Nastaw 200 L
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wałbrzych
Witam Kolegów,
Czytam czytam i temat jest mocno przewijany z tym że co temat to inne odpowiedzi.
Chciałbym nastawić 200 L zacieru, proporcje jakie chciałbym zrobić to 40 kg cukru, 140 l wody, 20 kg gruszek, paczka rodzynek i 50 g drożdży ( Moskva lub Bayanus) czy takie proporcje będę ok czy coś zmienić? Może dodać usunąć będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Michał
Czytam czytam i temat jest mocno przewijany z tym że co temat to inne odpowiedzi.
Chciałbym nastawić 200 L zacieru, proporcje jakie chciałbym zrobić to 40 kg cukru, 140 l wody, 20 kg gruszek, paczka rodzynek i 50 g drożdży ( Moskva lub Bayanus) czy takie proporcje będę ok czy coś zmienić? Może dodać usunąć będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Michał
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw 200 L
Zacierasz śrutę lub mąkę. Cukier plus woda daje nastaw. Będziesz robił bimber czy spirytus. 200l to nastaw powiększony słowo klucz.
Gruszki i rodzynki odpuść szkoda surowca. Nastaw osobno bez cukru na g995.
Cukrowy nastaw na spirytus to blg22-24.
Na forum jest kalkulator który rozwiąże twoje problemy. Poszukaj. Co do drożdży do cukru to o moskwach są różne opinie.
40kg cukru da 24l plus woda to 164litry nastawu. Licząc na szybko
164l x 14% x 17 = 39 kg cukru z haczykiem. Dodałabym ciut więcej wody by otrzymać max12%.
Gruszki i rodzynki odpuść szkoda surowca. Nastaw osobno bez cukru na g995.
Cukrowy nastaw na spirytus to blg22-24.
Na forum jest kalkulator który rozwiąże twoje problemy. Poszukaj. Co do drożdży do cukru to o moskwach są różne opinie.
40kg cukru da 24l plus woda to 164litry nastawu. Licząc na szybko
164l x 14% x 17 = 39 kg cukru z haczykiem. Dodałabym ciut więcej wody by otrzymać max12%.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastaw 200 L
Drożdży faktycznie kolega @PolHunter zaproponował trochę za mało. Może ktoś robił test o ile można powiększyć nastaw na Spirytferm Moskva Style (140g). Ja nastawy robię na Alcotec24 (205g z czego tylko ok. 50% to "czyste drożdże, reszta to pożywka) i jedna paczka daje sobie radę z nastawem 115l. Jedyne co to dodaję jeszcze jakieś 40g pożywki Activit. Jak będę miał większą beczkę to nie omieszkam zrobić testu na jeszcze bardziej powiększonym nastawie. Robiąc nastaw 200l dałbym pewnie dwie paczki Moskva Style.
Poza tym nic bym do cukrówki nie dodawał. Tak jak wspominał wcześniej @ramzol z gruszek zrób oddzielny nastaw. Rodzynki ogólnie bym sobie darował. Przy takich nastawach nic nie wniosą. Co do proporcji cukru i wody to zawsze robię: 1kg cukru na 3,5l wody i zawsze na koniec blg -4.
Ogólnie uważam, że przy powiększonych nastawach trzeba zwracać uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał. Po drugie aby pod koniec fermentacji nie zabrakło minerałów i mikroelementów i aby drożdże nie miały za chłodno (temperatura nastawu nie spadła poniżej 20 stopni).
Poza tym nic bym do cukrówki nie dodawał. Tak jak wspominał wcześniej @ramzol z gruszek zrób oddzielny nastaw. Rodzynki ogólnie bym sobie darował. Przy takich nastawach nic nie wniosą. Co do proporcji cukru i wody to zawsze robię: 1kg cukru na 3,5l wody i zawsze na koniec blg -4.
Ogólnie uważam, że przy powiększonych nastawach trzeba zwracać uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał. Po drugie aby pod koniec fermentacji nie zabrakło minerałów i mikroelementów i aby drożdże nie miały za chłodno (temperatura nastawu nie spadła poniżej 20 stopni).
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw 200 L
Nie znam tych drożdży, ale Alcotec48 jedna paczka (135g?) dość długo potrzebuje żeby przerobić podwójny nastaw. A tutaj nastaw jest ośmiokrotny. Może @PolHunter miał na myśli 500g? to już prędzej.
Pożywkę na pewno trzeba im dać.
Obawaim się że nawet przy 260g grzybków nie ma co oczekiwać burzliwej fermentacji.johnex pisze:Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał
Nie znam tych drożdży, ale Alcotec48 jedna paczka (135g?) dość długo potrzebuje żeby przerobić podwójny nastaw. A tutaj nastaw jest ośmiokrotny. Może @PolHunter miał na myśli 500g? to już prędzej.
Pożywkę na pewno trzeba im dać.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L
150l wody w każdej beczce. Zostawiam ją do jutra, by trochę odgazowała, ponieważ wlałam kranówkę. I jak koledzy myślicie ile cukru? Ile i jakie drożdże? Dać przecier lub cytrynę?
Scalone
Czas pracy nie ma znaczenia, może pracować nawet z 6 tygodni, a może kukurydzę ześrutować?
P.S mam do oddania 100 kg żyta gdyby był ktoś zainteresowany?
Scalone
Czas pracy nie ma znaczenia, może pracować nawet z 6 tygodni, a może kukurydzę ześrutować?
P.S mam do oddania 100 kg żyta gdyby był ktoś zainteresowany?
Ostatnio zmieniony środa, 12 wrz 2018, 20:12 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastaw 200 L
@arTii a z doświadczenia ci powiem, że moje nastawy powiększone ponad 4,5 raza bez problemu na początku osiągają ponad 30 stopni i trzeba zdejmować ocieplenie fermentatora. Fermentacja ma burzliwy charakter. Po prostu trzeba na początku dać drożdżom się namnożyć utrzymując temperaturę 25-30 stopni. I wcale fermentacja nie jest jakoś strasznie wydłużona. Swoją drogą mi się nie spieszy i mogę poczekać tydzień.
Co do ilości to po co dawać 0,5 kg drożdży jak w sprzyjających warunkach się one bez problemu namnożą. Co do problemów z niedofermentowaniem nastawu to głównie problem braku pożywki. Dlatego dodatkowo stosuję Activit, który ma:
Co do ilości to po co dawać 0,5 kg drożdży jak w sprzyjających warunkach się one bez problemu namnożą. Co do problemów z niedofermentowaniem nastawu to głównie problem braku pożywki. Dlatego dodatkowo stosuję Activit, który ma:
dostarczać wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju drożdży, co zapewnia ich optymalną aktywność we wszystkich fazach fermentacji.
Efekty jego działania są najbardziej widoczne w środkowej fazie fermentacji, zapewniając całkowite odfermentowanie cukrów oraz eliminując problem spowolnienia i zatrzymania fermentacji.
ACTIVIT ogranicza możliwości deficytu przyswajalnych źródeł azotu i witamin, które w środkowej części fermentacji są bliskie wyczerpania.
Odtruwa środowisko, wiążąc substancje hamujące proces fermentacji, takie jak średnio cząsteczkowe kwasy tłuszczowe lub pozostałości środków chemicznych zawarte w moszczu.
Podnosi zdolność przetrwania drożdży poprzez zwiększanie ich odporności na etanol.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw 200 L
@johnex - zawsze dodaję activit jak nie daję pełnej/zalecanej dawki drożdży
Ale 50g na 200l to już naprawdę czysty hardcore Szczególnie że @PolHunter z tego co wywnioskowałem jest dość bardzo początkujący, więc 3x 200l to czapka z głowy
Ja swoje początkowe nastawy robiłem "na wszelki wypadek" w wiadrach po 25l.
Ale 50g na 200l to już naprawdę czysty hardcore Szczególnie że @PolHunter z tego co wywnioskowałem jest dość bardzo początkujący, więc 3x 200l to czapka z głowy
Ja swoje początkowe nastawy robiłem "na wszelki wypadek" w wiadrach po 25l.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L
arTii masz rację hardcore, ale mam dwie kolumny z czego jednej już 5 osoba nie bardzo wie jak podłączyć , wcześniej robiliśmy 16 wiader po 30l co destylowalismy 1,5 dnia, czas na debiut więc idę na całość A że narazie mam więcej czasu wolnego to chciałbym to wykorzystać. Może błąd może nie, nie ukrywam że bardzo liczę na Waszą pomoc.
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L
Może teraz się uda. Dzięki za podpowiedź.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 paź 2018, 08:13 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.