Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
szymonrc
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 16 paź 2014, 21:08
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: szymonrc »

Witam, mam pewien problem. Jestem w posiadaniu kilku opakowań ekstraktów słodowych niechmielonych, takich po 1,7kg. Były ważne gdzieś do końca 2017 roku. Już ze 2 lata siedzą u mnie w lodówce, bo miałem przestój w warzeniu piwa. Dziś zajrzałem do jednego słoika, a tam trochę puchatego białego meszku pod pokrywką. Niestety pleśń. W drugim to samo. Pewnie wszystkie takie. Nie zamierzam na tym robić piwa, ale pytanie, czy nada się to na whisky?
Zamysł jest taki: widoczne ogniska pleśni wywalić, resztę ekstraktów rozcieńczyć do 20 blg, zagotować i pogotować z godzinkę. Po ostudzeniu zaszczepić fermiolami i po miesiącu na rurki. Zdrowe to to będzie pomijając fakt zawartości %? :)

Wysłane z mojego Lenovo PB2-690M przy użyciu Tapatalka

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Post autor: Ryba64 »

Aflatoksyny rakotwórcze są już w nich wszędzie. Do kibla.
Lubię to co naturalne

Roman_Piotrowicz
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Post autor: Roman_Piotrowicz »

Dwa lata po terminie to tylko kibel...

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Post autor: ogurek »

Tym bym się aż tak nie przejął, ale z pleśniami nie ma żartów. Do kibla!
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lis 2018, 14:50 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Autor tematu
szymonrc
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 16 paź 2014, 21:08
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Post autor: szymonrc »

Po terminie niespełna rok, dwa lata w lodówce siedzą (cały czas). Puchu jest niewiele, w dodatku tylko biały. Aflatoksyny czytałem, że powstają tylko z tych "kolorowych" pleśni, w dodatku są słabo rozpuszczalne w wodzie i etanolu. Przy 3-krotnym rozcieńczaniu (1x przy przygotowaniu brzeczki, potem 2x przy destylacji) i idąc w kierunku spirytusu (odbieram 90..94%) mało co jest się w stanie przedostać do końcowego produktu, o ile coś w ogóle.
W dodatku te "kancerogeny" występują powszechnie w orzeszkach ziemnych, a nawet mięsie zwierząt, co jadło splesniałą paszę i ustalone normy na ich występowanie w produktach spożywczych wcale nie są zerowe.


Wysłane z mojego Lenovo PB2-690M przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Post autor: Doody »

Moim zdaniem jak nie robisz piwa tyko destylat, nie ma się czym przejmować. Zbierz nalot i wyrzuć a resztę rozcieńcz i fermentuj. Potem na rurki. Rak przez rurki "no pasaran" :)
Pozdrawiam
Darek

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Post autor: Ryba64 »

Doody gadasz głupoty. A koledze szymonrc najwyraźniej żal wyrzucić - więc nie rozumiem po co w ogóle pyta skoro sam najlepiej wie.
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Przeterminowane ekstrakty słodowe - co począć?

Post autor: Doody »

Ciekawe co powiesz "Rybko" na zakażony zacier, który jest w ten sposób produkowany aby wytworzyć więcej aromatycznych estrów. Też od tego ludzie umierają? Plasterkiem wędliny z lodówki dostarczasz więcej pleśni do organizmu (nawet o tym nie wiedząc), niż destylatem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lis 2018, 19:52 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”