-
- Posty: 1080
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Z taką beczką to nie jest, że "kupię i mam". Trzeba ją przed zalaniem wyczyścić, zwykle również wypalić/tostować, złożyć, uruchomić i dopiero wtedy zalewać. Moje po winie są mniejsze, 30/50l i właśnie tak przygotowane przed zalaniem.
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Serwus, byłem dzisiaj u kolegi który zakupił beczkę z w/w aukcji, rewelacja pachnie ładnie czerwonym wytrawnym winem, była przez nas czyszczona z kamienia i wypalania.
Najlepiej sobie osobiście wybrać beczkę.
redhot pisze:https://www.olx.pl/oferta/beczki-debowe-po-winie-225-litrow-CID628-IDy8hMS.html#8825b0d015
"Prawdziwa" beczka w cenie dobrej 50tki.
Serwus, byłem dzisiaj u kolegi który zakupił beczkę z w/w aukcji, rewelacja pachnie ładnie czerwonym wytrawnym winem, była przez nas czyszczona z kamienia i wypalania.
Najlepiej sobie osobiście wybrać beczkę.
Ostatnio zmieniony środa, 10 lip 2019, 13:51 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam!
I ja dołączam do grona beczkowiczów, udało mi się dość okazyjnie kupić 30l beczkę,, która już miała 3 wsady za sobą.
I teraz moje pytanko, ile minimalnie może być do niej wlane alko, żeby się nie rozeschła i nie trzeba było nią kręcić cudować itp. Z racji, że nie posiadam jeszcze docelowego wsadu, to na razie poszło do niej 20l 44% wódy. Wystarczy? Planuje potrzymać ze 3-4 miesiące aż się dorobię tego co tam ma być - jeszcze nie zdecydowałem czy łycha, czy jakaś zbożówka czy rum, ale na pewno czymś smakowym na jakiś dłuższy czas.
I teraz jeszcze jedno pytanko - w jaki sposób mierzycie % po zlaniu z beczki. Odczyt na alkoholomierzu raczej będzie zakłamany z racji wszystkiego co odda dąb.
I ja dołączam do grona beczkowiczów, udało mi się dość okazyjnie kupić 30l beczkę,, która już miała 3 wsady za sobą.
I teraz moje pytanko, ile minimalnie może być do niej wlane alko, żeby się nie rozeschła i nie trzeba było nią kręcić cudować itp. Z racji, że nie posiadam jeszcze docelowego wsadu, to na razie poszło do niej 20l 44% wódy. Wystarczy? Planuje potrzymać ze 3-4 miesiące aż się dorobię tego co tam ma być - jeszcze nie zdecydowałem czy łycha, czy jakaś zbożówka czy rum, ale na pewno czymś smakowym na jakiś dłuższy czas.
I teraz jeszcze jedno pytanko - w jaki sposób mierzycie % po zlaniu z beczki. Odczyt na alkoholomierzu raczej będzie zakłamany z racji wszystkiego co odda dąb.
-
- Posty: 2273
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
20 l całkowicie wystarczy do trzydzestki beczki. Zalewaj! 

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 14 paź 2018, 14:39
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam wszystkich,
Do tej pory używałem nowych węgierskich beczek i musiałem wciąż pilnować żeby nie przedębić. Ale właśnie nadszedł czas na ambitny projekt zalania beczki po winie (225 l) destylatem żytnim na starkę. Mam pytanie do praktyków - czy po oczyszczeniu beczki i powtórnym wypaleniu mogę ją zalać i zapomnieć na lata? Czy taka beczka ma być traktowana jak nowa i wciąż istnieje możliwość przedębienia po latach? A może zalać ją bez czyszczenia? Szkoci chyba nic nie robią z używanymi beczkami w które leją whisky, w sensie czyszczenie i powtórne wypalanie, może tylko jakaś dezynfekcja.
Do tej pory używałem nowych węgierskich beczek i musiałem wciąż pilnować żeby nie przedębić. Ale właśnie nadszedł czas na ambitny projekt zalania beczki po winie (225 l) destylatem żytnim na starkę. Mam pytanie do praktyków - czy po oczyszczeniu beczki i powtórnym wypaleniu mogę ją zalać i zapomnieć na lata? Czy taka beczka ma być traktowana jak nowa i wciąż istnieje możliwość przedębienia po latach? A może zalać ją bez czyszczenia? Szkoci chyba nic nie robią z używanymi beczkami w które leją whisky, w sensie czyszczenie i powtórne wypalanie, może tylko jakaś dezynfekcja.
-
- Posty: 1302
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
W małej beczułce szybko przedębisz w dużej nie,chodzi o ilość destylatu która ma styczność z beczką 

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 1080
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ta beczka i tak jest już wypłukana z tanin przez wino. Oczyść i zalej. Po jakim winie to masz?
Wyzwanie jest. Pół tony zboża trzeba przerobić
Wyzwanie jest. Pół tony zboża trzeba przerobić

-
- Posty: 2273
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Jak tylko masz "moce przerobowe" i dobre chęci do działaj!
Pisz jak idzie.

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 14 paź 2018, 14:39
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Beczka jest po czerwonym winie i ma tylko jeden napis "Sylvine" co by sugerowało że jest z dębu francuskiego lecz nie wiadomo gdzie była użytkowana. Beczka zakupiona pod Żywcem (ogłoszenie na OLX). Akurat żona przebywała w tej okolicy więc zleciłem jej wybór i zakup tego pojemniczka. Beczka nie ma żadnych uszkodzeń i ponoć pięknie pachnie winem jak i całe wnętrze samochodu w którym jechała
. Ja będę w domu dopiero w następnym tygodniu więc dopiero wtedy się przekonam osobiście. Moce przerobowe są, tylko problem może być z organizacją czasu bo jeszcze w kolejce czeka melasa + dark muscovado żeby zalać 30 litrowy antałek w którym już przebywała brandy i pszeniczna. A o innych pracach nie wspomnę. Być może przygotowanie wsadu żytniego przeciągnie się aż do zimy.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 20:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
W/w beczki w połowie są pokryte kamieniem winnym, trzeba go usunąć a beczkę wypalić lub nie. Te beczki są naprawdę solidne. Powodzenia.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 268
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
- Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: oklice W-wy
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Kolejne testowanie mojego IPAowego destylatu własnie mam za sobą. Od 12 marca minęło prawie pół roczku. Przedębienia ciągle brak. Moim zdaniem nadębienie jest jeszcze zbyt słabe. Kolorek coraz ciemniejszy, odcień "ruskiego" złota ciągle widoczny. Aromat już raczej bez tych fajnych cytrusowych nut. Pojawia się delikatna wanilia. Smak coraz gładszy, już bez piwnych, gorzkich posmaków. Słodycz raczej słabo wyczuwalna. Gorycz drzewnych tanin z pewnością jeszcze nie jest uwypuklona.
Jako, że wolę zdecydowane, męskie smaki zaczynam żałować, że nie nabyłem mocno palonej beczki. No chyba, że jeszcze na nie czas w mojej średniej +.
Konkluzja: beczka beczce nie równa, węgierska się sprawdza, dwukrotne zalanie winem dobrze przygotowuje przed zalaniem destylatem.
Pozdrawiam,
Duch Wina
Jako, że wolę zdecydowane, męskie smaki zaczynam żałować, że nie nabyłem mocno palonej beczki. No chyba, że jeszcze na nie czas w mojej średniej +.
Konkluzja: beczka beczce nie równa, węgierska się sprawdza, dwukrotne zalanie winem dobrze przygotowuje przed zalaniem destylatem.
Pozdrawiam,
Duch Wina
-
- Posty: 2273
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Pół roku to naprawdę nic, jeżeli chodzi o ocenianie trunku z beczki. Moja łycha leży w beczce 15 miesięcy i "zaczyna" iść w dobrym kierunku. Także spokojnie 

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 268
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
- Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: oklice W-wy
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Pamiętaj, że mam małą beczkę - raptem 20l. Wg niektórych opinii po takim czasie powinno być już przedębione, a nie jest.
Pozdrawiam
Duch Wina
Pozdrawiam
Duch Wina
-
- Posty: 2273
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ja mam 30l. Jak beczka jest wyługowana to się tak szybko nie przedębia.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1302
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Już to gdzieś napisałem KOLEDZY PISZCIE o czym piszecie
bo nie każdy się zna na ługowaniu beczki
Duch wina super opisał co i jak



Duch wina super opisał co i jak


Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 2273
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ługowanie, to inaczej wyciąganie z drewna beczki substancji, które spowodowały przedębienie i "drewniany" posmak destylatu. Z tego powodu niewielkie beczki z surowego drewna nie powinny być zalewane destylatem. Najpierw zalewa je się winem, które mniej wyciąga taniny zawarte w drewnie ale skutecznie osłabia działanie beczki. Dopiero po jednokrotnym dłuższym lub wielokrotnym krótszym zalaniu winem, beczkę używa się do starzenia destylatu. Ja kupuję beczki z akcji prowadzonych przez magasa na białym forum. Wykonane są z większych beczek z francuskiego dębu, po hiszpańskim winie i ponownie wypalane . Taka beczka nadaje się do napełnienia od razu destylatem.
Ostatnio zmieniony sobota, 7 wrz 2019, 11:14 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 268
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
- Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: oklice W-wy
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ja tradycyjnie mogę przyjąć pod koniec października ze 3 beczki 30 l do zalania jakościowym czerwonym winem. Tylko nowe węgierskie, te już mam sprawdzone.
Beczkę przysyłacie do mnie ja odsyłam po 3-4 miesiącach.
Pozdrawiam
Duch Wina
Beczkę przysyłacie do mnie ja odsyłam po 3-4 miesiącach.
Pozdrawiam
Duch Wina
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
- Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: podkarpackie
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
My jesteśmy już umówieni na jedną beczkę - chciaż zastanawiam się nad dwoma... Ale nie będę pazerny...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
A jakbym chciał na dłużej wstawić ? 9-12 miesięcy ?
Bo się zastanawiam.
Bo się zastanawiam.
Duch Wina pisze:Ja tradycyjnie mogę przyjąć pod koniec października ze 3 beczki 30 l do zalania jakościowym czerwonym winem. Tylko nowe węgierskie, te już mam sprawdzone.
Beczkę przysyłacie do mnie ja odsyłam po 3-4 miesiącach.
Pozdrawiam
Duch Wina
-
- Posty: 268
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
- Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: oklice W-wy
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Jak najbardziej, jesteś pierwszy zabookowany.
Pozdrawiam
DW
arTii pisze:My jesteśmy już umówieni na jedną beczkę - chciaż zastanawiam się nad dwoma... Ale nie będę pazerny...
Jak najbardziej, jesteś pierwszy zabookowany.
Pozdrawiam
DW
Wróć do „Przechowywanie destylatu”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości