Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » środa, 12 wrz 2018, 08:51

Witam Kolegów,
Czytam czytam i temat jest mocno przewijany z tym że co temat to inne odpowiedzi.
Chciałbym nastawić 200 L zacieru, proporcje jakie chciałbym zrobić to 40 kg cukru, 140 l wody, 20 kg gruszek, paczka rodzynek i 50 g drożdży ( Moskva lub Bayanus) czy takie proporcje będę ok czy coś zmienić? Może dodać usunąć będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Michał


Rabat 5%
Alembik Miedziany with Arm 15 litrów (1473)
Cena: 948.99 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1247
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: ramzol » środa, 12 wrz 2018, 10:55

Zacierasz śrutę lub mąkę. Cukier plus woda daje nastaw. Będziesz robił bimber czy spirytus. 200l to nastaw powiększony słowo klucz.
Gruszki i rodzynki odpuść szkoda surowca. Nastaw osobno bez cukru na g995.
Cukrowy nastaw na spirytus to blg22-24.
Na forum jest kalkulator który rozwiąże twoje problemy. Poszukaj. Co do drożdży do cukru to o moskwach są różne opinie.
40kg cukru da 24l plus woda to 164litry nastawu. Licząc na szybko
164l x 14% x 17 = 39 kg cukru z haczykiem. Dodałabym ciut więcej wody by otrzymać max12%.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


arTii
100
Posty: 129
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: arTii » środa, 12 wrz 2018, 13:05

A nie za mało drożdży na tak duży nastaw?


johnex
150
Posty: 195
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: johnex » środa, 12 wrz 2018, 13:53

Drożdży faktycznie kolega @PolHunter zaproponował trochę za mało. Może ktoś robił test o ile można powiększyć nastaw na Spirytferm Moskva Style (140g). Ja nastawy robię na Alcotec24 (205g z czego tylko ok. 50% to "czyste drożdże, reszta to pożywka) i jedna paczka daje sobie radę z nastawem 115l. Jedyne co to dodaję jeszcze jakieś 40g pożywki Activit. Jak będę miał większą beczkę to nie omieszkam zrobić testu na jeszcze bardziej powiększonym nastawie. Robiąc nastaw 200l dałbym pewnie dwie paczki Moskva Style.
Poza tym nic bym do cukrówki nie dodawał. Tak jak wspominał wcześniej @ramzol z gruszek zrób oddzielny nastaw. Rodzynki ogólnie bym sobie darował. Przy takich nastawach nic nie wniosą. Co do proporcji cukru i wody to zawsze robię: 1kg cukru na 3,5l wody i zawsze na koniec blg -4.
Ogólnie uważam, że przy powiększonych nastawach trzeba zwracać uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał. Po drugie aby pod koniec fermentacji nie zabrakło minerałów i mikroelementów i aby drożdże nie miały za chłodno (temperatura nastawu nie spadła poniżej 20 stopni).
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » środa, 12 wrz 2018, 14:00

Powiem szczerze Panowie że chodzi mi o sprawdzony przepis gdyż takich beczek chciałbym nastawić x 3, nie ukrywam że milionerem nie jestem więc zależy mi na tym wszystko poszło ok.


wawaldek11
1750
Posty: 1797
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: wawaldek11 » środa, 12 wrz 2018, 14:27

Ale jak zrobisz trzy takie beki, to się trochę odkujesz ;)
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » środa, 12 wrz 2018, 14:37

Hahahaha Waldek, ani kropla nie pójdzie do obcego.;-) Część na spożycie, a cześć do dalszego przerobu chce spróbować z ziołami, żurawiną itp., zrobię kilkadziesiąt mieszanin i zostawię na kilka miesięcy.
Później degustacja i opatentowana przepisu Hahahahaha.:-)


wawaldek11
1750
Posty: 1797
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: wawaldek11 » środa, 12 wrz 2018, 15:46

No to z rozmachem wchodzisz :ok:
Żurawinka świeża czy inna?
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » środa, 12 wrz 2018, 17:37

Suszona Żórawina, suszona śliwka, goździk, przełamania, zielony orzech i zrębki dębowe to przepis nr 1


Drupi
400
Posty: 429
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: Drupi » środa, 12 wrz 2018, 18:04

Moskwa Style to jedne z moich najlepszych drożdży, ale powinna być paczka na 35 L. Wtedy nigdy nie będzie problemu, a na więcej nastawu, może nie dofermentować do końca. I tak to dużo więcej jak pisze na paczce. Poza tym wydłuży dwukrotnie czas fermentacji.


arTii
100
Posty: 129
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: arTii » środa, 12 wrz 2018, 18:05

johnex pisze:Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał

Obawaim się że nawet przy 260g grzybków nie ma co oczekiwać burzliwej fermentacji.
Nie znam tych drożdży, ale Alcotec48 jedna paczka (135g?) dość długo potrzebuje żeby przerobić podwójny nastaw. A tutaj nastaw jest ośmiokrotny. Może @PolHunter miał na myśli 500g? to już prędzej.
Pożywkę na pewno trzeba im dać.


Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » środa, 12 wrz 2018, 18:07

150l wody w każdej beczce. Zostawiam ją do jutra, by trochę odgazowała, ponieważ wlałam kranówkę. I jak koledzy myślicie ile cukru? Ile i jakie drożdże? Dać przecier lub cytrynę?

Scalone

Czas pracy nie ma znaczenia, może pracować nawet z 6 tygodni, a może kukurydzę ześrutować?
P.S mam do oddania 100 kg żyta gdyby był ktoś zainteresowany?
Ostatnio zmieniony środa, 12 wrz 2018, 19:12 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1247
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: ramzol » środa, 12 wrz 2018, 18:33

Wstaw jedną na próbę. Zobaczysz co wyjdzie, wyciągniesz wnioski wstawisz następną. Chyba że masz kociołek 500l i 300 potrzebujesz by zakryć grzałki ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » środa, 12 wrz 2018, 18:46

:bicz: Ramzol ok masz rację, można wstawić jedną, ale z jakim wsadem?


johnex
150
Posty: 195
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: johnex » środa, 12 wrz 2018, 18:51

@arTii a z doświadczenia ci powiem, że moje nastawy powiększone ponad 4,5 raza bez problemu na początku osiągają ponad 30 stopni i trzeba zdejmować ocieplenie fermentatora. Fermentacja ma burzliwy charakter. Po prostu trzeba na początku dać drożdżom się namnożyć utrzymując temperaturę 25-30 stopni. I wcale fermentacja nie jest jakoś strasznie wydłużona. Swoją drogą mi się nie spieszy i mogę poczekać tydzień.
Co do ilości to po co dawać 0,5 kg drożdży jak w sprzyjających warunkach się one bez problemu namnożą. Co do problemów z niedofermentowaniem nastawu to głównie problem braku pożywki. Dlatego dodatkowo stosuję Activit, który ma:
dostarczać wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju drożdży, co zapewnia ich optymalną aktywność we wszystkich fazach fermentacji.
Efekty jego działania są najbardziej widoczne w środkowej fazie fermentacji, zapewniając całkowite odfermentowanie cukrów oraz eliminując problem spowolnienia i zatrzymania fermentacji.
ACTIVIT ogranicza możliwości deficytu przyswajalnych źródeł azotu i witamin, które w środkowej części fermentacji są bliskie wyczerpania.
Odtruwa środowisko, wiążąc substancje hamujące proces fermentacji, takie jak średnio cząsteczkowe kwasy tłuszczowe lub pozostałości środków chemicznych zawarte w moszczu.
Podnosi zdolność przetrwania drożdży poprzez zwiększanie ich odporności na etanol.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


arTii
100
Posty: 129
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: arTii » środa, 12 wrz 2018, 19:17

@johnex - zawsze dodaję activit jak nie daję pełnej/zalecanej dawki drożdży :D
Ale 50g na 200l to już naprawdę czysty hardcore :) Szczególnie że @PolHunter z tego co wywnioskowałem jest dość bardzo początkujący, więc 3x 200l to czapka z głowy :)
Ja swoje początkowe nastawy robiłem "na wszelki wypadek" w wiadrach po 25l.


Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » środa, 12 wrz 2018, 19:59

arTii masz rację hardcore, ale mam dwie kolumny z czego jednej już 5 osoba nie bardzo wie jak podłączyć :-), wcześniej robiliśmy 16 wiader po 30l co destylowalismy 1,5 dnia, czas na debiut więc idę na całość A że narazie mam więcej czasu wolnego to chciałbym to wykorzystać. Może błąd może nie, nie ukrywam że bardzo liczę na Waszą pomoc.


Szlumf
1300
Posty: 1300
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: Szlumf » środa, 12 wrz 2018, 21:31

PolHunter pisze:................... ale mam dwie kolumny z czego jednej już 5 osoba nie bardzo wie jak podłączyć :-), ....

Bardzo mnie ta kolumna zaciekawiła. Możesz dać jakieś zdjęcie?


Autor tematu
PolHunter
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 10 wrz 2018, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wałbrzych
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: PolHunter » czwartek, 13 wrz 2018, 08:54

Zdjęcia sa za duże nie moge dołączyc, może przez Messengera, albo Whatsapa prześle, prosze o jakieś namiary.
Pozdrawiam MIchał


johnex
150
Posty: 195
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw 200 L

Postautor: johnex » czwartek, 13 wrz 2018, 09:35

Zmniejsz do akceptowalnej wielkości i wrzuć na forum bo wszyscy są ciekawi. Polecam darmowy program Light Image Resizer
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości