Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
DamianN12
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 5 wrz 2018, 18:15
Załączniki
Moc nalewki

Postautor: DamianN12 » piątek, 12 paź 2018, 15:46

1.Witam mam takie pytanie czy istnieje jakiś przyrząd to mierzenia stężenia alkoholowego już słodzonego?
2.Ile może mieć % nalewka gdy owoce zalane zostały ok.70% roztworem alkoholowym a po maceracji owoce zostały zasypane 0,5kg cukru po złączeniu płynów ile to będzie mieć mocy?
3.Czy można osłabić nalewkę wódką po półrocznym leżakowaniu? nie wpłynie to jakoś mocno na smak?
Pozdrawiam.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

acurlydrug
200
Posty: 220
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Moc nalewki

Postautor: acurlydrug » piątek, 12 paź 2018, 17:25

2. Trzeba liczyć ilość z procentem wlanego alkoholu, uzyskanej nalewki po wyjęciu /wyciśnięciu owoców. Różnica zmniejsza Tobie %.
3. Skoro nie wiesz jaką moc ma nalewka to skąd wiesz czy ją nie wzmocnisz? Ja bym najlepiej rozcieńczała sokiem.

Awatar użytkownika

JanOkowita
1700
Posty: 1726
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Moc nalewki

Postautor: JanOkowita » piątek, 12 paź 2018, 19:32

DamianN12 pisze:1.Witam mam takie pytanie czy istnieje jakiś przyrząd to mierzenia stężenia alkoholowego już słodzonego?
2.Ile może mieć % nalewka gdy owoce zalane zostały ok.70% roztworem alkoholowym a po maceracji owoce zostały zasypane 0,5kg cukru po złączeniu płynów ile to będzie mieć mocy?
3.Czy można osłabić nalewkę wódką po półrocznym leżakowaniu? nie wpłynie to jakoś mocno na smak?
Pozdrawiam.


ad.1. Nie ma takiego przyrządu
ad.2. Arytmetyka i obliczenia - jedyna metoda. Zależy ile było alkoholu w stosunku do owoców. Ja do słoja wsypuję owoce do pełna i dolewam 70% aż alkohol przykryje owoce. Wychodzi średnio jakieś 45%. Ale to tylko pomiar organoleptyczno-głowiasto-kopiący.
ad.3. Dodając wódkę po prostu rozcieńczasz to co jest. Zależy jak mocny smak owoców chcesz zachować po maceracji.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 paź 2018, 19:33 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

psotamt
450
Posty: 474
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Moc nalewki

Postautor: psotamt » piątek, 12 paź 2018, 19:52

Ogromne wrażenie robi wrzucenie owoców po nalewkach do kotła, rozcieńczenie wodą i przedestylkowanie. Kolega wrzucił jakieś 20 litrów owoców po ratafii, dolał wody i uzyskał w kotle ~ 42 litrów wsadu. Po zagrzaniu ustaliła się temperatura na niecałych 93*C :o Ja przewidywałem, że stanie > 94*C a tu zonk! Ale wódka ratafiowa, bo tak ją nazwaliśmy - przepyszna :D
Tak więc koledzy nalewkarze, każdy litr owoców ponalewkowych wyrzucony do kosza lub dla drobiu, to jakieś 0,2 litra w przeliczeniu na czysty spiryt. I o tę wartość należy zweryfikować ilość czystego alkoholu w danej ilości gotowej nalewki.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 123
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 11:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Załączniki
Re: Moc nalewki

Postautor: Searcher » piątek, 12 paź 2018, 21:31

Ja owoce po nalewce zalewam wódka i w ten sposób uzyskuje wódkę owocowa, idealną tam gdzie nalewka okazuje się zbyt "gęstą". Taką pigwe można i 2 razy zalewać! Ewentualnie gotujemy kompocik np. wisniowy :-)

Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 09:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Moc nalewki

Postautor: Jozinek » sobota, 13 paź 2018, 04:58

Ja nie kombinuję tylko 2 l spirytusu + 1 l wody i tym zalewam owoce.Roztwór wyciąga jeszcze sok, owoce zasypuję cukrem w przeliczeniu ok 20 dag na 1 l zlanego "wyciągu".Po rozpuszczeniu cukru zlewam syrop i dodaję do "zlanego" mieszam i odstawiam w gąsiorze 5 l. Po pewnym czasie napełniam butelki i po balu panno lalu.
Czasem jak mam czystą wódkę to idzie proporcja 0,5 l spirytusu + 0,5 l wódki bez wody.
To przepis na dereniówkę, bo ostatnimi czasy tylko taki trunek nalewkowy czynię.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 paź 2018, 04:59 przez Jozinek, łącznie zmieniany 1 raz.


GTpirat
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 19 sty 2019, 16:06
Załączniki
Re: Moc nalewki

Postautor: GTpirat » poniedziałek, 18 lut 2019, 18:14

Searcher pisze:Ja owoce po nalewce zalewam wódka i w ten sposób uzyskuje wódkę owocowa


A jak długo moczysz takie owoce w wódce zanim nastąpi konsumpcja? :D

Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 123
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 11:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Załączniki
Re: Moc nalewki

Postautor: Searcher » poniedziałek, 18 lut 2019, 22:34

Zależy od owocu, pigwowiec po 2 tyg jest OK. Polecam doświadczalnie sprawdzić.


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości