Koniec fermentacji i duże blg

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Dzilet
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Dzilet »

Cześć
Dwa nastawy 9 kg cukru, 25l wody drożdże alcotec Turbo Yeast 48. Po 9 dniach fermentacja ustała a blg w jednym nastawie 20 a w drugim 13. Temperatura w czasie fermentacji minimalna 18,5°C maksymalna 20,5°C. Ktoś może mi powiedzieć co poszło nie tak i czy muszę kupić teraz drożdże do restartu, czy można to jakoś zrestartować drożdżami, których użyłem do fermentacji?

aakk
1150
Posty: 1163
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: aakk »

Jak przygotowujesz nastawy? Jaka temperatura startowa? Napowietrzasz nastaw?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: Góral bagienny »

Kolego po 9 dniach fermentacji masz 20blg :o. U mnie po 7 na zwykłych spada do 0 sprawdz cukromierz.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2019, 18:44 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: Egon777 »

U mnie w zacierze bez zacierania na kukurydzy i Fermiolach z 23 do 0 Blg spadło po 35 dniach :(

Autor tematu
Dzilet
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: Dzilet »

Woda przegotowana, dodany cukier, napowietrzenie nastawu, przed dodaniem drożdży temp w tym przypadku 27°C . Fermentacja była burzliwa przez dwa dni a później to takie tylko pyrkanie i temperatura nastawu około 20,5°C. Pierwszy raz robiłem na tych drożdżach 9 kg cukru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2019, 21:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: Góral bagienny »

Po co gotowałeś wodę :scratch: Kup drożdże do restartu i dawaj do nastawu
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dzilet
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: Dzilet »

Jakie drożdże do restartu polecasz?

pp28856
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: pp28856 »

Przegotowana woda to w większości woda pozbawiona tlenu. Powinno się napowietrzyć nastaw przed drożdżami. Używam wody z kranu z napowietrzającym perlatorem który normalnie ma za zadanie oszczędzać wodę a przy okazji ją mocno napowietrza.
Dobrze zamieszać i drożdże specjalne do restartu zapodaj i coś jeszcze z tego będzie.
Napisz koniecznie co wyszło.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 gru 2019, 15:23 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pp28856
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: radius »

@Dzilet, zrobiłeś ulepa, to i nie dziwota, że drożdże padły z wysiłku ;) Z proporcji, które podałeś wynika, że nastaw miał prawie 30 blg :o
Optymalna wartość to 22-23 blg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Dzilet
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniec fermentacji i duże blg

Post autor: Dzilet »

@radius, zrobiłem tak jak jest napisane na opakowaniu :) skoro producent napisał, że te drożdże można użyć do nastawu 9kg cukru to taki nastaw zrobiłem. Fakt faktem, że teraz mnie ten nastaw kosztuje więcej niż jak bym go zrobił na 8 kg , ale trzeba uczyć się na błędach :D dzięki bardzo za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”