Whisky by Jack Daniels Black Label
Witam będzie to moje pierwsze whisky i mam pytanie dotyczące tego przepisu :
JACK DANIELS BLACK LABEL
Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników
Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.
Moje pytanie dotyczy tego jakie drożdże będą do tego przepisu najlepsze ponieważ spotkałem się z takimi które trzeba mieszać z cukrem i takie które dodaje się do zacieru i nwm za bardzo o co chodzi. A moje kolejne pytanie czy słód jęczmienny i żyto rozdrabnia się w jakiś sposób czy wrzuca się w załości ?
JACK DANIELS BLACK LABEL
Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników
Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.
Moje pytanie dotyczy tego jakie drożdże będą do tego przepisu najlepsze ponieważ spotkałem się z takimi które trzeba mieszać z cukrem i takie które dodaje się do zacieru i nwm za bardzo o co chodzi. A moje kolejne pytanie czy słód jęczmienny i żyto rozdrabnia się w jakiś sposób czy wrzuca się w załości ?
-
- Posty: 3969
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Zboża zawsze musisz ześrutować, aby poprawić wydajność zacierania. Dodając tylko 8% słodu jęczmiennego, moim zdaniem nie zatrzesz pozostałych składników. Musisz zacierać stosując enzymy, lub zamiast żyta dać również słód żytni. Wtedy 20% słodu będzie w stanie zatrzeć kukurydzę ale to też tak na granicy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Na początku tego roku byłem w wytwórni JD w Tennessee. tam na 100 procent używają zboża a nie słodu. Co robią dalej nie cholery nie chcieli zdradzić w szczegółach, poza jedynie filtrowaniem przez węgiel drzewny. Udało mi się też zajrzeć do kadzi fermentacyjnej, gdzie zaskoczyła mnie wysoka temperatura procesu.
Ciekawy jest natomiast jeden fakt. Beczki leżakowane są piętrowo. 6 czy 7 pięter. I chociaż surowiec ten sam to w końcowym efekcie destylat z każdego piętra ma inny smak.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ciekawy jest natomiast jeden fakt. Beczki leżakowane są piętrowo. 6 czy 7 pięter. I chociaż surowiec ten sam to w końcowym efekcie destylat z każdego piętra ma inny smak.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
- Posty: 1198
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 143 razy
- Kontakt:
Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Zgodnie z fizyką im wyżej tym cieplej a niżej zimniej. Beczki składowane wysoko są narażone na większe wahania temperatur w ciągu doby a niżej położone na niższe. Te wyżej oddają większą dolę aniołom. Różne temperatury przechowywania i różny sposób oddychania (dola dla aniołów) wpływają na smak produktu. Wyżej położone beczki dają podobno lepszy towar.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 3969
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Ja często robiłem mix kukurydzy i słodu jęczmiennego w stosunku 70 do 30. Zawsze miałem obawy czy 20% słodu wystarczy aby zatrzeć aż 80% kukurydzy. 30% spokojnie sobie poradzi. Używałem również mieszanki 70% kuku i 30% niesłodowanego jęczmienia i oczywiście zacierałem enzymami. Obydwa trunki są interesujące
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 559
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Żeby zatrzeć taki nastaw 80/12/8%
trzeba prawie 3h (wiem z własnego doświadczenia)
Dodaj lepiej enzymu scukrzającego to zrobisz to w niecałą godzinę.
I zanim dodasz słód, to wcześniej przegotuj kuku tak z 15 min,
żeby "wyciągnąć" z niej cukier
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
trzeba prawie 3h (wiem z własnego doświadczenia)
Dodaj lepiej enzymu scukrzającego to zrobisz to w niecałą godzinę.
I zanim dodasz słód, to wcześniej przegotuj kuku tak z 15 min,
żeby "wyciągnąć" z niej cukier
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: RE: Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Dokładnie jak piszesz. Z góry czy z dołu cena zaczyna się od 11000 USD za sztukę. Jak kupisz 10 szt to będziesz miał pamiątkowy znaczek na ścianie wytwórniKula pisze:Zgodnie z fizyką im wyżej tym cieplej a niżej zimniej. Beczki składowane wysoko są narażone na większe wahania temperatur w ciągu doby a niżej położone na niższe. Te wyżej oddają większą dolę aniołom. Różne temperatury przechowywania i różny sposób oddychania (dola dla aniołów) wpływają na smak produktu. Wyżej położone beczki dają podobno lepszy towar.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 34
- Rejestracja: środa, 16 gru 2015, 14:24
- Krótko o sobie: Aabratek :)
- Ulubiony Alkohol: Wykonany przez siebie
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Witajcie, chciałbym spróbować tego przepisu tylko nie mam pojecia skad wziac skladniki bo zbytnio nie mam dostępu... macie moze jakies sprawdzone zrodla?
I jeszcze jedno pytanie czy przefermentowany zacier bede mogl pogonic na aabratku? Oczywiscie sciagniety plyn znad osadu
I jeszcze jedno pytanie czy przefermentowany zacier bede mogl pogonic na aabratku? Oczywiscie sciagniety plyn znad osadu
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Whisky by Jack Daniels Black Label
Rób według przepisu. Ja ostatnio tak zrobiłem i zacier pięknie pracował i pachniał. Efekt końcowy też super. Nie przyśpieszaj niczego na siłę żadną chemią i nie słuchaj tych co to robią bo tu chodzi o jakość a nie o to by upędzić jakiegoś dziadostwa jak najszybciej. Ja pozostawiłem do klarowania na tydzień na dwór i pięknie się oczyściło.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sty 2019, 22:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.