Nastaw z jabłek

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Lollolpl
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Lollolpl »

Witam. Jestem nowym forumowiczem i mam pytanie odnośnie zacieru z jabłek jaki wykonałem. Czy coś z tego wyjdzie? Składniki których użyłem to:
25kg oczyszczonych slodkich jabłek, każde pokrojone na 8 części,
15l wody,
4 kg cukru,
1 opakowanie drożdży winnych z pożywka.
Całość umieszczona w beczce 60l.
Fermentuje tak już 2 tyg.
Czekam na jakieś wskazówki , rady, opinie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 paź 2019, 18:34 przez Lollolpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Góral bagienny »

Za dużo cukru i wody. Na 10kg owoców 1kg cukru woda wcale a jeżeli już to tylko tyle żeby cukier rozpuścić.
Jabłka zmielić lub rozdrobnić mieszadłem. Dobrze jest dodać pektoenzym.
Pozdrawiam Góral :)
edit Nastawiłeś nastaw nie zacier :)
Ostatnio zmieniony piątek, 11 paź 2019, 19:48 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: .Gacek »

Góralu spokojnie. Od razu Krakowa nie zbudowano... Kolega zrobi jeden nastaw a później drugi trochę inaczej, w międzyczasie troszkę poczyta i odnajdzie swoją ścieżkę. Dobrze, że nie zrobił ulepka gdzie drożdże nie wytrzymały od alko i cukru. Dwa tygodnie fermentuje to znaczy, że jest na dobrej drodze :ok:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Góral bagienny »

Toć przeca podołek przepis na nastaw co by zacna okowita wyszła :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Lollolpl
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Lollolpl »

Panowie a czy teraz te jablka mozna jeszcze potraktowac mieszadlem w celu rozdrobnienia?
i czy mogę teraz dodać np kolejne 10-20 kg świeżych jabłek ? Ma to sens?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Góral bagienny »

Jak najbardziej możesz zrobić obie rzeczy. Świeże jabłka potraktuj mieszadłem i do nastawu :)
Następnie przez parę dni zatapiaj czapę :)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Lollolpl
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Lollolpl »

Panowie zakombinowałem trochę jabłek i sokowirówkę. Wyszło 10l soku który dodałem do nastawu. Poprawi to smak końcowy ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 paź 2019, 00:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: lesgo58 »

W jakim sensie poprawi?
Na jakość ma przede wszystkim wpływ jakość surowca, rodzaj drożdży i sposób fermentacji. Potem dobra i poprawna destylacja poparta doświadczeniem.
Tak więc - masz nastaw. Ciągle coś z nim kombinujesz. Jednak jeśli przepracuje do końca i bez niespodzianek. A potem go dobrze odpędzisz to otrzymasz poprawny trunek. Czy będzie Ci smakować - to już kwestia Twojego gustu. Może Ci smakować ale i nie musi.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Góral bagienny »

@Lollolpl Smak końcowy na pewno poprawi ale na drugi raz dodaj wszystko do nastawu nie tylko sok ;)
W skórkach jest najwięcej aromatu ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: eldier »

Góral, kwestia kto co lubi ;) Z mojego krótkiego doświadczenia z jabłkami zdecydowanie wole destylat ze świeżego soku niż z wytłoków. Pogony wytłokowe trafiły do nastawu w celu wzmocnienia oraz dodania delikatnego aromatu skórek. Raz na jakiś czas sobie otworzę jakąś butelkę, bo póki co od stycznia odpoczywa, żeby w końcu pomieszać ;) Jednak same wytłoki to zdecydowanie nie moja bajka - chyba że jeszcze za mało czasu?

Autor tematu
Lollolpl
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Lollolpl »

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Następnym razem wycisnąć sok i dodac go z resztą tej "mamałygi"?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Góral bagienny »

Dobrze zrozumiałeś :D Następnym razem ładuj wszystko do nastawu i po 2 tygodniach filtrujesz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

matborek
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 21:11
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: matborek »

Dodaj pektoenzymu. Po 2 dniach jak polecisz mieszadłem to Ci się ładna mazia zrobi a i sok lepiej wytrąca. Tak nastaw to wrzucasz wszystko no jeszcze bym z ziarkami dyskutował wyciął nie wiem czy nie nadałyby goryczki. Jak wszystko skończy pracować to wtedy odcedzasz np sam sok i destylujesz lub bawisz się w gotowanie całości wtedy płaszcz wodny czy jakiś inny sposób aby kotła nie przypalić czy tam grzałek :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”