Jak zrobić Drinka takiego, jak podaje barman na imprezie? Tu dowiesz się wszystkiego, co mieszać, jak mieszać i wiele więcej ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1600
Posty: 1625
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Klasyczne Mojito

Postautor: JanOkowita » niedziela, 1 lip 2012, 12:40

Jeden z bardziej popularnych drinków, prosty do przyrządzenia.

Składniki

- kilka listków młodej mięty (do kupienia w warzywniaku, cena ok. 5 zł za krzak w doniczce albo własna z ogródka)
- limonka (ostatnio kupowałem w Lidl-u po 0,99 zł/szt)
- rum Bacardi ( w sklepie ok.45 zł/0,5 litra lub własny zrobiony z zaprawki Lemon Rum, do nabycia w naszym sklepiku http://alkohole-domowe.pl/product-pl-364-zaprawka-smakowa-lemon-rum.html, komponuje się smakowo moim zdaniem lepiej niż oryginalny)
- brązowy cukier trzcinowy (ja kupuję taki w kostkach po 3,99 zł/0,5 kg i rozbijam w moździerzu)
- kruszony lód (jak nie ma to może być w kostkach)
- woda mineralna gazowana

Przygotowanie:

Do szklanki ok. 200 ml wkładamy podarte liście mięty, połowę limonki pokrojonej na cztery i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Ucieramy, aby limonka i mięta puściły aromat.. Dodajemy lód w dużej ilości, dolewamy 50 ml rumu (faceci dolewają 100 ml), następnie dodajemy ok. 50 ml schłodzonej gazowanej wody.

Delikatnie mieszamy i udajemy się z drinkiem w ręku na leżak... :respect:

Smacznego :piwo:
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

fantik1
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: fantik1 » niedziela, 1 lip 2012, 16:14

Witam
Drink, IMHO genialny :klaszcze: .
Dodam tylko, że ja używam "wody sodowej" (to nie tonic), a nie gazowanej, np: Schweppes, lub jej innych, tańszych odpowiedników dostępnych w marketach na Wyspie :) .
Obrazek
Pozdrawiam
Slainte!


major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: major » poniedziałek, 2 lip 2012, 13:24

Mojito jest od dawna w ścisłej czołówce moich ulubionych napojów. Swojego czasu testowałem różne cukry i ostatecznie za najlepszy do drinka uznałem "Diamant Golden Sugar Dark Muscovado" - jest bardzo aromatyczny i jego cena jest ok.

Postanowiłem już zrobić własny rum, ale na pewno szybko mi się to nie uda. Ze sklepowych polecam Liberte dostępny wraz ze zmywakami w Lidlach. Kosztuje ok. 26 zł za 0,7 l i jest pyszny.

Jeśli macie tylko lód w kostkach, to wystarczy (najlepiej solidny) woreczek foliowy i młotek.

PS: Zrobiliście mi straszną ochotę i nie wiem, czy się zdołam teraz powstrzymać przed przyrządzeniem sobie mojito.


lisek007
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 7 maja 2010, 14:15
Krótko o sobie: Lubię to co naturalne.
Ulubiony Alkohol: darmowy ;)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: lisek007 » piątek, 6 lip 2012, 15:31

wg mnie najlepszy jest rum biały z tesco za 24,99 :O, woda gazowana Żywiec (ta najmocniejsza).

Ja robię to tak :D

-1/2 limonki ('przeturlanej' dłonią po blacie i włożonej na 15 sek do mikrofali :mrgreen: ) dzielę na 4
-dodaję cukier (może być brązowy dla większego lansu) i gniotę (staram się nie po skórkach)
-kilkanaście listków mięty dre na mniejsze kawałki, wycieram nimi szklankę w środku i na koniec wczucam do limonek i cukru
-dodaje kruszonego lodu (z czubem)
-60 ml rumu
-dopełniam niewielką ilością wody gazowanej, ok. 20 ml
-całość możemy wymieszać
-możemy dla kobiet dolać nieco syropu cukrowego (lekka profanacja)

Więc cała różnica to mniejsza ilość wody gazowanej i nie uganiatanie mięty. Dlaczego? Drink jest bardziej aromatyczny, mniej rozwodniony i nie posiada charakterystycznego trawiastego posmaku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1600
Posty: 1625
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: JanOkowita » niedziela, 8 lip 2012, 06:45

lisek007 pisze:...
-dodaję cukier (może być brązowy dla większego lansu) i gniotę (staram się nie po skórkach)....


Z tym się nie zgodzę - brązowy cukier jednak nadaje inny smak od cukru białego.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


piterrr4
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 6 lis 2012, 15:54
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: piterrr4 » wtorek, 6 lis 2012, 15:56

Ja zawsze korzystam z tego przepisu !
Wedlug mnie najlepsze proporcje!

http://historia-alkoholu.pl/historia-drinka-mojito/


krzychu80
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2014, 18:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: krzychu80 » niedziela, 1 cze 2014, 20:02

Ciekawe przepisy. Lubię pić Mojito i na pewno skorzystam z waszych sposobów przygotowania :)


michal278
1250
Posty: 1254
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Klasyczne Mojito

Postautor: michal278 » niedziela, 1 cze 2014, 21:44

Mojio to nie jeden drink, a jeden że sposobów przyrządzania shotów.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


rozrywek
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 2 cze 2014, 22:27

JanOkowita pisze:Delikatnie mieszamy i udajemy się z drinkiem w ręku na leżak... :respect:

Smacznego :piwo:


Panie Janie, z całym szacunkiem, ale ta część przepisu podoba mi się najbardziej :mrgreen:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


mattz90
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: mattz90 » piątek, 13 lip 2018, 04:03

Co do Mojito dodam tylko, że warto jest zmrozić prędzej szkło i przed wlaniem/zrobieniem drinka obtoczyć rant szkła w grubej soli. Daje to fajny efekt wizualny i smakowy.

Woda sodowa (club soda) często można znaleźć w przepisach na drinki bo jest inna niż zwykła gazowana. Taka woda jest lekko słonawa.


krzysiek115
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2018, 14:48
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: krzysiek115 » niedziela, 15 lip 2018, 14:53

Mojito świetny drink ;)
moja żona lubi malinowe- o dziwo smaki sie super zgrywają

Awatar użytkownika

Kamal
1600
Posty: 1612
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: Kamal » poniedziałek, 16 lip 2018, 11:24

Zamiast wody daje sok/syrop z malin?
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 114
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 11:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: Amadeuss » poniedziałek, 16 lip 2018, 13:24

co do tego przepisu - utarta mięta i limonka zostają w naczyniu czy je wyciągamy? :oops:

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1600
Posty: 1625
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 16 lip 2018, 15:14

Ja zostawiam w szklance - ale jak ktoś nie lubi "paprochów" to lepiej wyciągnąć bo zdarza się im zatykać słomkę.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 114
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 11:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klasyczne Mojito

Postautor: Amadeuss » poniedziałek, 16 lip 2018, 20:55

Ok dzięki za odpowiedź


Wróć do „Wytwarzanie Drinków”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości