Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Załączniki
Masło - produkcja masła w domu

Postautor: gonzek » sobota, 12 sty 2013, 12:49

Czy ktoś z Was robił masło w domu? Jakiego sprzętu używacie? Jak takie masło smakuje?
Ja właśnie przymierzam się do zrobienia własnego masełka.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

andras
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2012, 08:38
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: andras » sobota, 12 sty 2013, 13:37

Witam

Ja używam butelkę po coli , do środka śmietana , mocno potrząsasz
aż odzieli się masło :D

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Emiel Regis » sobota, 12 sty 2013, 13:38

U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie
Nie każdemu będzie smakować, warto takie masło sklarować.
Łatwo możesz zrobić używając dużego słoja- wlewasz śmietanę i mocno potrząsasz aż do uzyskania masła. Jeśli masz mikser to będzie łatwiej.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1113
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: drgranatt » sobota, 12 sty 2013, 14:21

Emiel Regis pisze:U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie.

Też pamiętam te czasy i ten sprzęt. Nie raz robiłem wyręczając babcię ale smak tego masła daleko odbiegał od "dobrego" a to za sprawą m in aldehydu octowego. Jego wartości odżywcze na 100% były lepsze od sklepowego ale smak już nie.
Było to spowodowane przerabianiem zbyt starej śmietany, która po tygodniu zbierania od 2 - 3 krów zaczęła kwaśnieć i gorzknięć.
Aby uzyskać masło dobrej jakości należy robić je ze śmietany słodkiej lub lekko ukwaszonej o zawartości min 30% tłuszczu i mocno schłodzonej do około 10 stopni. Sposób uzyskania jest tu dowolny. Ważne, aby ciecz wprowadzić w ciągły ruch z elementami uderzeniowymi. Czas zmaślania śmietany trwa od 45 do 60 minut.
Fachowo nazywa się to: mechaniczne uszkodzenie płynnych kuleczek tłuszczu i zlepienie wykrystalizowanego tłuszczu w większe grudki. Po uzyskaniu odpowiedniej wielkości grudek (ok. 2-4mm) proces zmaślania uznaje się za ukończony.
Po zakończeniu tego procesu i oddzieleniu grudek masła od maślanki należy następnie przeprowadzić kilkukrotną płukankę, ugniatanie i formowanie w zimnej wodzie o temperaturze około 10 stopni ale jak babcia to robiła to tego już nie pamiętam.

Kiedyś na Kaszubach widziałem jak masło robili w bardzo małych pralkach wirnikowych i wychodziło im to całkiem nieźle. Zaleta, nie napracowali się.
Smacznego
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


wolan
300
Posty: 349
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: wolan » sobota, 12 sty 2013, 16:21

U mnie babcia do słoika wrzucała listewkę drewnianą. To wspomagało produkcję masła
(dodatkowy efektu uderzeniowy :))
Pozdrawiam


Autor tematu
gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: gonzek » sobota, 12 sty 2013, 18:16

No to faktycznie niezłe patenty ;) A ktoś z Was ma może jakieś urządzenie bardziej profesjonalne? ;)


wolan
300
Posty: 349
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: wolan » sobota, 12 sty 2013, 19:15

Proponuje najpierw zrobić bez specjalistycznych maszyn. Zacząć od słoika lub butelki.
Nie każdemu takie masło smakuje :)


major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: major » sobota, 12 sty 2013, 20:08

Jeśli dobrze zrozumiałem, to wystarczy na godzinę wsadzić śmietanę do robota kuchennego - miksera ze statywem. Czyli powinno dać się to zrobić bez męczenia i w sposób powtarzalny. Wydaje się to bardzo proste, więc będę musiał spróbować. Właściwie, to łatwością produkcji domowych lodów byłem mocno zaskoczony. Mam nadzieję, że z masłem też pójdzie jak po maśle...


wawaldek11
2000
Posty: 2272
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 15 sty 2013, 13:15

W latach siedemdziesiątych lałem śmietanę do dzbanka miksującego i na wolnych obrotach grudki masła pojawiały się po 10 - 30 minutach.
Wpadłem na ten sposób przypadkowo przy nieudanej próbie ubicia śmietany z cukrem - masło było słodkie :mrgreen:
mam jeszcze kawałek tego robota/sokowirówki - SW-4 ;)
Pozdrawiam,
Waldek


tygrysek
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 sty 2013, 17:38
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: tygrysek » wtorek, 22 sty 2013, 23:24

Jeżeli chcesz posmakować namiastki prawdziwego masła nie inwestując ani grosza w sprzęt , tylko zrób to następująco
-kup w sklepie 0,5 litra ( najlepiej ) 36% śmietany,
-włóż ją do lodówki , aby się schłodziła,
-następnie przelej do garnka o pojemności ok. 1,5 litra lub większego ( jak nie chcesz sprzątać później w kuchni),
- miksuj blenderem ok. 3 - 5 minut, (po tym czasie powinny pojawić się pierwsze grudki masła),
-miksuj tak długo , aż przestaną pojawiać się nowe,
-przelej zawartość garnka do drugiego przez sitko, to co spłynie to powinna być chyba maślanka ( można śmiało wypić ),
-wypłucz pod bieżącą zimną wodą, zbierz grudki masła z sitka i dobrze odsącz .
I to już koniec produkcji . Z powyższej śmietanki wychodzi około 250 gramów masła .
Możesz - jak lubisz dodać odrobinę soli lub czosnku .
Najlepiej takie masełko smakuje z własnej roboty chlebkiem no i oczywiście paprykarzem szczecińskim .
Smacznego .
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2013, 11:01 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.


wawaldek11
2000
Posty: 2272
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: wawaldek11 » środa, 23 sty 2013, 13:53

Trochę oszukane to masło jak z 0,5l 36% śmietany masz ok. 250g masła :mrgreen:
Ale może takie jest zdrowsze? ;)
A kto produkuje dobry paprykarz szczeciński, bo te które próbowałem mało przypominają pierwowzór z Gryfa?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
Po lekturze wiki widzę, że nie każdy teraz może go produkować.
Pozdrawiam,
Waldek


tygrysek
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 sty 2013, 17:38
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: tygrysek » środa, 23 sty 2013, 14:02

Niestety więcej masełka nie chce wyjść. Robiłem wielokrotnie i waga produktu końcowego zawsze była ta sama.
Jeżeli chcesz zrobić dobry paprykarz, to tu jest chyba najlepszy przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ry ... dzislawa_m
Ja, osobiście zamiast pangi daję rozdrobnionego tuńczyka z oleju ( 3 małe puszki )
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2013, 14:12 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosujemy pauzy przed znakami przestankowymi


wawaldek11
2000
Posty: 2272
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: wawaldek11 » środa, 23 sty 2013, 14:35

Mówiąc oszukane miałem na myśli, że w 0,5l 36% śmietany nie ma 250g tłuszczu tylko znacznie mniej - ok 180g. Czyli reszta to woda/maślanka uwięziona w maśle. Lubię takie masło zrobione ze świeżej śmietanki z chrupiącym chlebem...
Pozdrawiam,
Waldek


major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: major » środa, 23 sty 2013, 20:36

Mi smakuje paprykarz firmy Łosoś z Ustki. Nie wiem, jak ma się do pierwowzoru. W każdym razie próbowałem paru innych i są w porównaniu z nim paskudne. Całkiem dobry (z makreli) robi też firma Seamor (w Szczecinie, Warzymicach i Stargardzie Szczecińskim) - tylko sprzedają go na wagę, chyba nie ma wersji "ogólnosklepowej".


tygrysek
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 sty 2013, 17:38
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: tygrysek » środa, 23 sty 2013, 21:55

Pozdrowienia dla ziomala. Major, spróbuj paprykarza w/g podanego przeze mnie przepisu, to tylko 30 minut w kuchni. Różnica w smaku kolosalna.


wawaldek11
2000
Posty: 2272
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: wawaldek11 » środa, 23 sty 2013, 22:24

No to może jakiś zlocik regionalny na degustację paprykarza...?
I masła oczywiście.
Pozdrawiam,
Waldek


silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: silvio2007 » piątek, 29 mar 2013, 12:56

Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu :womit:
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.

Awatar użytkownika

Bimbel
50
Posty: 84
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Bimbel » piątek, 29 mar 2013, 19:09

Wątpię by ktokolwiek chciałby wiedzieć jak był kiedyś produkowany paprykarz szczeciński. To, że smakował, to inna sprawa.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2001
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: JanOkowita » piątek, 29 mar 2013, 19:14

silvio2007 pisze:Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu :womit:
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.



To tak jak z parmezanem. Ja akurat jestem fanem tego sera i jeszcze Ementalera, przy produkcji którego obowiązują takie same obostrzenia świeżej strawy dla krówek.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Zygmunt » piątek, 29 mar 2013, 19:33

Bimbel pisze:Wątpię by ktokolwiek chciałby wiedzieć jak był kiedyś produkowany paprykarz szczeciński. To, że smakował, to inna sprawa.



Kudoa Alliaria mylona z ryżem?:)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość