Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Post
autor: Brandon » poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:20
Jako że jestem nowy na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać..
Mam 100 litrów syropu/koncentratu z węgierskich winogron. W smaku bardzo słodki i lekko kwaskowaty. Od piątku bardzo zgęstniał i zrobił się jak masło. O pomiarze zawartości cukru można zapomnieć bo przybrał postać prawie że stałą. Wiem że produkt ten docelowo trafia do polskich producentów win.. Czy ktoś miał styczność z takim syropem? I jak ewentualnie go wykirzystać. Dodam że za winem nie przepadam
radius
Posty: 7348 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: radius » poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:44
Brandon pisze: ...jak ewentualnie go wykorzystać. Dodam, że za winem nie przepadam
No, to możesz podesłać do mnie ze 20 litrów
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:49
Pewno by wybuchło po drodze.. Na wierzchu jest płynny i prawie jestem pewien że już pracuje..
wiking
Posty: 479 Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: wiking » poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:51
Ty pierwsze powiedz skąd się takie coś bierze
. Do testów też bym przygarnął troszeczkę
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:55
Znajomy cysterną wozi takie wynalazki.. Przeważnie gotowe wino ale czasem półprodukty itp.
radius
Posty: 7348 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: radius » poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:58
Hmmm, a nie przejeżdża czasem gdzieś niedaleko Oświęcimia?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » poniedziałek, 11 wrz 2017, 22:05
Łapią resztki przed myciem komór.. Podobno nieraz szofery mają po 60l. dobrego wina.. I destylują i destylują...
wawaldek11
Posty: 2918 Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: wawaldek11 » poniedziałek, 11 wrz 2017, 22:39
@Brandon - jakim sprzętem do destylacji dysponujesz?
Do pomiaru °Blg popularnym cukromierzem możesz rozcieńczyć wodą w znanej proporcji i po pomiarze przeliczyć.
Pozdrawiam,
Waldek
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » poniedziałek, 11 wrz 2017, 22:56
Działam z teściem na sprzęcie sąsiada.. Dobre wychodzi głowa nie boli i tyle wiem. Zawsze metoda grunwaldzka plus ryż i koncentrat pomidorowy.. Teraz takie coś mi w ręce wpadło i pytam bo wylać szkoda..
Kamal
Posty: 2373 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Kamal » wtorek, 12 wrz 2017, 05:48
Przerób na brandy to.
K.
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » wtorek, 12 wrz 2017, 07:15
Pomyślmy pomyślimy.. Będziecie na bieżąco..
jozzek666
Posty: 392 Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: jozzek666 » wtorek, 12 wrz 2017, 15:23
Po pierwsze primo to NASTAW a nie ZACIER.
Rozcieńcz to do 20-21 blg, zapodaj bayanusy i jak się już najedzą to na rury.
Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » wtorek, 12 wrz 2017, 19:27
Co to bayanusy??
Kamal
Posty: 2373 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Kamal » wtorek, 12 wrz 2017, 20:12
Drożdże "suche" (liofilizowane), aktywne do win.
K.
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » wtorek, 12 wrz 2017, 20:27
Aaa ok.. Rozcieńcze 1 do 3 z wodą.. Drożdże są naturalne bo po dwóch dniach aż w nos szczypie.. Pokombinuje trochę..
Kamal
Posty: 2373 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Kamal » wtorek, 12 wrz 2017, 21:38
Wada dzikusów to brak mocy przerobowej do wyższych %. Nie są odporne na alkohol, i potrafią dojść do kilku % tylko.
K.
kwik44
Posty: 1266 Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: kwik44 » wtorek, 12 wrz 2017, 21:56
Brandon, ty gadaj gdzie ten koncentrat. Tu dużo chętnych będzie, i cysterna pęknie przy dobrej cenie
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » wtorek, 12 wrz 2017, 22:02
Nie mam takich mocy. Ale jak trafi się drugi raz za free to z chęcią się podzielę. Mam drożdże piekarnicze których zawsze używam więc jak cuś dożucę..
Kamal
Posty: 2373 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Kamal » środa, 13 wrz 2017, 09:47
Nie! Piekarnicze się nie nadają do takich nastawów. Będzie je czuć.
K.
silvio2007
Posty: 330 Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: silvio2007 » środa, 13 wrz 2017, 09:59
Kamal pisze: Drożdże "suche" (lifolizowane)...
K.
LIOFILIZOWANE
Nie byłbym sobą Kamal
Kamal
Posty: 2373 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Kamal » środa, 13 wrz 2017, 14:05
Zawsze mi się myli to słowo.
Dzięki, za poprawę.
K.
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » czwartek, 14 wrz 2017, 06:35
Nastawa stoi. Syrop 1 do 3 z wodą, drożdże w proszku dodane. Cukier w granicy 10..
Autor tematu
Brandon
Posty: 14 Rejestracja: poniedziałek, 11 wrz 2017, 21:06
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Brandon » piątek, 15 wrz 2017, 07:36
Syrop rozrobiłem 1:3 z wodą dodałem drożdży liofilizowanych i wieczorem beczki wybuchły jak wulkan. Uje łem w trzecią. Jak się trochę uspokoiło dolałem jeszcze troszkę wody. Cukier jest na poziomie 12.. Łącznie wyszło jakieś 340l nastawy . Zobacze za kilka dni jaka jest zawarość alkoholu..
Doody
Posty: 3849 Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z syropu winogronowego.
Post
autor: Doody » piątek, 15 wrz 2017, 18:59
A jak chcesz sprawdzić zawartość alkoholu w nastawie?. Bo chyba nie alkoholomierzem. Możesz tylko kontrolować obniżającą się ilość Blg nastawu.
Pozdrawiam
Darek