Nastaw 200 L

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: PolHunter »

Witam Kolegów,
Czytam czytam i temat jest mocno przewijany z tym że co temat to inne odpowiedzi.
Chciałbym nastawić 200 L zacieru, proporcje jakie chciałbym zrobić to 40 kg cukru, 140 l wody, 20 kg gruszek, paczka rodzynek i 50 g drożdży ( Moskva lub Bayanus) czy takie proporcje będę ok czy coś zmienić? Może dodać usunąć będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Michał
alembiki
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: ramzol »

Zacierasz śrutę lub mąkę. Cukier plus woda daje nastaw. Będziesz robił bimber czy spirytus. 200l to nastaw powiększony słowo klucz.
Gruszki i rodzynki odpuść szkoda surowca. Nastaw osobno bez cukru na g995.
Cukrowy nastaw na spirytus to blg22-24.
Na forum jest kalkulator który rozwiąże twoje problemy. Poszukaj. Co do drożdży do cukru to o moskwach są różne opinie.
40kg cukru da 24l plus woda to 164litry nastawu. Licząc na szybko
164l x 14% x 17 = 39 kg cukru z haczykiem. Dodałabym ciut więcej wody by otrzymać max12%.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 200 L

Post autor: arTii »

A nie za mało drożdży na tak duży nastaw?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: johnex »

Drożdży faktycznie kolega @PolHunter zaproponował trochę za mało. Może ktoś robił test o ile można powiększyć nastaw na Spirytferm Moskva Style (140g). Ja nastawy robię na Alcotec24 (205g z czego tylko ok. 50% to "czyste drożdże, reszta to pożywka) i jedna paczka daje sobie radę z nastawem 115l. Jedyne co to dodaję jeszcze jakieś 40g pożywki Activit. Jak będę miał większą beczkę to nie omieszkam zrobić testu na jeszcze bardziej powiększonym nastawie. Robiąc nastaw 200l dałbym pewnie dwie paczki Moskva Style.
Poza tym nic bym do cukrówki nie dodawał. Tak jak wspominał wcześniej @ramzol z gruszek zrób oddzielny nastaw. Rodzynki ogólnie bym sobie darował. Przy takich nastawach nic nie wniosą. Co do proporcji cukru i wody to zawsze robię: 1kg cukru na 3,5l wody i zawsze na koniec blg -4.
Ogólnie uważam, że przy powiększonych nastawach trzeba zwracać uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał. Po drugie aby pod koniec fermentacji nie zabrakło minerałów i mikroelementów i aby drożdże nie miały za chłodno (temperatura nastawu nie spadła poniżej 20 stopni).
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

Powiem szczerze Panowie że chodzi mi o sprawdzony przepis gdyż takich beczek chciałbym nastawić x 3, nie ukrywam że milionerem nie jestem więc zależy mi na tym wszystko poszło ok.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: wawaldek11 »

Ale jak zrobisz trzy takie beki, to się trochę odkujesz ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

Hahahaha Waldek, ani kropla nie pójdzie do obcego.;-) Część na spożycie, a cześć do dalszego przerobu chce spróbować z ziołami, żurawiną itp., zrobię kilkadziesiąt mieszanin i zostawię na kilka miesięcy.
Później degustacja i opatentowana przepisu Hahahahaha.:-)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: wawaldek11 »

No to z rozmachem wchodzisz :ok:
Żurawinka świeża czy inna?
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

Suszona Żórawina, suszona śliwka, goździk, przełamania, zielony orzech i zrębki dębowe to przepis nr 1

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: Drupi »

Moskwa Style to jedne z moich najlepszych drożdży, ale powinna być paczka na 35 L. Wtedy nigdy nie będzie problemu, a na więcej nastawu, może nie dofermentować do końca. I tak to dużo więcej jak pisze na paczce. Poza tym wydłuży dwukrotnie czas fermentacji.
I like noble drinks.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 200 L

Post autor: arTii »

johnex pisze:Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał
Obawaim się że nawet przy 260g grzybków nie ma co oczekiwać burzliwej fermentacji.
Nie znam tych drożdży, ale Alcotec48 jedna paczka (135g?) dość długo potrzebuje żeby przerobić podwójny nastaw. A tutaj nastaw jest ośmiokrotny. Może @PolHunter miał na myśli 500g? to już prędzej.
Pożywkę na pewno trzeba im dać.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

150l wody w każdej beczce. Zostawiam ją do jutra, by trochę odgazowała, ponieważ wlałam kranówkę. I jak koledzy myślicie ile cukru? Ile i jakie drożdże? Dać przecier lub cytrynę?

Scalone

Czas pracy nie ma znaczenia, może pracować nawet z 6 tygodni, a może kukurydzę ześrutować?
P.S mam do oddania 100 kg żyta gdyby był ktoś zainteresowany?
Ostatnio zmieniony środa, 12 wrz 2018, 20:12 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: ramzol »

Wstaw jedną na próbę. Zobaczysz co wyjdzie, wyciągniesz wnioski wstawisz następną. Chyba że masz kociołek 500l i 300 potrzebujesz by zakryć grzałki ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

:bicz: Ramzol ok masz rację, można wstawić jedną, ale z jakim wsadem?

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: johnex »

@arTii a z doświadczenia ci powiem, że moje nastawy powiększone ponad 4,5 raza bez problemu na początku osiągają ponad 30 stopni i trzeba zdejmować ocieplenie fermentatora. Fermentacja ma burzliwy charakter. Po prostu trzeba na początku dać drożdżom się namnożyć utrzymując temperaturę 25-30 stopni. I wcale fermentacja nie jest jakoś strasznie wydłużona. Swoją drogą mi się nie spieszy i mogę poczekać tydzień.
Co do ilości to po co dawać 0,5 kg drożdży jak w sprzyjających warunkach się one bez problemu namnożą. Co do problemów z niedofermentowaniem nastawu to głównie problem braku pożywki. Dlatego dodatkowo stosuję Activit, który ma:
dostarczać wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju drożdży, co zapewnia ich optymalną aktywność we wszystkich fazach fermentacji.
Efekty jego działania są najbardziej widoczne w środkowej fazie fermentacji, zapewniając całkowite odfermentowanie cukrów oraz eliminując problem spowolnienia i zatrzymania fermentacji.
ACTIVIT ogranicza możliwości deficytu przyswajalnych źródeł azotu i witamin, które w środkowej części fermentacji są bliskie wyczerpania.
Odtruwa środowisko, wiążąc substancje hamujące proces fermentacji, takie jak średnio cząsteczkowe kwasy tłuszczowe lub pozostałości środków chemicznych zawarte w moszczu.
Podnosi zdolność przetrwania drożdży poprzez zwiększanie ich odporności na etanol.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 200 L

Post autor: arTii »

@johnex - zawsze dodaję activit jak nie daję pełnej/zalecanej dawki drożdży :D
Ale 50g na 200l to już naprawdę czysty hardcore :) Szczególnie że @PolHunter z tego co wywnioskowałem jest dość bardzo początkujący, więc 3x 200l to czapka z głowy :)
Ja swoje początkowe nastawy robiłem "na wszelki wypadek" w wiadrach po 25l.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

arTii masz rację hardcore, ale mam dwie kolumny z czego jednej już 5 osoba nie bardzo wie jak podłączyć :-), wcześniej robiliśmy 16 wiader po 30l co destylowalismy 1,5 dnia, czas na debiut więc idę na całość A że narazie mam więcej czasu wolnego to chciałbym to wykorzystać. Może błąd może nie, nie ukrywam że bardzo liczę na Waszą pomoc.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: Szlumf »

PolHunter pisze:................... ale mam dwie kolumny z czego jednej już 5 osoba nie bardzo wie jak podłączyć :-), ....
Bardzo mnie ta kolumna zaciekawiła. Możesz dać jakieś zdjęcie?

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

Zdjęcia sa za duże nie moge dołączyc, może przez Messengera, albo Whatsapa prześle, prosze o jakieś namiary.
Pozdrawiam MIchał

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: johnex »

Zmniejsz do akceptowalnej wielkości i wrzuć na forum bo wszyscy są ciekawi. Polecam darmowy program Light Image Resizer
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Re: Nastaw 200 L

Post autor: PolHunter »

Może teraz się uda. Dzięki za podpowiedź.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 paź 2018, 08:13 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: drgranatt »

Ta jedna to zimne palce z odstojnikami jak widzę ale ta druga to niezła V3 :ok:
Jeśli chodzi o drożdże to do dużych nastawów dobre są Black Label Turbo.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: Karwi »

O rzesz. Co za fendt
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200 L

Post autor: land75 »

To są chyba mercedesy na takich to jest jazda :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”