Klasyczne Mojito
-
Autor tematu - Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Jeden z bardziej popularnych drinków, prosty do przyrządzenia.
Składniki
- kilka listków młodej mięty (do kupienia w warzywniaku, cena ok. 5 zł za krzak w doniczce albo własna z ogródka)
- limonka (ostatnio kupowałem w Lidl-u po 0,99 zł/szt)
- rum Bacardi ( w sklepie ok.45 zł/0,5 litra lub własny zrobiony z zaprawki Lemon Rum, do nabycia w naszym sklepiku http://alkohole-domowe.pl/product-pl-36 ... n-rum.html, komponuje się smakowo moim zdaniem lepiej niż oryginalny)
- brązowy cukier trzcinowy (ja kupuję taki w kostkach po 3,99 zł/0,5 kg i rozbijam w moździerzu)
- kruszony lód (jak nie ma to może być w kostkach)
- woda mineralna gazowana
Przygotowanie:
Do szklanki ok. 200 ml wkładamy podarte liście mięty, połowę limonki pokrojonej na cztery i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Ucieramy, aby limonka i mięta puściły aromat.. Dodajemy lód w dużej ilości, dolewamy 50 ml rumu (faceci dolewają 100 ml), następnie dodajemy ok. 50 ml schłodzonej gazowanej wody.
Delikatnie mieszamy i udajemy się z drinkiem w ręku na leżak...
Smacznego
Składniki
- kilka listków młodej mięty (do kupienia w warzywniaku, cena ok. 5 zł za krzak w doniczce albo własna z ogródka)
- limonka (ostatnio kupowałem w Lidl-u po 0,99 zł/szt)
- rum Bacardi ( w sklepie ok.45 zł/0,5 litra lub własny zrobiony z zaprawki Lemon Rum, do nabycia w naszym sklepiku http://alkohole-domowe.pl/product-pl-36 ... n-rum.html, komponuje się smakowo moim zdaniem lepiej niż oryginalny)
- brązowy cukier trzcinowy (ja kupuję taki w kostkach po 3,99 zł/0,5 kg i rozbijam w moździerzu)
- kruszony lód (jak nie ma to może być w kostkach)
- woda mineralna gazowana
Przygotowanie:
Do szklanki ok. 200 ml wkładamy podarte liście mięty, połowę limonki pokrojonej na cztery i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Ucieramy, aby limonka i mięta puściły aromat.. Dodajemy lód w dużej ilości, dolewamy 50 ml rumu (faceci dolewają 100 ml), następnie dodajemy ok. 50 ml schłodzonej gazowanej wody.
Delikatnie mieszamy i udajemy się z drinkiem w ręku na leżak...
Smacznego
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Klasyczne Mojito
Mojito jest od dawna w ścisłej czołówce moich ulubionych napojów. Swojego czasu testowałem różne cukry i ostatecznie za najlepszy do drinka uznałem "Diamant Golden Sugar Dark Muscovado" - jest bardzo aromatyczny i jego cena jest ok.
Postanowiłem już zrobić własny rum, ale na pewno szybko mi się to nie uda. Ze sklepowych polecam Liberte dostępny wraz ze zmywakami w Lidlach. Kosztuje ok. 26 zł za 0,7 l i jest pyszny.
Jeśli macie tylko lód w kostkach, to wystarczy (najlepiej solidny) woreczek foliowy i młotek.
PS: Zrobiliście mi straszną ochotę i nie wiem, czy się zdołam teraz powstrzymać przed przyrządzeniem sobie mojito.
Postanowiłem już zrobić własny rum, ale na pewno szybko mi się to nie uda. Ze sklepowych polecam Liberte dostępny wraz ze zmywakami w Lidlach. Kosztuje ok. 26 zł za 0,7 l i jest pyszny.
Jeśli macie tylko lód w kostkach, to wystarczy (najlepiej solidny) woreczek foliowy i młotek.
PS: Zrobiliście mi straszną ochotę i nie wiem, czy się zdołam teraz powstrzymać przed przyrządzeniem sobie mojito.
-
- Posty: 39
- Rejestracja: piątek, 7 maja 2010, 15:15
- Krótko o sobie: Lubię to co naturalne.
- Ulubiony Alkohol: darmowy ;)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Klasyczne Mojito
wg mnie najlepszy jest rum biały z tesco za 24,99 :O, woda gazowana Żywiec (ta najmocniejsza).
Ja robię to tak
-1/2 limonki ('przeturlanej' dłonią po blacie i włożonej na 15 sek do mikrofali ) dzielę na 4
-dodaję cukier (może być brązowy dla większego lansu) i gniotę (staram się nie po skórkach)
-kilkanaście listków mięty dre na mniejsze kawałki, wycieram nimi szklankę w środku i na koniec wczucam do limonek i cukru
-dodaje kruszonego lodu (z czubem)
-60 ml rumu
-dopełniam niewielką ilością wody gazowanej, ok. 20 ml
-całość możemy wymieszać
-możemy dla kobiet dolać nieco syropu cukrowego (lekka profanacja)
Więc cała różnica to mniejsza ilość wody gazowanej i nie uganiatanie mięty. Dlaczego? Drink jest bardziej aromatyczny, mniej rozwodniony i nie posiada charakterystycznego trawiastego posmaku.
Ja robię to tak
-1/2 limonki ('przeturlanej' dłonią po blacie i włożonej na 15 sek do mikrofali ) dzielę na 4
-dodaję cukier (może być brązowy dla większego lansu) i gniotę (staram się nie po skórkach)
-kilkanaście listków mięty dre na mniejsze kawałki, wycieram nimi szklankę w środku i na koniec wczucam do limonek i cukru
-dodaje kruszonego lodu (z czubem)
-60 ml rumu
-dopełniam niewielką ilością wody gazowanej, ok. 20 ml
-całość możemy wymieszać
-możemy dla kobiet dolać nieco syropu cukrowego (lekka profanacja)
Więc cała różnica to mniejsza ilość wody gazowanej i nie uganiatanie mięty. Dlaczego? Drink jest bardziej aromatyczny, mniej rozwodniony i nie posiada charakterystycznego trawiastego posmaku.
-
Autor tematu - Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Klasyczne Mojito
Pozdrawiam
Jan Okowita
Z tym się nie zgodzę - brązowy cukier jednak nadaje inny smak od cukru białego.lisek007 pisze:...
-dodaję cukier (może być brązowy dla większego lansu) i gniotę (staram się nie po skórkach)....
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Klasyczne Mojito
Ja zawsze korzystam z tego przepisu !
Wedlug mnie najlepsze proporcje!
http://historia-alkoholu.pl/historia-drinka-mojito/
Wedlug mnie najlepsze proporcje!
http://historia-alkoholu.pl/historia-drinka-mojito/
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
-
- Posty: 41
- Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
- Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
- Ulubiony Alkohol: Każdy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
- Podziękował: 8 razy
Re: Klasyczne Mojito
Co do Mojito dodam tylko, że warto jest zmrozić prędzej szkło i przed wlaniem/zrobieniem drinka obtoczyć rant szkła w grubej soli. Daje to fajny efekt wizualny i smakowy.
Woda sodowa (club soda) często można znaleźć w przepisach na drinki bo jest inna niż zwykła gazowana. Taka woda jest lekko słonawa.
Woda sodowa (club soda) często można znaleźć w przepisach na drinki bo jest inna niż zwykła gazowana. Taka woda jest lekko słonawa.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 15 lip 2018, 15:48
-
Autor tematu - Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: