Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: gr000by » niedziela, 5 sty 2014, 13:35

Kilka szybkich i sprawdzonych przepisów, trunki są pijalne po tygodniu, a po miesiącu lub dwóch mogą bez problemu wylądować na stole jako podstawowy napitek dnia/wieczoru ;). Wszystkie sprawdzą się jako alkohol na "wiejskim stole" na weselach i biesiadach.

Przepalanka na karmelu i miodzie - na 5 litrów ~40%.
Mocno karmelizujemy niepełną szklankę (250g) cukru. Karmel rozpuszczamy w wódce (1l 50%), dodajemy naprawdę kopiatą łyżkę miodu i również mieszamy do rozpuszczenia. Można dodać łyżeczkę świeżego soku z cytryny. Odstawiamy w zimne miejsce na tydzień do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Zaprawę dopełniamy 40% wódką do 5 litrów i możemy ją butelkować.
Po dwóch tygodniach jest już ułożona, a po miesiącu "dojrzała".

Przepalanka imitująca whisky/whiskey w drinkach z Colą - na 10 litrów ~40%.
Topimy 400g cukru (1,5 szklanki) na małym ogniu (tak aby uzyskać co najwyżej żółto-złotą barwę cukru) i mocno karmelizujemy 200g cukru (3/4 szklanki). Cukier topiony i karmel rozpuszczamy w wódce (2l, 50%), dodajemy kopiatą łyżkę miodu, dwie płaskie łyżki cukru wanilinowego i łyżkę świeżego soku z cytryny. Po wymieszaniu dodajemy 3-4 ziarna kawy i odstawiamy w zimne miejsce na tydzień do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Zaprawę uzupełniamy 40% wódką do 10 litrów i możemy ją butelkować.
Po miesiącu jest ułożona, a po dwóch "dojrzała".

Kawówka z karmelem - na 5 litrów ~40%.
3 czubate łyżki ziaren kawy zalewamy na 2 tygodnie 45% wódką (1l). Można też dodać 1-3 goździki do ziaren kawy, drugim opcjonalnym dodatkiem są płatki dębowe średnio/mocno opiekane w ilości 1 płaskiej łyżki. Po dwóch tygodniach wódkę zlewamy i dodajemy mocno upalony karmel z 250g cukru (niepełna szklanka) i cukier topiony ze 100g cukru (1/3 szklanki), dwie płaskie łyżki cukru wanilinowego. Po rozpuszczeniu dodatków odstawiamy w zimne miejsce na tydzień do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Zaprawę uzupełniamy 40% wódką do 5 litrów i możemy ją butelkować.
Po miesiącu jest ułożona, a po dwóch "dojrzała", chociaż najlepsza jest po trzech (i więcej) miesiącach - bardzo zyskuje z czasem dojrzewania.

Smacznego :pije: !
Jak odkopię więcej swoich przepisów na szybką i smaczną wódkę, to chętnie się nimi podzielę.

EDIT: Karmel produkuję tak jak na filmie post86940.html#p86940. Mocno upalony karmel rozumiem jako karmel z 5:40 [czas na filmie](pieni się i burzy), a cukier topiony jest podobnego koloru jak w 3:30, tylko że jest stopiony w całości - wymaga to częstszego mieszania w trakcie i korzystania z małego ognia. A gdy piszę o szklance, to chodzi mi o standaryzowaną, PRL-owską szklankę 250ml.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

tymar
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 16:37
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: tymar » niedziela, 5 sty 2014, 21:00

To może też podzielę się moim przepisem. Myślę, że niewiele osób taki zna, bo jeszcze nie spotkałem gdzie indziej takiej wódki. Jest szybka w przygotowaniu, nie musi długo leżakować, jest gotowa po trzech dniach. Kiedyś miałem okazję skosztować takiej z poprzedniego roku, fakt, była dużo lepsza, ale świeżą też pijemy.

"Miętówka"
-0,5l czystej wódki (w przypadku spirytusu koniecznym jest rozcieńczenie poprzedniego dnia)
-1 szt cytryna z ładną skórką
-ok 2 łyżeczki cukru ( lub więcej jak ktoś lubi)
-ok 15 listków świeżej mięty (najlepsza polna)

Cytrynę myjemy, obieramy cieniutko skórkę (samo żółte bez białego), parzymy wrzątkiem przez około sekundę i dodajemy do wódki.
Mięte myjemy i dodajemy do wódki.
Dodajemy rozpuszczony cukier.
Po kilku dniach przecedzamy przez ręcznik papierowy (koniecznie bez nadruku, bo puści farbę)
Pijemy jak wodkę czystą, Pychotka dla tych co nie lubią słodkich alkoholi. :ok:
"Natura po to nam dała dwoje oczu, dwoje uszu a tylko jeden język, abyśmy więcej patrzyli i słuchali niż mówili"

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: gr000by » poniedziałek, 6 sty 2014, 12:57

Kolejne szybkie przepisy.

Cytrusówka mieszana - na 5 litrów ~40%.
4 dojrzałe pomarańcze, 4 dojrzałe cytryny i 3 dojrzałe grejpfruty obieramy, cząstki miąższu kroimy w kostkę, wrzucamy do słoja (można dodać cienko obraną skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy), zalewamy wódką (1,5l 55%) i zostawiamy na 10 dni. Po 10 dniach wódkę zlewamy, owoce zasypujemy 400g cukru (1,5 szklanki), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy cukier się rozpuści (ok. 2 tygodnie) zlewamy syrop, owoce zostawiamy na kilka godzin do obcieknięcia na sitku. Syrop z owoców (obcieknięty i ten zlany) mieszamy z wódką z owoców i na koniec dopełniamy do 5 litrów 40% wódką. Nalewka szybko klaruje się w niskich temperaturach, a także łatwo daje się filtrować przez filtr do kawy. Dla lubiących słodsze trunki, dawkę cukru można zwiększyć do 500g (dwie szklanki). Aby uzyskać lżejszą nalewkę, należy owoce zalewać 45% wódką, a całość dopełniać 30-35% alkoholem. Można też eksperymentować z dodatkiem goździków, cynamonu, kardamonu lub imbiru, każdym w niewielkiej ilości.
Po dwóch tygodniach jest ułożona, po miesiącu "dojrzała".

Kłosówka z miodem - na 1,5 litra ~40%.
Do tego typu wódki musimy posiadać dobrą wódkę (najlepiej własną zbożową [najlepiej z tego samego zboża co posiadane kłosy] lub dobrą wódkę z cukru/glukozy) i dobrze wysuszone, zebrane kilka dni przed zbiorami, kłosy zbóż (pszenica, jęczmień, pszenżyto, żyto). W 0,5l 45% wódki rozpuszczamy kopiatą łyżkę miodu i odstawiamy w zimne miejsce na tydzień do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Do butelki 1,5 litra wrzucamy kłos zboża, wlewamy wódkę z miodem i dopełniamy 40% wódką do 1,5 litra. Największą atrakcją tego trunku jest pływający w butelce kłos zboża, więc musimy dobrze wyklarować/przefiltrować wódkę z miodem!
Po dwóch tygodniach jest ułożona, po miesiącu "dojrzała" i bardzo zyskuje z czasem dojrzewania.

Ostra paprykówka z miodem - piercowka - медова з перцем - na 5 litrów ~40%.
W 1l 50% wódki rozpuszczamy 250ml dobrego miodu (szklankę) i dodajemy 4 (można dać więcej, ale radzę nie przesadzać ;)) płaskie łyżeczki pieprzu Cayenne (suszone, mielone chilli Cayenne, dostępne w sklepach), opcjonalnym dodatkiem jest łyżka świeżego soku z cytryny lub dwie z pomarańczy. Odstawiamy w zimne miejsce na dwa tygodnie do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Zaprawę dopełniamy 40% wódką do 5 litrów i możemy ją butelkować. Ilość miodu można zmniejszyć o połowę lub nieco zwiększyć, w zależności od tego czy chcemy wódkę wytrawniejszą, czy słodką. Gdy wódka jest za ostra, można dodać miodu, słodycz nieco przykryje pikantność lub można rozcieńczyć trunek czystą 40% wódką.
Po dwóch tygodniach jest już ułożona, a po miesiącu "dojrzała" i bardzo zyskuje z czasem dojrzewania.


Smacznego :pije: !
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Kamal
1600
Posty: 1646
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: Kamal » poniedziałek, 6 sty 2014, 17:03

Miodówka- 2,5l ~50%
Rozpuszczamy 0,5l miodu w 55% destylacie, i odstawiamy do sklarowania. Chociaż, można pić zaraz po wymieszaniu, ale lepsza jest jak postoi chociaż z tydzień.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 sty 2014, 23:45 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


mirek109
300
Posty: 310
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: mirek109 » poniedziałek, 6 sty 2014, 21:25

tymar pisze:"Miętówka"


Po mojemu. Zrywam miętę. Minimum cztery szklanki "ubitych" listków. Maceruję to w alkoholu. Mówię alkoholu, bo może to być spirytus, końcówki gotowania, resztki czystego, razem około cztery litry. Miętę zalewam powyższym i czekam miesiąc. Po tym czasie wstawiam do kociołka i destyluję na postillu/alembiku. Uzyskany produkt ma smak i zapach mięty. Ten mocny nadaje się do herbaty w mroźne wieczory a ten z mocą 45/50% jako lekarstwo, dla zdrowotności.
Na zdrowie.
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: gr000by » wtorek, 21 sty 2014, 21:14

Kolejne szybkie przepisy.

Sprinterska miętówka - na 5 litrów ~40%.
Do 0,5l 45% wódki dodajemy 5-10 kropel olejku eterycznego miętowego, sok wyciśnięty z 3 dojrzałych cytryn i 120g cukru (pół szklanki), mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w zimne miejsce na tydzień do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Zaprawę dopełniamy 40% wódką do 5 litrów i możemy ją butelkować.
Po tygodniu jest już ułożona, a po miesiącu "dojrzała", zazwyczaj znikała w ciągu kilku dni od zabutelkowania :D.

Miętówka ekstremalna - płyn do płukania ust - na 3 litry ~60%.
Zrywamy świeżą miętę pieprzową i napełniamy nią słoik półlitrowy, dość mocno ją ubijając. Do słoika wlewamy 70% alkoholu w takiej ilości, żeby zakrył miętę. Po tygodniu (słoik trzymamy w ciemnym miejscu) zlewamy alkohol i wlewamy świeżą porcję alkoholu w takiej samej ilości o mocy 70%. Po kolejnych 3-4 dniach zlewamy alkohol i wyciągi miętowe łączymy. W 1l 60% wódki rozpuszczamy 250g cukru (szklankę), dodajemy sok z 3 dojrzałych cytryn i 10-15 kropel olejku eterycznego miętowego. Mieszamy wyciąg alkoholowy z syropem alkoholowym, odstawiamy w zimne miejsce na tydzień do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Zaprawę dopełniamy 60% wódką do 3 litrów i możemy ją butelkować. Zielony kolor trunku można wzmocnić zielonym barwnikiem spożywczym.
Po dwóch tygodniach jest już ułożona, a po miesiącu "dojrzała" i bardzo zyskuje z czasem dojrzewania. Uwaga :!: Spożycie w większych ilościach może grozić nadmiernym rozluźnieniem żołądka i jelit, przez co można nie dobiec do toalety ;). W ilości 2-3 kielichów można się nie przejmować skutkami ubocznymi, chyba że ma się naprawdę słaby żołądek.

Słodki likier cynamonowy - najpierw chłodny, później gorący - na 1 litr ~40%.
W 0,5l 40% wódki rozpuszczamy 100g cukru (1/3 szklanki) i dodajemy 8-10 kropli olejku eterycznego cynamonowego i 1 kroplę olejku eterycznego miętowego. Dopełniamy 40% wódką do 1 litra i możemy butelkować. Przy wysokiej jakości olejkach i dobrym cukrze trunek nie wymaga filtrowania.
Po dwóch tygodniach jest już ułożony, a po miesiącu "dojrzały" i bardzo zyskuje z czasem dojrzewania.

Smacznego :pije: !
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


W_TG
450
Posty: 486
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: W_TG » czwartek, 23 sty 2014, 13:02

Myśliwska rozgrzewajka.
Tak na prawdę nie znam właściwej nazwy, a może i nie posiada takowej.
Robił ją mój ojciec, myśliwy, jak w mroźne zimy wybierał się do lasu.
Ale można i na inne okazje.
Jak że trudno mi podać precyzyjne ilości bo ja zawsze wszystko robię "na oko" ale z grubsza, do indywidualnej modyfikacji.
Karmelizujemy ok 2 szklanki cukru na średnio.
Do tego dodajemy 1/4 kostki PRAWDZIWEGO masła, na małym gazie trzymamy aż masełko się lekko przypali, poznamy po zapachu. Da nam to konsystencje gęstego brunatnego kremu.
Następnie, na początku po kropli, dodajemy wody. UWAGA może wykipieć i poparzyć.
Jak już temperatura opadnie dalej grzejemy u dolewamy 0,5l wody.
Zanim się zagotuje wcieramy pół gałki muszkatołowej, dodajemy szczyptę cynamonu, zgniecione 3-4 kulki ziela angielskiego, ze 2 goździki. Jak mamy kardamon możemy tez dorzucić z 2 skruszone ziarna.
Doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na ok 20 min do zaparzenia.
Przecedzamy do 2 większego naczynia dolewamy 0,5 l wódki i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie całość do termosu, do plecaka i w plener.
Pijemy na gorąco.
Przed rozlaniem intensywnie mieszamy, aby 1sza porcja nie składała się z płynnego masła.
Smakuje przednio, rozgrzewa też nie źle.

SMACZNEGO
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 sty 2014, 20:51 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


sokaar
50
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 09:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: sokaar » piątek, 31 sty 2014, 10:50

Iceówka

Składniki:
300 gramów cukierki lodowe - najlepsze są Goplana;
0,5 litra spirytus;
0,5 llitra woda mineralna.

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką.
WAŻNE! Cukierki muszą być niebieskie, by trunek miał piękny kolor.
Powstały syrop studzimy. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :).

Testowane, bardzo dobre.
Smacznego.


acurlydrug
100
Posty: 139
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: acurlydrug » czwartek, 5 lip 2018, 19:44

Minęły ponad 4 lata od ostatniego posta, może czas przypomnieć o temacie fachowcom by podzielili się nowymi przepisami? ;)


pittn
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 5 lut 2018, 19:48
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: pittn » niedziela, 8 lip 2018, 09:54

Śmiało Panie i Panowie . Ja tylko czekam na takie przepisy . Jestem świeżakiem jeżeli chodzi o smakóweczki dlatego przyjmę każdy przepis . Narazie nie podzielę się wiedzą w tym zakresie ale kiedyś przyjdzie taki dzień , że będę się dzielił informacjami .


michal278
1250
Posty: 1259
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Szybkie, łatwe i smaczne trunki

Postautor: michal278 » czwartek, 12 lip 2018, 21:40

Jedna pastylka mentolu na litr wódki i mega. Czysty menthol do kupienia w necie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość