Masło - produkcja masła w domu
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie
Nie każdemu będzie smakować, warto takie masło sklarować.
Łatwo możesz zrobić używając dużego słoja- wlewasz śmietanę i mocno potrząsasz aż do uzyskania masła. Jeśli masz mikser to będzie łatwiej.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie
Nie każdemu będzie smakować, warto takie masło sklarować.
Łatwo możesz zrobić używając dużego słoja- wlewasz śmietanę i mocno potrząsasz aż do uzyskania masła. Jeśli masz mikser to będzie łatwiej.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Było to spowodowane przerabianiem zbyt starej śmietany, która po tygodniu zbierania od 2 - 3 krów zaczęła kwaśnieć i gorzknięć.
Aby uzyskać masło dobrej jakości należy robić je ze śmietany słodkiej lub lekko ukwaszonej o zawartości min 30% tłuszczu i mocno schłodzonej do około 10 stopni. Sposób uzyskania jest tu dowolny. Ważne, aby ciecz wprowadzić w ciągły ruch z elementami uderzeniowymi. Czas zmaślania śmietany trwa od 45 do 60 minut.
Fachowo nazywa się to: mechaniczne uszkodzenie płynnych kuleczek tłuszczu i zlepienie wykrystalizowanego tłuszczu w większe grudki. Po uzyskaniu odpowiedniej wielkości grudek (ok. 2-4mm) proces zmaślania uznaje się za ukończony.
Po zakończeniu tego procesu i oddzieleniu grudek masła od maślanki należy następnie przeprowadzić kilkukrotną płukankę, ugniatanie i formowanie w zimnej wodzie o temperaturze około 10 stopni ale jak babcia to robiła to tego już nie pamiętam.
Kiedyś na Kaszubach widziałem jak masło robili w bardzo małych pralkach wirnikowych i wychodziło im to całkiem nieźle. Zaleta, nie napracowali się.
Smacznego
Też pamiętam te czasy i ten sprzęt. Nie raz robiłem wyręczając babcię ale smak tego masła daleko odbiegał od "dobrego" a to za sprawą m in aldehydu octowego. Jego wartości odżywcze na 100% były lepsze od sklepowego ale smak już nie.Emiel Regis pisze:U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie.
Było to spowodowane przerabianiem zbyt starej śmietany, która po tygodniu zbierania od 2 - 3 krów zaczęła kwaśnieć i gorzknięć.
Aby uzyskać masło dobrej jakości należy robić je ze śmietany słodkiej lub lekko ukwaszonej o zawartości min 30% tłuszczu i mocno schłodzonej do około 10 stopni. Sposób uzyskania jest tu dowolny. Ważne, aby ciecz wprowadzić w ciągły ruch z elementami uderzeniowymi. Czas zmaślania śmietany trwa od 45 do 60 minut.
Fachowo nazywa się to: mechaniczne uszkodzenie płynnych kuleczek tłuszczu i zlepienie wykrystalizowanego tłuszczu w większe grudki. Po uzyskaniu odpowiedniej wielkości grudek (ok. 2-4mm) proces zmaślania uznaje się za ukończony.
Po zakończeniu tego procesu i oddzieleniu grudek masła od maślanki należy następnie przeprowadzić kilkukrotną płukankę, ugniatanie i formowanie w zimnej wodzie o temperaturze około 10 stopni ale jak babcia to robiła to tego już nie pamiętam.
Kiedyś na Kaszubach widziałem jak masło robili w bardzo małych pralkach wirnikowych i wychodziło im to całkiem nieźle. Zaleta, nie napracowali się.
Smacznego
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: Masło - produkcja masła w domu
Jeśli dobrze zrozumiałem, to wystarczy na godzinę wsadzić śmietanę do robota kuchennego - miksera ze statywem. Czyli powinno dać się to zrobić bez męczenia i w sposób powtarzalny. Wydaje się to bardzo proste, więc będę musiał spróbować. Właściwie, to łatwością produkcji domowych lodów byłem mocno zaskoczony. Mam nadzieję, że z masłem też pójdzie jak po maśle...
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
W latach siedemdziesiątych lałem śmietanę do dzbanka miksującego i na wolnych obrotach grudki masła pojawiały się po 10 - 30 minutach.
Wpadłem na ten sposób przypadkowo przy nieudanej próbie ubicia śmietany z cukrem - masło było słodkie
mam jeszcze kawałek tego robota/sokowirówki - SW-4
Wpadłem na ten sposób przypadkowo przy nieudanej próbie ubicia śmietany z cukrem - masło było słodkie
mam jeszcze kawałek tego robota/sokowirówki - SW-4
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Masło - produkcja masła w domu
Jeżeli chcesz posmakować namiastki prawdziwego masła nie inwestując ani grosza w sprzęt , tylko zrób to następująco
-kup w sklepie 0,5 litra ( najlepiej ) 36% śmietany,
-włóż ją do lodówki , aby się schłodziła,
-następnie przelej do garnka o pojemności ok. 1,5 litra lub większego ( jak nie chcesz sprzątać później w kuchni),
- miksuj blenderem ok. 3 - 5 minut, (po tym czasie powinny pojawić się pierwsze grudki masła),
-miksuj tak długo , aż przestaną pojawiać się nowe,
-przelej zawartość garnka do drugiego przez sitko, to co spłynie to powinna być chyba maślanka ( można śmiało wypić ),
-wypłucz pod bieżącą zimną wodą, zbierz grudki masła z sitka i dobrze odsącz .
I to już koniec produkcji . Z powyższej śmietanki wychodzi około 250 gramów masła .
Możesz - jak lubisz dodać odrobinę soli lub czosnku .
Najlepiej takie masełko smakuje z własnej roboty chlebkiem no i oczywiście paprykarzem szczecińskim .
Smacznego .
-kup w sklepie 0,5 litra ( najlepiej ) 36% śmietany,
-włóż ją do lodówki , aby się schłodziła,
-następnie przelej do garnka o pojemności ok. 1,5 litra lub większego ( jak nie chcesz sprzątać później w kuchni),
- miksuj blenderem ok. 3 - 5 minut, (po tym czasie powinny pojawić się pierwsze grudki masła),
-miksuj tak długo , aż przestaną pojawiać się nowe,
-przelej zawartość garnka do drugiego przez sitko, to co spłynie to powinna być chyba maślanka ( można śmiało wypić ),
-wypłucz pod bieżącą zimną wodą, zbierz grudki masła z sitka i dobrze odsącz .
I to już koniec produkcji . Z powyższej śmietanki wychodzi około 250 gramów masła .
Możesz - jak lubisz dodać odrobinę soli lub czosnku .
Najlepiej takie masełko smakuje z własnej roboty chlebkiem no i oczywiście paprykarzem szczecińskim .
Smacznego .
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2013, 11:01 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Trochę oszukane to masło jak z 0,5l 36% śmietany masz ok. 250g masła
Ale może takie jest zdrowsze?
A kto produkuje dobry paprykarz szczeciński, bo te które próbowałem mało przypominają pierwowzór z Gryfa?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
Po lekturze wiki widzę, że nie każdy teraz może go produkować.
Ale może takie jest zdrowsze?
A kto produkuje dobry paprykarz szczeciński, bo te które próbowałem mało przypominają pierwowzór z Gryfa?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
Po lekturze wiki widzę, że nie każdy teraz może go produkować.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Masło - produkcja masła w domu
Niestety więcej masełka nie chce wyjść. Robiłem wielokrotnie i waga produktu końcowego zawsze była ta sama.
Jeżeli chcesz zrobić dobry paprykarz, to tu jest chyba najlepszy przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ry ... dzislawa_m
Ja, osobiście zamiast pangi daję rozdrobnionego tuńczyka z oleju ( 3 małe puszki )
Jeżeli chcesz zrobić dobry paprykarz, to tu jest chyba najlepszy przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ry ... dzislawa_m
Ja, osobiście zamiast pangi daję rozdrobnionego tuńczyka z oleju ( 3 małe puszki )
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2013, 14:12 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosujemy pauzy przed znakami przestankowymi
Powód: Nie stosujemy pauzy przed znakami przestankowymi
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Mi smakuje paprykarz firmy Łosoś z Ustki. Nie wiem, jak ma się do pierwowzoru. W każdym razie próbowałem paru innych i są w porównaniu z nim paskudne. Całkiem dobry (z makreli) robi też firma Seamor (w Szczecinie, Warzymicach i Stargardzie Szczecińskim) - tylko sprzedają go na wagę, chyba nie ma wersji "ogólnosklepowej".
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu
To tak jak z parmezanem. Ja akurat jestem fanem tego sera i jeszcze Ementalera, przy produkcji którego obowiązują takie same obostrzenia świeżej strawy dla krówek.
silvio2007 pisze:Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.
To tak jak z parmezanem. Ja akurat jestem fanem tego sera i jeszcze Ementalera, przy produkcji którego obowiązują takie same obostrzenia świeżej strawy dla krówek.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu
Kudoa Alliaria mylona z ryżem?:)
Bimbel pisze:Wątpię by ktokolwiek chciałby wiedzieć jak był kiedyś produkowany paprykarz szczeciński. To, że smakował, to inna sprawa.
Kudoa Alliaria mylona z ryżem?:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
A o to moje dzisiejsze masełko własnej prasukcji. Do tego swój chlebek na zakwasie i można zjadać
No i oczywiście pozostałość po masełku pyszna serwatka
Smacznego
A o to moje dzisiejsze masełko własnej prasukcji. Do tego swój chlebek na zakwasie i można zjadać
No i oczywiście pozostałość po masełku pyszna serwatka
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
No niby masz racje ale ja pamiętam smak masła i maślanki jak moja babcia ją robiła i często to ja byłem za "operatora" maślniczki takiego masła nie zrobisz z śmietany ze sklepu
Ostatnio zmieniony sobota, 6 kwie 2019, 22:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
No to fakt. Takiej śmietany to już nie znajdziesz. Teraz nawet jak od krowy że wsi to i tak lipa. Owa krowa już nie chodzi na łąkę tylko stoi cały Boży rok w oborze i zjada tylko paszę i premiksy sztuczne. Mój kuzyn prowadzi gospodarstwo i choduje krowy na mleko więc wiem jak to jest. Wszystko tylko na ilość a nie na jakość.
Masakra.
Masakra.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Widzisz to jest tak ze wszystkim (drożdże turbo, klar) a wszystko można robić powoli Naturalnie bez chemii. Masło moja babcia gniotła pózniej łyżka i wychodziły krople które zbierała może to jest receptura na lepsze masełko?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Drogi Piotrze masz rację... ta śmietana nie ma ochoty się ubić... ale... moja ukochana teściowa (bez sarkazmów - cudowna kobieta) doradziła abym dodał szczyptę żelatyny to się ubije, i miała rację...
Z racji tego, że jestem wiernym fanem "niemieckiego dyskontu" zakupiłem sobie mikser z obrotową miską. Po dodaniu tzw szczypty do kręcącej się miski ze śmietaną nic się nie zmieniło. Kurde blacha dziecko ma urodziny tort musi być.... Stwierdziłem a ci mi tam, dodam jeszcze ze dwie szczypty... I już teraz wiem, że wystarczy do tego zestawu dodać odrobinę soli oraz odcisniętego czosnku i kanapki do pracy są z "charakterystycznym masełkiem teściowej".
Hejka ziomale jak to mówią młodzi gniewnipsotnikpiotr pisze: Tylko nie kupuj śmietany w biedronce bo się nie ubija.
Drogi Piotrze masz rację... ta śmietana nie ma ochoty się ubić... ale... moja ukochana teściowa (bez sarkazmów - cudowna kobieta) doradziła abym dodał szczyptę żelatyny to się ubije, i miała rację...
Z racji tego, że jestem wiernym fanem "niemieckiego dyskontu" zakupiłem sobie mikser z obrotową miską. Po dodaniu tzw szczypty do kręcącej się miski ze śmietaną nic się nie zmieniło. Kurde blacha dziecko ma urodziny tort musi być.... Stwierdziłem a ci mi tam, dodam jeszcze ze dwie szczypty... I już teraz wiem, że wystarczy do tego zestawu dodać odrobinę soli oraz odcisniętego czosnku i kanapki do pracy są z "charakterystycznym masełkiem teściowej".
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 385
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu
Ja jak na szybko potrzebuję masła, a się skończyło kupne to robię w blenderze z kremówki 10 minut i masełko gotowe. Kremówkę mam zawsze w domu http://smgostyn.pl/pl/produkty/19-smiet ... a-30-500ml i tylko tej firmy kupuję.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Próbowałem ostatnio zrobić blenderem i wyszła mi super gęsta i dobra bita śmietana. Tak dobra, że żonka część ukradła do deseru lodowego
Niestety mój blender nie podołał zadaniu, pozostałą część przerzuciłem łyżką do "szejkera z taperłera" i po minucie miałem gotowe masło
Następnym razem od razu tak postąpię, powinno wyjść szybko i do tego mało mycia będzie.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Niestety mój blender nie podołał zadaniu, pozostałą część przerzuciłem łyżką do "szejkera z taperłera" i po minucie miałem gotowe masło
Następnym razem od razu tak postąpię, powinno wyjść szybko i do tego mało mycia będzie.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 07:01 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 385
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu
Za krótko blendowałeś, było jeszcze poczekać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 12:42 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Nie rozumiem po co robicie takie masło . Takie samo kupicie w sklepie. Pisaliśmy o maśle ze swojskiej śmietany, ba tylko gdzie taką kupić .
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 17:46 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Najlepiej na rynku od gościa, który przyjechał Żukiem, ma dłoń dwa razy większą od Twojej a śmietana lub mleko jest w butelce po Coli lub Pepsi.
Edyta:
Jak zrobisz masło samemu to będziesz wiedział po co robić samemu...
To samo ma się do serów. Z kupnego mleka nie zrobisz, a od Pana Zenia z mleka od kozy... palce lizać
Edyta:
Jak zrobisz masło samemu to będziesz wiedział po co robić samemu...
To samo ma się do serów. Z kupnego mleka nie zrobisz, a od Pana Zenia z mleka od kozy... palce lizać
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 18:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 385
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu
Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło .
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Jedzenie przetworzone z marketów to nie jedzenie. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć tego wszystkiego, ale można w jakimś stopniu ominąć. Więc dlaczego tego nie robić...
Mod.
Nie cytuj całych postów a do tego cytatów.
Drodzy koledzy po to robimy takie masło ze swoiskiej śmietany, żeby nie jeść takie świństwa, które ponoć na 82% tłuszczu.kamilpl82 pisze:Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło .
Jedzenie przetworzone z marketów to nie jedzenie. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć tego wszystkiego, ale można w jakimś stopniu ominąć. Więc dlaczego tego nie robić...
Mod.
Nie cytuj całych postów a do tego cytatów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 22:13 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy