosztuje więcej niż jak bym go zrobił na 8 kg , ale trzeba uczyć się na błędach dzięki bardzo za pomoc