Masło - produkcja masła w domu

Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: gonzek »

Czy ktoś z Was robił masło w domu? Jakiego sprzętu używacie? Jak takie masło smakuje?
Ja właśnie przymierzam się do zrobienia własnego masełka.
Awatar użytkownika

andras
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2012, 09:38
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: andras »

Witam

Ja używam butelkę po coli , do środka śmietana , mocno potrząsasz
aż odzieli się masło :D
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Emiel Regis »

U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie
Nie każdemu będzie smakować, warto takie masło sklarować.
Łatwo możesz zrobić używając dużego słoja- wlewasz śmietanę i mocno potrząsasz aż do uzyskania masła. Jeśli masz mikser to będzie łatwiej.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: drgranatt »

Emiel Regis pisze:U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie.
Też pamiętam te czasy i ten sprzęt. Nie raz robiłem wyręczając babcię ale smak tego masła daleko odbiegał od "dobrego" a to za sprawą m in aldehydu octowego. Jego wartości odżywcze na 100% były lepsze od sklepowego ale smak już nie.
Było to spowodowane przerabianiem zbyt starej śmietany, która po tygodniu zbierania od 2 - 3 krów zaczęła kwaśnieć i gorzknięć.
Aby uzyskać masło dobrej jakości należy robić je ze śmietany słodkiej lub lekko ukwaszonej o zawartości min 30% tłuszczu i mocno schłodzonej do około 10 stopni. Sposób uzyskania jest tu dowolny. Ważne, aby ciecz wprowadzić w ciągły ruch z elementami uderzeniowymi. Czas zmaślania śmietany trwa od 45 do 60 minut.
Fachowo nazywa się to: mechaniczne uszkodzenie płynnych kuleczek tłuszczu i zlepienie wykrystalizowanego tłuszczu w większe grudki. Po uzyskaniu odpowiedniej wielkości grudek (ok. 2-4mm) proces zmaślania uznaje się za ukończony.
Po zakończeniu tego procesu i oddzieleniu grudek masła od maślanki należy następnie przeprowadzić kilkukrotną płukankę, ugniatanie i formowanie w zimnej wodzie o temperaturze około 10 stopni ale jak babcia to robiła to tego już nie pamiętam.

Kiedyś na Kaszubach widziałem jak masło robili w bardzo małych pralkach wirnikowych i wychodziło im to całkiem nieźle. Zaleta, nie napracowali się.
Smacznego
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: wolan »

U mnie babcia do słoika wrzucała listewkę drewnianą. To wspomagało produkcję masła
(dodatkowy efektu uderzeniowy :))
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

Autor tematu
gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: gonzek »

No to faktycznie niezłe patenty ;) A ktoś z Was ma może jakieś urządzenie bardziej profesjonalne? ;)
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: wolan »

Proponuje najpierw zrobić bez specjalistycznych maszyn. Zacząć od słoika lub butelki.
Nie każdemu takie masło smakuje :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: major »

Jeśli dobrze zrozumiałem, to wystarczy na godzinę wsadzić śmietanę do robota kuchennego - miksera ze statywem. Czyli powinno dać się to zrobić bez męczenia i w sposób powtarzalny. Wydaje się to bardzo proste, więc będę musiał spróbować. Właściwie, to łatwością produkcji domowych lodów byłem mocno zaskoczony. Mam nadzieję, że z masłem też pójdzie jak po maśle...

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: wawaldek11 »

W latach siedemdziesiątych lałem śmietanę do dzbanka miksującego i na wolnych obrotach grudki masła pojawiały się po 10 - 30 minutach.
Wpadłem na ten sposób przypadkowo przy nieudanej próbie ubicia śmietany z cukrem - masło było słodkie :mrgreen:
mam jeszcze kawałek tego robota/sokowirówki - SW-4 ;)
Pozdrawiam,
Waldek

tygrysek
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 sty 2013, 17:38
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: tygrysek »

Jeżeli chcesz posmakować namiastki prawdziwego masła nie inwestując ani grosza w sprzęt , tylko zrób to następująco
-kup w sklepie 0,5 litra ( najlepiej ) 36% śmietany,
-włóż ją do lodówki , aby się schłodziła,
-następnie przelej do garnka o pojemności ok. 1,5 litra lub większego ( jak nie chcesz sprzątać później w kuchni),
- miksuj blenderem ok. 3 - 5 minut, (po tym czasie powinny pojawić się pierwsze grudki masła),
-miksuj tak długo , aż przestaną pojawiać się nowe,
-przelej zawartość garnka do drugiego przez sitko, to co spłynie to powinna być chyba maślanka ( można śmiało wypić ),
-wypłucz pod bieżącą zimną wodą, zbierz grudki masła z sitka i dobrze odsącz .
I to już koniec produkcji . Z powyższej śmietanki wychodzi około 250 gramów masła .
Możesz - jak lubisz dodać odrobinę soli lub czosnku .
Najlepiej takie masełko smakuje z własnej roboty chlebkiem no i oczywiście paprykarzem szczecińskim .
Smacznego .
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2013, 11:01 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: wawaldek11 »

Trochę oszukane to masło jak z 0,5l 36% śmietany masz ok. 250g masła :mrgreen:
Ale może takie jest zdrowsze? ;)
A kto produkuje dobry paprykarz szczeciński, bo te które próbowałem mało przypominają pierwowzór z Gryfa?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
Po lekturze wiki widzę, że nie każdy teraz może go produkować.
Pozdrawiam,
Waldek

tygrysek
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 sty 2013, 17:38
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: tygrysek »

Niestety więcej masełka nie chce wyjść. Robiłem wielokrotnie i waga produktu końcowego zawsze była ta sama.
Jeżeli chcesz zrobić dobry paprykarz, to tu jest chyba najlepszy przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ry ... dzislawa_m
Ja, osobiście zamiast pangi daję rozdrobnionego tuńczyka z oleju ( 3 małe puszki )
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2013, 14:12 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosujemy pauzy przed znakami przestankowymi

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: wawaldek11 »

Mówiąc oszukane miałem na myśli, że w 0,5l 36% śmietany nie ma 250g tłuszczu tylko znacznie mniej - ok 180g. Czyli reszta to woda/maślanka uwięziona w maśle. Lubię takie masło zrobione ze świeżej śmietanki z chrupiącym chlebem...
Pozdrawiam,
Waldek

major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: major »

Mi smakuje paprykarz firmy Łosoś z Ustki. Nie wiem, jak ma się do pierwowzoru. W każdym razie próbowałem paru innych i są w porównaniu z nim paskudne. Całkiem dobry (z makreli) robi też firma Seamor (w Szczecinie, Warzymicach i Stargardzie Szczecińskim) - tylko sprzedają go na wagę, chyba nie ma wersji "ogólnosklepowej".

tygrysek
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 sty 2013, 17:38
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: tygrysek »

Pozdrowienia dla ziomala. Major, spróbuj paprykarza w/g podanego przeze mnie przepisu, to tylko 30 minut w kuchni. Różnica w smaku kolosalna.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: wawaldek11 »

No to może jakiś zlocik regionalny na degustację paprykarza...?
I masła oczywiście.
Pozdrawiam,
Waldek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: silvio2007 »

Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu :womit:
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.
Awatar użytkownika

Bimbel
50
Posty: 84
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Bimbel »

Wątpię by ktokolwiek chciałby wiedzieć jak był kiedyś produkowany paprykarz szczeciński. To, że smakował, to inna sprawa.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: JanOkowita »

silvio2007 pisze:Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu :womit:
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.

To tak jak z parmezanem. Ja akurat jestem fanem tego sera i jeszcze Ementalera, przy produkcji którego obowiązują takie same obostrzenia świeżej strawy dla krówek.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Zygmunt »

Bimbel pisze:Wątpię by ktokolwiek chciałby wiedzieć jak był kiedyś produkowany paprykarz szczeciński. To, że smakował, to inna sprawa.

Kudoa Alliaria mylona z ryżem?:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: lesgo58 »

:womit:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: siwy1121 »

Ale jak schłodzisz śmietanę to nie zrobi się bita śmietana ??? Kiedyś zrobiłem niechcący masło z właśnie ciepłej śmietany(temp. pokojowa).
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: psotnikpiotr »

IMG_20190404_095346-600x800.jpg

A o to moje dzisiejsze masełko własnej prasukcji. Do tego swój chlebek na zakwasie i można zjadać :D
No i oczywiście pozostałość po masełku pyszna serwatka :)

Smacznego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Góral bagienny »

Kolego serwatka to po serze po maśle maślanka tak to nazywają w moich stronach :) Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: psotnikpiotr »

Kolego masz rację :oops:, ale wtopa... Oczywiście, że maślanka. Wczoraj temat kręcił się wokół serwatki i tego wszystkiego aż o niej napisałem :hahaha:
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Góral bagienny »

Nie ma sprawy :D A masełka to ci zazdroszcze :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: psotnikpiotr »

:D Kolego to żadnen problem. Kupujesz śmietankę 30% wlewasz do dużego słoika, parę ruchów i jest masełko :)
Tylko nie kupuj śmietany w biedronce bo się nie ubija.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Góral bagienny »

No niby masz racje ale ja pamiętam smak masła i maślanki jak moja babcia ją robiła i często to ja byłem za "operatora" maślniczki takiego masła nie zrobisz z śmietany ze sklepu :(
Ostatnio zmieniony sobota, 6 kwie 2019, 22:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: psotnikpiotr »

No to fakt. Takiej śmietany to już nie znajdziesz. Teraz nawet jak od krowy że wsi to i tak lipa. Owa krowa już nie chodzi na łąkę tylko stoi cały Boży rok w oborze i zjada tylko paszę i premiksy sztuczne. Mój kuzyn prowadzi gospodarstwo i choduje krowy na mleko więc wiem jak to jest. Wszystko tylko na ilość a nie na jakość.
Masakra.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Góral bagienny »

Widzisz to jest tak ze wszystkim (drożdże turbo, klar) a wszystko można robić powoli Naturalnie bez chemii. Masło moja babcia gniotła pózniej łyżka i wychodziły krople które zbierała może to jest receptura na lepsze masełko? :P
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: .Gacek »

psotnikpiotr pisze: Tylko nie kupuj śmietany w biedronce bo się nie ubija.
Hejka ziomale jak to mówią młodzi gniewni :D
Drogi Piotrze masz rację... ta śmietana nie ma ochoty się ubić... ale... moja ukochana teściowa (bez sarkazmów - cudowna kobieta) doradziła abym dodał szczyptę żelatyny to się ubije, i miała rację...
Z racji tego, że jestem wiernym fanem "niemieckiego dyskontu" zakupiłem sobie mikser z obrotową miską. Po dodaniu tzw szczypty do kręcącej się miski ze śmietaną nic się nie zmieniło. Kurde blacha dziecko ma urodziny tort musi być.... Stwierdziłem a ci mi tam, dodam jeszcze ze dwie szczypty... I już teraz wiem, że wystarczy do tego zestawu dodać odrobinę soli oraz odcisniętego czosnku i kanapki do pracy są z "charakterystycznym masełkiem teściowej". :D
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: kamilpl82 »

Ja jak na szybko potrzebuję masła, a się skończyło kupne to robię w blenderze z kremówki 10 minut i masełko gotowe. Kremówkę mam zawsze w domu http://smgostyn.pl/pl/produkty/19-smiet ... a-30-500ml i tylko tej firmy kupuję.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Dwaid »

Próbowałem ostatnio zrobić blenderem i wyszła mi super gęsta i dobra bita śmietana. Tak dobra, że żonka część ukradła do deseru lodowego :)
Niestety mój blender nie podołał zadaniu, pozostałą część przerzuciłem łyżką do "szejkera z taperłera" i po minucie miałem gotowe masło :)
Następnym razem od razu tak postąpię, powinno wyjść szybko i do tego mało mycia będzie.

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 07:01 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: kamilpl82 »

Za krótko blendowałeś, było jeszcze poczekać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 12:42 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Góral bagienny »

Nie rozumiem po co robicie takie masło :o. Takie samo kupicie w sklepie. Pisaliśmy o maśle ze swojskiej śmietany, ba tylko gdzie taką kupić :( .
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 17:46 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: .Gacek »

Najlepiej na rynku od gościa, który przyjechał Żukiem, ma dłoń dwa razy większą od Twojej a śmietana lub mleko jest w butelce po Coli lub Pepsi.

Edyta:
Jak zrobisz masło samemu to będziesz wiedział po co robić samemu...
To samo ma się do serów. Z kupnego mleka nie zrobisz, a od Pana Zenia z mleka od kozy... palce lizać
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 18:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: kamilpl82 »

Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło :o.
Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Góral bagienny »

Takich rynków już niema w mojej okolicy
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: psotnikpiotr »

kamilpl82 pisze:
Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło :o.
Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.
Drodzy koledzy po to robimy takie masło ze swoiskiej śmietany, żeby nie jeść takie świństwa, które ponoć na 82% tłuszczu.

Jedzenie przetworzone z marketów to nie jedzenie. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć tego wszystkiego, ale można w jakimś stopniu ominąć. Więc dlaczego tego nie robić...

Mod.
Nie cytuj całych postów a do tego cytatów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 22:13 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu

Post autor: Góral bagienny »

:respect:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Serowarstwo”