Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Lollolpl
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 11:22
Załączniki
Nastaw z jabłek

Postautor: Lollolpl » piątek, 11 paź 2019, 12:52

Witam. Jestem nowym forumowiczem i mam pytanie odnośnie zacieru z jabłek jaki wykonałem. Czy coś z tego wyjdzie? Składniki których użyłem to:
25kg oczyszczonych slodkich jabłek, każde pokrojone na 8 części,
15l wody,
4 kg cukru,
1 opakowanie drożdży winnych z pożywka.
Całość umieszczona w beczce 60l.
Fermentuje tak już 2 tyg.
Czekam na jakieś wskazówki , rady, opinie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 paź 2019, 17:34 przez Lollolpl, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 563
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 paź 2019, 18:35

Za dużo cukru i wody. Na 10kg owoców 1kg cukru woda wcale a jeżeli już to tylko tyle żeby cukier rozpuścić.
Jabłka zmielić lub rozdrobnić mieszadłem. Dobrze jest dodać pektoenzym.
Pozdrawiam Góral :)
edit Nastawiłeś nastaw nie zacier :)
Ostatnio zmieniony piątek, 11 paź 2019, 18:48 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1000
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: .Gacek » piątek, 11 paź 2019, 19:02

Góralu spokojnie. Od razu Krakowa nie zbudowano... Kolega zrobi jeden nastaw a później drugi trochę inaczej, w międzyczasie troszkę poczyta i odnajdzie swoją ścieżkę. Dobrze, że nie zrobił ulepka gdzie drożdże nie wytrzymały od alko i cukru. Dwa tygodnie fermentuje to znaczy, że jest na dobrej drodze :ok:
Pozdrawiam Gacek.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 563
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 paź 2019, 19:12

Toć przeca podołek przepis na nastaw co by zacna okowita wyszła :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Lollolpl
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 11:22
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Lollolpl » piątek, 11 paź 2019, 19:35

Panowie a czy teraz te jablka mozna jeszcze potraktowac mieszadlem w celu rozdrobnienia?
i czy mogę teraz dodać np kolejne 10-20 kg świeżych jabłek ? Ma to sens?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 563
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 paź 2019, 20:09

Jak najbardziej możesz zrobić obie rzeczy. Świeże jabłka potraktuj mieszadłem i do nastawu :)
Następnie przez parę dni zatapiaj czapę :)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Lollolpl
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 11:22
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Lollolpl » sobota, 12 paź 2019, 22:56

Panowie zakombinowałem trochę jabłek i sokowirówkę. Wyszło 10l soku który dodałem do nastawu. Poprawi to smak końcowy ?
Ostatnio zmieniony sobota, 12 paź 2019, 23:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: lesgo58 » niedziela, 13 paź 2019, 06:46

W jakim sensie poprawi?
Na jakość ma przede wszystkim wpływ jakość surowca, rodzaj drożdży i sposób fermentacji. Potem dobra i poprawna destylacja poparta doświadczeniem.
Tak więc - masz nastaw. Ciągle coś z nim kombinujesz. Jednak jeśli przepracuje do końca i bez niespodzianek. A potem go dobrze odpędzisz to otrzymasz poprawny trunek. Czy będzie Ci smakować - to już kwestia Twojego gustu. Może Ci smakować ale i nie musi.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 563
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 14 paź 2019, 20:43

@Lollolpl Smak końcowy na pewno poprawi ale na drugi raz dodaj wszystko do nastawu nie tylko sok ;)
W skórkach jest najwięcej aromatu ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


eldier
650
Posty: 681
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: eldier » poniedziałek, 14 paź 2019, 22:54

Góral, kwestia kto co lubi ;) Z mojego krótkiego doświadczenia z jabłkami zdecydowanie wole destylat ze świeżego soku niż z wytłoków. Pogony wytłokowe trafiły do nastawu w celu wzmocnienia oraz dodania delikatnego aromatu skórek. Raz na jakiś czas sobie otworzę jakąś butelkę, bo póki co od stycznia odpoczywa, żeby w końcu pomieszać ;) Jednak same wytłoki to zdecydowanie nie moja bajka - chyba że jeszcze za mało czasu?


Autor tematu
Lollolpl
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 11:22
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Lollolpl » wtorek, 15 paź 2019, 20:52

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Następnym razem wycisnąć sok i dodac go z resztą tej "mamałygi"?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 563
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: Góral bagienny » środa, 16 paź 2019, 04:48

Dobrze zrozumiałeś :D Następnym razem ładuj wszystko do nastawu i po 2 tygodniach filtrujesz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


matborek
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek

Postautor: matborek » czwartek, 17 paź 2019, 15:49

Dodaj pektoenzymu. Po 2 dniach jak polecisz mieszadłem to Ci się ładna mazia zrobi a i sok lepiej wytrąca. Tak nastaw to wrzucasz wszystko no jeszcze bym z ziarkami dyskutował wyciął nie wiem czy nie nadałyby goryczki. Jak wszystko skończy pracować to wtedy odcedzasz np sam sok i destylujesz lub bawisz się w gotowanie całości wtedy płaszcz wodny czy jakiś inny sposób aby kotła nie przypalić czy tam grzałek :)


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości