Nastaw z jabłek
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam. Jestem nowym forumowiczem i mam pytanie odnośnie zacieru z jabłek jaki wykonałem. Czy coś z tego wyjdzie? Składniki których użyłem to:
25kg oczyszczonych slodkich jabłek, każde pokrojone na 8 części,
15l wody,
4 kg cukru,
1 opakowanie drożdży winnych z pożywka.
Całość umieszczona w beczce 60l.
Fermentuje tak już 2 tyg.
Czekam na jakieś wskazówki , rady, opinie.
Pozdrawiam.
25kg oczyszczonych slodkich jabłek, każde pokrojone na 8 części,
15l wody,
4 kg cukru,
1 opakowanie drożdży winnych z pożywka.
Całość umieszczona w beczce 60l.
Fermentuje tak już 2 tyg.
Czekam na jakieś wskazówki , rady, opinie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 paź 2019, 18:34 przez Lollolpl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z jabłek
Za dużo cukru i wody. Na 10kg owoców 1kg cukru woda wcale a jeżeli już to tylko tyle żeby cukier rozpuścić.
Jabłka zmielić lub rozdrobnić mieszadłem. Dobrze jest dodać pektoenzym.
Pozdrawiam Góral
edit Nastawiłeś nastaw nie zacier
Jabłka zmielić lub rozdrobnić mieszadłem. Dobrze jest dodać pektoenzym.
Pozdrawiam Góral
edit Nastawiłeś nastaw nie zacier
Ostatnio zmieniony piątek, 11 paź 2019, 19:48 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z jabłek
Góralu spokojnie. Od razu Krakowa nie zbudowano... Kolega zrobi jeden nastaw a później drugi trochę inaczej, w międzyczasie troszkę poczyta i odnajdzie swoją ścieżkę. Dobrze, że nie zrobił ulepka gdzie drożdże nie wytrzymały od alko i cukru. Dwa tygodnie fermentuje to znaczy, że jest na dobrej drodze
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek
Panowie zakombinowałem trochę jabłek i sokowirówkę. Wyszło 10l soku który dodałem do nastawu. Poprawi to smak końcowy ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 paź 2019, 00:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek
W jakim sensie poprawi?
Na jakość ma przede wszystkim wpływ jakość surowca, rodzaj drożdży i sposób fermentacji. Potem dobra i poprawna destylacja poparta doświadczeniem.
Tak więc - masz nastaw. Ciągle coś z nim kombinujesz. Jednak jeśli przepracuje do końca i bez niespodzianek. A potem go dobrze odpędzisz to otrzymasz poprawny trunek. Czy będzie Ci smakować - to już kwestia Twojego gustu. Może Ci smakować ale i nie musi.
Na jakość ma przede wszystkim wpływ jakość surowca, rodzaj drożdży i sposób fermentacji. Potem dobra i poprawna destylacja poparta doświadczeniem.
Tak więc - masz nastaw. Ciągle coś z nim kombinujesz. Jednak jeśli przepracuje do końca i bez niespodzianek. A potem go dobrze odpędzisz to otrzymasz poprawny trunek. Czy będzie Ci smakować - to już kwestia Twojego gustu. Może Ci smakować ale i nie musi.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z jabłek
Góral, kwestia kto co lubi Z mojego krótkiego doświadczenia z jabłkami zdecydowanie wole destylat ze świeżego soku niż z wytłoków. Pogony wytłokowe trafiły do nastawu w celu wzmocnienia oraz dodania delikatnego aromatu skórek. Raz na jakiś czas sobie otworzę jakąś butelkę, bo póki co od stycznia odpoczywa, żeby w końcu pomieszać Jednak same wytłoki to zdecydowanie nie moja bajka - chyba że jeszcze za mało czasu?
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z jabłek
Dodaj pektoenzymu. Po 2 dniach jak polecisz mieszadłem to Ci się ładna mazia zrobi a i sok lepiej wytrąca. Tak nastaw to wrzucasz wszystko no jeszcze bym z ziarkami dyskutował wyciął nie wiem czy nie nadałyby goryczki. Jak wszystko skończy pracować to wtedy odcedzasz np sam sok i destylujesz lub bawisz się w gotowanie całości wtedy płaszcz wodny czy jakiś inny sposób aby kotła nie przypalić czy tam grzałek